Kesihatan

Berhati-hatilah dengan Menggunakan Penenang untuk Mengatasi Kesukaran Tidur

Apabila anda menghadapi masalah tidur, jangan minum pil tidur secara sembarangan. Mungkin ubat yang anda minum adalah ubat penenang yang tidak semestinya menyelesaikan masalahnya, atau boleh menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya.

Sedatif biasanya digunakan untuk menenangkan pesakit ketika mereka akan menjalani prosedur perubatan, seperti pembedahan, MRI, kolonoskopi, atau kateterisasi jantung. Ubat ini tidak menghilangkan rasa sakit secara automatik, tetapi dapat memudahkan pesakit untuk bekerjasama dan merasa selesa semasa prosedur.

Hanya untuk Jangka Pendek

Beberapa ubat penenang dalam dos rendah digunakan sebagai perangsang mengantuk (hipnotik sedatif) yang boleh membuat seseorang tertidur. Namun, itu tidak bermaksud semua jenis ubat penenang boleh dijadikan pil tidur. Penenang secara amnya digunakan untuk mengurangkan gangguan kecemasan atau tekanan yang berlebihan.

Ubat penenang yang digunakan sebagai pil tidur hanya boleh diminum dalam jangka pendek. Penenang sedatif-hipnosis termasuk benzodiazepin dan barbiturat. Kedua-dua kelas ubat ini adalah ubat-ubatan yang biasanya diberikan kepada orang-orang dengan gangguan kecemasan.

Sekiranya anda menghadapi masalah tidur kerana kemurungan atau gangguan kecemasan, doktor anda mungkin menetapkan ubat antidepresan yang mempunyai kesan penenang. Walau bagaimanapun, ubat jenis ini bukan sahaja dapat digunakan secara langsung untuk merawat gangguan tidur, seperti insomnia atau insomnia.

Untuk mengelakkan risiko menggunakan ubat penenang sebagai pil tidur, selalu berjumpa doktor. Sekiranya tidak mengikut arahan doktor, pil tidur boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti mulut kering, mual, sakit kepala, pening, sembelit, berdebar-debar jantung, mengantuk berlebihan, masalah ingatan, dan gangguan kecemasan. Selain itu, ubat ini juga boleh menyebabkan gangguan tidur yang boleh membahayakan, misalnya tertidur ketika memandu atau berjalan kaki.

Boleh Menyebabkan Ketagihan

Setelah digunakan untuk jangka waktu tertentu, ubat penenang boleh menyebabkan ketergantungan kepada ubat. Percubaan untuk menghentikan penggunaan ubat penenang dalam keadaan ini boleh menyebabkan insomnia, gelisah, sawan, dan perubahan dalam tidur mood. Di samping itu, ketergantungan psikologi dapat membuat seseorang merasa tidak berdaya tanpa mengambil ubat penenang.

Dadah seperti benzodiazepin dan barbiturat adalah dua jenis ubat penenang yang menyebabkan ketergantungan. Sekiranya timbul masalah lebih lanjut mengenai kesan sampingan ubat penenang, anda memerlukan rawatan lanjut dari psikiatri.

Sebilangan besar kematian yang berkaitan dengan penggunaan ubat penenang disebabkan oleh dos ubat penenang yang berlebihan, termasuk kematian atau bunuh diri yang tidak disengajakan secara tiba-tiba. Penenang juga tidak boleh diminum dengan minuman beralkohol, kerana risiko overdosis, kehilangan kesedaran, koma, dan bahkan kematian.

Terutama wanita hamil, ibu menyusu, dan orang tua, harus berhati-hati dalam pengambilan pil tidur. Pada orang tua, ubat ini boleh meningkatkan risiko jatuh dan cedera pada waktu malam. Dos yang diberikan biasanya lebih rendah. Selain itu, orang dengan keadaan perubatan tertentu, seperti tekanan darah tinggi, masalah ginjal, atau riwayat sawan, harus lebih berhati-hati dalam mengambil ubat penenang.

Gunakan ubat penenang dengan bijak. Elakkan menggunakan ubat penenang sebagai pil tidur tanpa pengawasan doktor. Sekiranya anda menghadapi masalah tidur yang sukar diatasi, anda harus berjumpa doktor agar penyebab insomnia anda dapat ditentukan, dan rawatan selanjutnya akan diberikan mengikut diagnosis.