Kesihatan

Penyakit Buerger - Gejala, sebab dan rawatan

Penyakit Buerger adalah keadaan yang dicirikan oleh penampilan kesakitan di tangan dan kaki, dengan kulit pucat. Ini kerana saluran darah tangan dan kaki dipengaruhi oleh keradangan dan pembengkakan, yang kemudian dapat tersumbat akibat pembentukan gumpalan darah.

Keadaan ini boleh menyebabkan gangren di tangan atau kaki, iaitu kematian tisu kerana aliran oksigen dan nutrien ke bahagian-bahagian ini terputus. Sekiranya telah mencapai fasa ini, maka rawatannya adalah amputasi.

Gejala Penyakit Buerger

Kesakitan di tangan dan kaki orang dengan penyakit Buerger boleh menjadi sangat sengit dan boleh muncul pada bila-bila masa, sama ada pesakit itu aktif atau sedang berehat. Kesakitan juga boleh bertambah buruk apabila pesakit mengalami tekanan atau terkena udara sejuk.

Beberapa gejala yang dapat dirasakan termasuk:

 • Jari dan jari kaki pucat, merah, atau biru.
 • Rasa sejuk, kesemutan, atau kebas di tangan dan kaki.
 • Jari dan jari kaki sakit.
 • Bengkak tangan atau kaki.

SebabPenyakit Buerger

Punca sebenar penyakit Buerger tidak diketahui. Namun, terdapat tuduhan bahawa penggunaan tembakau, sama ada dalam bentuk rokok, cerut, atau produk yang dimakan, adalah faktor utama penyebab keadaan ini. Bahan yang terkandung dalam tembakau dipercayai menyebabkan kerengsaan saluran darah yang kemudian memicu keradangan.

Selain tembakau, ada 2 faktor lain yang disyaki menyebabkan penyakit Buerger, iaitu faktor genetik dan gangguan sistem imun yang membuat sistem kekebalan tubuh menyerang tisu badan yang sihat.

Di Asia, penyakit Buerger lebih sering terjadi pada orang berusia antara 40-45 tahun, dan yang aktif atau telah menggunakan produk tembakau secara aktif. Dapatkan pemeriksaan kesihatan secara berkala, terutamanya jika anda mempunyai faktor yang dapat meningkatkan risiko penyakit Buerger anda.

Diagnosis Penyakit Buerger

Tidak ada kaedah khusus untuk mendiagnosis penyakit Buerger. Diagnosis dibuat dengan mengesampingkan sebab lain yang boleh menyebabkan gejala serupa, selain penyakit Buerger.

Proses diagnosis bermula dengan pemeriksaan gejala, faktor risiko, dan keadaan kesihatan pesakit secara keseluruhan. Selepas itu, peperiksaan dapat diteruskan dengan ujian. Beberapa ujian yang biasa digunakan adalah:

 • Ujian Allen. Dalam ujian ini, pesakit akan diminta membuat kepalan sesekat mungkin, kemudian membukanya. Setelah penumbuk dibuka, doktor akan memeriksa peredaran aliran darah di tangan. Sekiranya aliran darah melambat, itu boleh menjadi tanda penyakit Buerger.
 • angiografi. Prosedur pengimbasan, seperti imbasan CT atau MRI, digunakan dalam ujian ini. Sebelum imbasan dilakukan, pewarna kontras akan disuntik ke urat pesakit. Pewarna kontras berfungsi untuk menjelaskan gambaran keadaan saluran darah yang ditunjukkan oleh pengimbas.
 • Ujian darah. Ujian ini bertujuan untuk mengesan bahan-bahan tertentu dalam darah yang penampilannya disebabkan oleh keadaan selain penyakit Buerger.

Rawatan Penyakit Buerger

Walaupun tidak ada kaedah yang dapat menyembuhkan penyakit Buerger sepenuhnya, ada beberapa cara yang dapat dilakukan untuk menghilangkan gejala. Rawatan penyakit ini mesti disesuaikan dengan gejala yang muncul.

Rawatan simptomatik yang dipercayai paling berkesan adalah menghentikan penggunaan tembakau. Pesakit harus menghindari produk yang mengandungi tembakau, sama ada rokok, cerut, atau produk tembakau yang dimakan. Sekiranya perlu, doktor boleh mengesyorkan pesakit untuk mengikuti program khas yang bertujuan mengatasi ketagihan merokok.

Selain menghindari penggunaan tembakau, merawat gejala penyakit Buerger juga dilakukan dengan:

 • Dadah. Memberi ubat yang berfungsi untuk memperbaiki peredaran darah, mencegah pembentukan gumpalan darah, merangsang pertumbuhan saluran darah baru, atau melebarkan saluran darah (vasodilators). Penentuan dos dan jenis ubat harus dirujuk lebih lanjut dengan doktor.
 • Operasi. Salah satu operasi yang dapat dilakukan untuk menghilangkan gejala penyakit Buerger adalah: simpatektomi iaitu memotong saraf yang menimbulkan keluhan. Walau bagaimanapun, keberkesanan merawat penyakit Buerger dengan simpatektomi masih dibahaskan. Bincangkan lebih lanjut dengan doktor anda mengenai faedah dan risiko prosedur yang harus dilakukan.
 • Amputasi.Amputasi dilakukan apabila berlaku komplikasi, seperti jangkitan atau gangren yang tidak dapat diselesaikan.
 • Terapi rangsangan saraf tunjang.Terapi ini bertujuan untuk menghilangkan rasa sakit dengan menghantar arus elektrik kecil ke saraf tunjang. Tenaga elektrik yang disalurkan berfungsi untuk menyekat kemunculan sensasi kesakitan.

Sebagai tambahan kepada beberapa kaedah di atas, pengurusan gejala juga boleh dilakukan di rumah. Pesakit dapat memampatkan tangan dan kaki dengan air suam untuk meningkatkan aliran darah, sehingga rasa sakit yang dirasakan dapat dikurangkan. Namun, lebih baik jika rawatan di rumah dibincangkan terlebih dahulu dengan doktor. Doktor akan menentukan rawatan yang tepat dan mengikut keadaan pesakit.

Komplikasi Penyakit Buerger

Orang dengan penyakit Buerger mungkin mengalami gangren (kematian tisu) di jari dan jari kaki. Keadaan ini adalah kesan melambatkan atau bahkan menghentikan bekalan darah ke bahagian tersebut. Gangren biasanya dicirikan oleh rasa mati rasa dan perubahan warna jari atau jari kaki menjadi biru atau hitam. Lebih baik jika pesakit segera berjumpa doktor apabila menyedari kemunculan gejala di atas.

Pencegahan Penyakit Buerger

Pencegahan penyakit Buerger dapat dilakukan dengan menghindari rokok atau menggunakan produk yang terbuat dari tembakau. Pesakit yang ketagihan merokok boleh berjumpa doktor. Doktor akan mengesyorkan terapi untuk membantu pesakit mengatasi ketagihan.

Selain itu, usaha juga dapat dilakukan untuk mengurangi risiko penyakit Buerger, termasuk:

 • Makan makanan sihat
 • Menjalankan pemeriksaan rutin
 • Bersenam secara berkala
 • Rehat yang cukup.

Copyright pitorriroma.com 2021