Kesihatan

Vulvitis - Gejala, sebab dan rawatan

Vulvitis adalah keradangan pada vulva yang dicirikan oleh gatal-gatal dan pembakaran di kawasan kemaluan wanita. Vulva adalah lipatan kulit yang terletak di bahagian paling luar organ seks wanita, tetapi sering disalah anggap sebagai orang awam sebagai vagina.

Vulvitis pada umumnya bukan penyakit yang serius dan boleh dialami oleh wanita dari semua peringkat umur. Ia juga boleh berlaku sebagai tanda penyakit atau keadaan perubatan lain, seperti jangkitan dan kerengsaan.

Vulva berbeza dengan faraj. Vagina adalah lubang atau saluran yang terletak lebih dalam dan terletak selepas vulva. Vulva terdiri daripada 2 labia (bibir) majora, 2 labia minora, dan klitoris.

Penyebab Vulvitis

Vulvitis agak biasa dan umumnya tidak berbahaya. Keradangan vulva ini boleh disebabkan oleh beberapa keadaan, seperti:

1. Jangkitan

Mana-mana bahagian alat kelamin boleh dijangkiti, termasuk vulva. Vulva dapat dijangkiti bakteria, virus, atau kulat. Beberapa contoh penyakit berjangkit yang boleh berlaku pada vulva adalah herpes genital, ketuat genital, kandidiasis vulva, kudis, dan jangkitan kutu kemaluan.

2. Kerengsaan

Beberapa produk yang digunakan di kawasan genital, seperti kertas tandas, sabun mandi yang mengandungi minyak wangi, spermisida, atau semburan seks, juga dapat menyebabkan kerengsaan dan menyebabkan radang pada vulva.

Kerengsaan juga dapat terjadi akibat penggunaan pakaian dalam yang tidak terbuat dari kapas, atau setelah melakukan kegiatan tertentu, seperti berenang di kemudahan umum yang mengandung klorin, berbasikal, dan menunggang kuda.

3. Penyakit kulit

Penyakit kulit juga boleh menyerang vulva dan menyebabkan vulvitis. Contoh penyakit kulit seperti psoriasis,lichen sclerosus, dan lichen planus,.

4. Estrogen rendah

Vulvitis boleh berlaku kerana tahap estrogen yang rendah. Keadaan ini umumnya dialami oleh gadis-gadis yang belum mengalami akil baligh dan wanita postmenopause. Pada usia itu, wanita cenderung mempunyai kadar hormon estrogen yang rendah, sehingga tisu vulva menjadi lebih kering dan kurus.

5. Vulvodynia

Wanita yang menderita vulvodynia Anda akan mengalami ketidakselesaan atau kesakitan, seperti menyengat atau terbakar, di kawasan faraj dan vulva. Aduan ini bersifat jangka panjang (kronik) dan sering berlaku tanpa sebab yang jelas.

6. Barah vulvar

Kanser Vulvar adalah keadaan yang agak jarang berlaku. Umumnya, barah vulva menyerang wanita berusia lebih dari 60 tahun. Kanser vulva boleh bermula dengan benjolan, luka, dan radang pada vulva.

7. Penggunaan dadah

Ubat-ubatan tertentu, seperti suplemen hormon dan ubat antikulat, boleh menyebabkan kekeringan pada vagina yang dapat memicu vulvitis. Sementara itu, penggunaan antibiotik dalam jangka panjang dapat meningkatkan risiko jangkitan pada vagina atau vulva.

8. Vulva tidak bersih

Kebiasaan tidak menjaga kebersihan kulit di vulva dan kawasan sekitarnya, seperti tidak menukar alas atau seluar dalam secara berkala, dan membiarkan vulva dalam keadaan lembap terlalu lama tanpa mengeringkan atau mengelapnya, juga dapat menyebabkan vulvitis.

