Kehidupan yang sihat

Ketahui Lebih Lanjut mengenai Manfaat Kesihatan Teh Pu-Er

Sekiranya anda peminat minuman teh, anda mesti merasa teh pu-er. Selain mempunyai rasa yang khas dan aroma yang unik, teh ini juga diketahui mempunyai beberapa manfaat kesihatan. Ayuh, ketahui pelbagai faedah teh pu-er dalam artikel ini.

Teh pu-er atau teh pu-erh diperbuat daripada tanaman Camellia sinensis. Tumbuhan ini adalah tanaman yang sama untuk membuat teh hijau, teh hitam, dan teh oolong. Namun, apa yang membezakan teh pu-er dari jenis teh lain adalah proses membuatnya.

Teh pu-er dibuat melalui proses penapaian yang panjang, boleh memakan masa bertahun-tahun hingga beberapa dekad. Semakin lama teh ditapai, semakin sedap rasanya. Namun, teh ini biasanya mempunyai bau yang agak menyengat kerana kulat dan bakteria baik yang terdapat dalam proses penapaian.

Inilah Kelebihan Teh Pu-Er untuk Kesihatan

Teh pu-er mengandungi pelbagai nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh. Malah, teh herba ini juga telah lama digunakan sebagai ubat tradisional di China.

Berikut adalah faedah kesihatan teh pu-er yang anda dapat:

1. Membantu menurunkan berat badan

Teh Pu-er adalah minuman fermentasi yang mengandungi banyak probiotik. Penggunaan probiotik diketahui dapat mengekalkan sistem pencernaan yang sihat, yang kemudian memberi kesan terhadap kestabilan gula dalam darah.

Gula darah yang stabil dapat membuat tindak balas rasa lapar dan selera makan anda lebih terkawal. Oleh itu, keinginan untuk makan berlebihan atau makanan ringan dapat diredam dan berat badan anda akan turun secara beransur-ansur.

2. Menurunkan kadar kolesterol jahat

Satu kajian menyatakan bahawa nutrien yang terkandung dalam teh puer dapat mengurangkan penyerapan kolesterol jahat dari makanan yang anda makan. Dengan cara itu, kadar kolesterol darah dijaga dan anda lebih baik dilindungi dari banyak penyakit, termasuk penyakit jantung koronari atau strok.

3. Meningkatkan sindrom metabolik

Sindrom metabolik adalah kumpulan gangguan kesihatan yang terdiri daripada tekanan darah tinggi, pengumpulan lemak berlebihan di perut, dislipidemia (kolesterol tinggi), dan kadar gula darah tinggi. Keadaan ini boleh menjadi permulaan banyak jenis penyakit berbahaya, seperti diabetes dan strok.

Berdasarkan beberapa kajian, teh pu-er dapat membantu mengurangkan kadar kolesterol jahat (LDL) dan kadar gula dalam darah. Tambahan, teh ini juga bagus untuk menurunkan berat badan. Sifat ini tentu dapat membantu memperbaiki masalah yang berlaku dalam sindrom metabolik.

4. Menjaga kesihatan jantung

Pengambilan teh pu-er secara berkala dapat membantu menjaga kesihatan hati dan meningkatkan fungsi hati yang terganggu akibat hati berlemak. Dalam sebuah kajian juga disebutkan bahawa teh herba ini dapat mencegah kerusakan hati yang disebabkan oleh ubat kemoterapi, seperti cisplatin.

5. Menghambat pertumbuhan sel barah

Teh pu-er dianggap dapat mencegah pertumbuhan sel-sel barah di dalam badan, terutamanya barah payudara, barah mulut, dan barah usus besar. Namun, teh herba ini masih tidak dapat digunakan sebagai rawatan barah.

Itulah pelbagai faedah teh pu-er yang anda dapat. Perlu diingat bahawa penyelidikan mengenai faedah ini masih terhad pada percubaan haiwan atau makmal, jadi penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk mengesahkan ini.

Anda masih boleh minum teh pu-er seperti teh biasa untuk meningkatkan kesihatan anda. Anda juga boleh menambah gula, susu, atau krim dalam hidangan teh pu-er untuk menambah rasa. Walau bagaimanapun, hadkan pengambilan teh pu-er tidak lebih dari 3 cawan atau 700 ml sehari.

Teh ini mengandungi banyak kafein. Sekiranya dikonsumsi terlalu banyak, kesan sampingan yang mungkin timbul termasuk insomnia, pening, gegaran, kencing berlebihan, cirit-birit, dan dehidrasi.

Sekiranya anda ingin minum teh pu-er tetapi mengambil ubat tertentu, seperti antibiotik, ubat jantung, atau ubat asma, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu. Dikhuatiri akan berlaku interaksi ubat yang sebenarnya boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan anda.