Keluarga

Fakta Mengenai Mioma Semasa Kehamilan Yang Anda Perlu Tahu

Mioma semasa kehamilan adalah salah satu komplikasi kehamilan yang paling biasa. Pertumbuhan myoma semasa kehamilan kerap menimbulkan kebimbangan mengenai berlakunya pelbagai gangguan,bermula dari kedudukan janin yang tidak normal, buruh pramatang, keabnormalan plasenta, hingga keguguran.  

Fibroid rahim atau fibroid adalah tumor jinak yang tumbuh di rahim. Sekiranya mereka muncul semasa kehamilan, fibroid boleh menyebabkan sakit perut pada akhir trimester pertama atau awal trimester kedua. Selain sakit perut, fibroid semasa mengandung boleh menyebabkan gejala seperti demam, mual dan muntah, dan pendarahan dari faraj.

Walaupun begitu, fibroid yang muncul semasa kehamilan sering tidak menimbulkan sebarang gejala. Dalam banyak kes, penampilannya hanya dapat disedari ketika wanita hamil melakukan pemeriksaan rutin dengan doktor, terutama ketika doktor melakukan pemeriksaan ultrasound pada perut.

Adakah Miom Benar-benar Lebih Besar saat mengandung?

Sehingga kini, punca sebenar penampilan fibroid tidak diketahui. Peningkatan tahap hormon estrogen, progesteron, gonadotropin korionik manusia (HCG), dan peningkatan aliran darah di rahim dianggap sebagai penyebab penampilan atau peningkatan ukuran mioma semasa kehamilan.

Perubahan ukuran myoma semasa kehamilan masih menjadi perbahasan. Beberapa kajian mengatakan bahawa kebanyakan fibroid tidak bertambah besar semasa mengandung. Mioma yang bertambah besar semasa mengandung umumnya fibroid berukuran lebih dari 5 cm sejak sebelum kehamilan.

Apa yang Menderita Myoma? sketika hamil tidak dapat melahirkan secara normal?

Sebilangan besar wanita hamil dengan fibroid rahim masih boleh bersalin secara normal. Namun, ada beberapa syarat yang perlu diperhatikan, jadi penghantaran mungkin harus dilakukan dengan pembedahan caesar. Beberapa syarat ini adalah:

  • Myomas terletak di segmen rahim bawah sehingga menutup saluran kelahiran.
  • Myoma besar dan terletak di serviks atau serviks.
  • Myoma terletak di antara kepala janin dan serviks.
  • Myoma yang mengakibatkan pertumbuhan janin terbantut.

Bahagian caesar dilakukan jika myoma dirasakan boleh membahayakan janin atau menyebabkan kegagalan kelahiran normal. Selain myoma, pembedahan caesar juga perlu dilakukan sekiranya terdapat kelainan pada kedudukan janin, misalnya, posisi bayi melintang atau bukaan tidak maju setelah beberapa waktu.

Myoma memang berpotensi menyebabkan komplikasi pada kehamilan. Walau bagaimanapun, tidak ada penyelidikan yang boleh dipercayai untuk melihat kesan myoma terhadap kemunculan komplikasi semasa kehamilan. Sebilangan besar wanita hamil yang menderita fibroid tidak mengalami komplikasi semasa mengandung, selain daripada rasa sakit di perut.

Jadi, wanita hamil yang menderita myoma tidak perlu terlalu risau. Terus melakukan pemeriksaan kehamilan secara berkala kepada pakar obstetrik sekurang-kurangnya sebulan sekali, untuk mencegah dan menjangkakan komplikasi semasa mengandung dan melahirkan anak.

Ditulis oleh:

dr. Akbar Novan Dwi Saputra, SpOG

(Pakar sakit puan)

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found