Keluarga

Kenali Gejala Melintas Mata pada Kanak-kanak dan Cara Mengatasinya

Mata bersilang pada kanak-kanak memerlukan rawatan khas. Sekiranya dibiarkan, keadaan ini boleh menyebabkan anak mengalami gangguan penglihatan, seperti penglihatan kabur atau penglihatan berganda. Oleh itu, kenali simptom-simptom agar mata silang pada kanak-kanak dapat diatasi sejak awal.

Mata bersilang atau strabismus sering muncul pada masa kanak-kanak. Dalam keadaan silang mata, otot mata yang bersambung ke otak tidak berfungsi dengan baik. Akibatnya, pergerakan mata kiri dan mata kanan menjadi berbeza, yang harus bergerak ke arah yang sama.

Mata melintang dapat dialami oleh anak-anak sejak lahir atau berkembang ketika mereka tumbuh. Sebilangan besar juling didiagnosis ketika seorang kanak-kanak berumur 1-4 tahun dan jarang berkembang setelah berumur 6 tahun.

Simptom Mata Squint

Telah disebutkan sebelumnya bahawa mata melintang dapat dilihat ketika mata tidak bergerak ke arah yang sama pada waktu yang sama.

Umumnya, satu mata yang garis penglihatannya ke depan adalah mata yang lebih dominan atau lebih kuat. Sementara itu, mata lain yang pandangannya tidak selalu ke depan adalah mata yang lebih lemah.

Selain itu, terdapat beberapa gejala mata melintang pada kanak-kanak yang dapat anda kenali, termasuk:

  • Memejamkan sebelah mata atau memiringkan kepala ketika cuba melihat objek dengan lebih jelas
  • Memicit apabila terkena cahaya matahari yang terang
  • Melihat dua objek di mana hanya ada satu objek atau penglihatan berganda
  • Menghadapi masalah melihat

Keadaan mata juling lebih sering dikenali oleh orang lain daripada penghidapnya sendiri. Oleh itu, kenal pasti beberapa gejala mata melintang pada kanak-kanak di atas supaya mereka dapat dirawat seawal mungkin.

Punca Mata Squint

Ia tidak diketahui dengan pasti penyebab juling. Walau bagaimanapun, ada kemungkinan bahawa ini berkaitan dengan gangguan genetik. Risiko juling juga meningkat pada kanak-kanak yang mempunyai keadaan tertentu, seperti:

  • Kelahiran pramatang
  • Hydrocephalus
  • Sindrom Down
  • Kecederaan kepala
  • Barah otak
  • Lumpuh otak

Keadaan silang mata juga dapat dipicu oleh gangguan penglihatan, seperti mata plus, rabun jauh atau katarak.

Cara Mengatasi Mata Juling

Terdapat beberapa cara yang biasanya disyorkan untuk merawat mata melintang pada kanak-kanak, termasuk:

1. Memakai cermin mata atau kanta lekap

Dalam beberapa kes, penggunaan cermin mata kanak-kanak cukup untuk meluruskan mata, terutama pada mata yang bersilang ringan. Selain itu, penggunaan cermin mata secara berkala juga dapat menguatkan otot mata dan kemampuan anak-anak untuk melihat.

2. Memakai penutup mata sementara

Mata penutup mata sementara akan diletakkan pada mata yang dominan untuk merangsang mata yang lemah. Penggunaannya sekitar 2-6 jam sehari dan cukup berkesan untuk kanak-kanak di bawah umur 7 tahun.

Tujuannya adalah untuk menjadikan mata bergerak ke arah yang sama dan menguatkan otot mata.

3. Lakukan pembedahan otot mata

Pembedahan otot mata dilakukan untuk mengubah panjang atau kedudukan otot di sekitar mata untuk menjadikannya kelihatan lurus. Pembedahan ini sering disertai dengan terapi penglihatan untuk meningkatkan koordinasi mata.

Walaupun selepas menjalani pembedahan, kanak-kanak itu masih harus memakai cermin mata untuk menguatkan otot matanya.

4. Menggunakan titisan mata atau suntikan botox

Doktor anda mungkin menetapkan ubat tetes mata untuk mengaburkan penglihatan pada mata yang dominan. Selain itu, mata melintang juga dapat diatasi dengan menggunakan suntikan Botox untuk melemahkan otot mata yang bekerja secara berlebihan.

5. Lakukan ujian keseimbangan dan fokus mata

Doktor akan menilai sejauh mana mata anak anda fokus dan bergerak dengan melakukan ujian. Ujian ini dilakukan untuk melatih kemampuan otot mata untuk mengatur fokus penglihatan dan menyeimbangkan pergerakan bola mata.

Sementara itu, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan di rumah untuk melatih otot mata anak anda dan salah satunya adalah tekniknya tekan pensel ke atas. Teknik ini bertujuan untuk mengarahkan kedua mata pada titik yang sama.

Anda hanya perlu meletakkan pensil 30 cm di depan mata anak, kemudian minta dia fokus pada satu titik di hujung pensil. Gerakkan pensil ke arah hidung dan tarik kembali dari hidung.

Latihan ini boleh dilakukan selama beberapa minit, tetapi berhenti jika si kecil mengeluh bahawa penglihatannya mulai kabur.

Jangan memandang rendah keadaan mata melintang pada kanak-kanak, kerana jika keadaan ini tidak dirawat dengan baik, otak mungkin tidak dapat melihat perkara yang dilihat pada bahagian mata yang lemah. Ini boleh menyebabkan mata malas (amblyopiadan bahkan boleh menyebabkan kehilangan penglihatan.

Sekiranya anda melihat simptom juling pada anak anda, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat. Jangan menunda pemeriksaan, kerana jika silang pada anak-anak dikesan lebih awal, pelbagai komplikasi dapat dielakkan, termasuk kebutaan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found