Keluarga

Nutrien Penting dari Makanan Ibu Menyusu untuk Bayi Pintar

Mempunyai anak yang pintar dan sihat, tentu menjadi harapan ibu bapa. Pelbagai perkara boleh dilakukan untuk mencapainya, termasuk memakanmenyusukan makanan ibu agar bayi cerdas.

Memberi susu ibu (ASI) kepada bayi mempunyai banyak faedah, termasuk mengurangkan risiko jangkitan telinga dan pernafasan, dan mengurangkan risiko bayi mengalami masalah buang air besar.

Di samping itu, proses penyusuan susu ibu membantu membentuk hubungan erat antara bayi dan ibu. Sama pentingnya, beberapa kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak yang diberi susu ibu mempunyai tahap kecerdasan yang lebih tinggi (Darjah kecerdasan/ IQ) lebih tinggi.

Makanan Ibu yang Menyusu untuk Bayi Pintar

Sehingga kini, tidak diketahui bahawa terdapat makanan khas untuk ibu menyusu yang boleh menjadikan bayi pintar. Sebenarnya, walaupun ibu yang menyusu tidak mendapat nutrisi lengkap, susu yang dikeluarkan masih dapat memenuhi keperluan pemakanan bayi. Kekurangan jenis nutrien tertentu akan diambil dari badan ibu.

Tetapi, jika tidak diperiksa dalam jangka masa panjang, ini boleh menjejaskan keadaan kesihatan ibu. Itulah sebabnya penting untuk tidak makan hanya satu jenis makanan tertentu atau menjalani diet yang berlebihan. Ini dapat mengurangkan kualiti dan kuantiti susu ibu.

Untuk menjaga kualiti dan kuantiti susu ibu, ibu yang menyusu disarankan untuk mengambil sekitar 2000 -2500 kalori sehari, minum banyak air, dan cukup istirahat. Untuk memenuhi keperluan pemakanan, ibu yang menyusu perlu makan pelbagai makanan dengan pemakanan seimbang. Selain itu, ibu yang menyusu juga boleh mengambil penggalaksusu ibu.

Makanan yang baik untuk ibu menyusu perlu mengandungi nutrien berikut:

1. Karbohidrat kompleks

Makanan yang mengandungi karbohidrat kompleks, seperti biji-bijian, kacang-kacangan, sayur-sayuran, dan buah, adalah pilihan yang baik untuk memenuhi keperluan tenaga semasa menyusu. Ini kerana karbohidrat kompleks dicerna lebih perlahan daripada karbohidrat sederhana, sehingga mereka dapat membekalkan tenaga lebih lama dan gula darah juga akan lebih stabil.

2. Protein

Bagi ibu yang menyusu, penting untuk memenuhi keperluan protein. Protein diperlukan oleh bayi untuk membentuk tisu saraf dan otak. Menurut penyelidikan, pengambilan protein yang mencukupi dari susu ibu memainkan peranan penting dalam pertumbuhan otak bayi, sehingga nanti dapat menyokong kecerdasan.

Makanan yang merupakan sumber protein yang baik termasuk telur, daging tanpa lemak, ikan, produk tenusu, kacang atau biji, dan biji-bijian.

3. Lemak sihat

Semasa menyusu, disarankan untuk menghindari lemak buruk, seperti lemak tepu atau lemak trans. Lemak ini terdapat dalam mentega, minyak sawit, krim, dan daging berlemak dan tenusu (susu keseluruhan).

Sebaliknya, pilih makanan dengan lemak sihat yang mengandungi omega-3. Lemak yang sihat dapat diperoleh dengan memakan ikan laut, alpukat, kacang, biji, dan minyak zaitun.

Ikan laut sering disyorkan untuk dimakan oleh ibu yang menyusui kerana mengandungi protein tinggi dan omega-3, yang terdiri daripada DHA dan EPA. Nutrien ini penting untuk perkembangan mata dan otak bayi, serta menyokong pertumbuhan dan perkembangannya secara umum sehingga kemudian dia menjadi anak yang cerdas.

4. Besi

Zat besi memainkan peranan penting dalam proses perkembangan otak bayi. Oleh itu, ibu yang menyusu disarankan untuk makan makanan yang kaya dengan zat besi, seperti daging, kacang, sayuran hijau, dan biji-bijian.

Untuk membantu menyerap zat besi, makan makanan yang mengandungi vitamin C, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran.

5. Kalsium

Susu dan produk tenusu, seperti keju dan yogurt, serta sayur-sayuran hijau adalah sumber kalsium yang baik. Makanan lain yang juga tinggi kalsiumnya adalah tahu, tempe, susu kedelai, dan jus atau bijirin yang telah diberi kalsium tambahan.

Perkara penting yang perlu diingat dalam memilih makanan untuk ibu yang menyusui agar bayi cerdas adalah dengan mengubah jenis makanan yang dimakan agar pengambilan nutrisi yang diperoleh lebih pelbagai. Sekiranya perlu, berjumpa dengan pakar pemakanan untuk mengetahui nutrien apa yang diperlukan oleh ibu dan bayi yang menyusu.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found