Faktor Risiko Vulvitis

Vulvitis boleh berlaku pada mana-mana wanita pada usia berapa pun. Walau bagaimanapun, risiko mengembangkan vulvitis lebih tinggi pada wanita yang mempunyai keadaan berikut:

 • Kulit sensitif
 • Diabetes
 • Gangguan imunodefisiensi atau sistem imun yang lemah
 • Inkontinensia kencing
 • Mendekati menopaus
 • Remaja yang belum mengalami akil baligh
 • Penyakit tertentu yang boleh menyebabkan kulit gatal (pruritus), seperti penyakit hati atau limfoma
 • Gangguan mental

Gejala Vulvitis

Gejala vulvitis berbeza-beza. Perlu diingat bahawa vulvitis boleh menjadi gejala atau gejala keadaan perubatan lain. Gejala yang boleh muncul ketika seseorang mengalami vulvitis adalah:

 • Rasa gatal sangat pada alat kelamin
 • keputihan
 • Kulit terbakar dan retak di sekitar vulva
 • Kulit vulva bersisik dan menebal
 • Bengkak dan kemerahan pada labia dan vulva
 • Benjolan berisi cecair (lepuh) pada vulva

Bila hendak berjumpa doktor

Tanyakan kepada doktor anda jika anda mengalami gejala yang dinyatakan di atas. Perlu diingat bahawa gejala ini boleh disebabkan oleh penyakit selain vulvitis. Atas sebab ini, disarankan berjumpa doktor untuk mengesahkan diagnosis.

Diagnosis Vulvitis

Diagnosis vulvitis bermula dengan mengajukan pertanyaan mengenai gejala atau keluhan yang dialami, serta sejarah perubatan pesakit.

Seterusnya, doktor akan memeriksa kawasan pelvis dan kemaluan pesakit, untuk mencari tanda-tanda yang menunjukkan vulvitis, seperti ketulan merah, bengkak, berisi cecair (lepuhatau luka pada vulva. Selain itu, doktor juga akan memeriksa keputihan sebagai tanda jangkitan.

Sekiranya diperlukan, doktor juga akan melakukan ujian darah, ujian air kencing, dan PAP smear untuk mengesan penyebab yang lebih serius, seperti keradangan, jangkitan, atau tanda-tanda barah.

Dalam beberapa kes, diperlukan biopsi. Pemeriksaan ini dilakukan dengan mengambil sampel tisu vulva untuk diperiksa di bawah mikroskop. Biasanya pemeriksaan ini dilakukan sekiranya vulvitis tidak bertambah baik selepas rawatan.

Rawatan Vulvitis

Rawatan vulvitis bergantung pada keadaan yang mendasari. Bentuk rawatan juga akan ditentukan berdasarkan usia, keadaan kesihatan, riwayat penyakit, dan tindak balas tubuh pesakit terhadap ubat-ubatan atau prosedur perubatan tertentu.

Rawatan rumah

Perubahan gaya hidup secara amnya cukup berkesan dalam merawat vulvitis. Beberapa rawatan yang boleh dilakukan secara mandiri di rumah untuk menghilangkan kerengsaan dan pembengkakan yang disebabkan oleh vulvitis adalah:

 • Berhenti menggunakan produk yang boleh menyebabkan kegatalan, seperti produk yang mengandungi minyak wangi
 • Bersihkan kawasan wanita dengan air suam dan segera lap sehingga tidak lembap
 • Menggunakan seluar dalam yang longgar dan kapas
 • Jangan menggaru bahagian yang gatal kerana boleh memperburuk kerengsaan dan boleh mencetuskan jangkitan

Rawatan di hospital

Sekiranya vulvitis anda disebabkan oleh jangkitan, doktor anda akan menetapkan antibiotik atau antijamur. Sekiranya tidak disebabkan oleh jangkitan, doktor anda mungkin memberi salap kortikosteroid untuk melegakan keradangan dan mengurangkan rasa gatal. Salap ini boleh digunakan beberapa kali sehari.

Selain kortikosteroid, krim emolien dan tablet antihistamin juga dapat digunakan untuk mengurangkan gatal.

Doktor juga boleh mengesyorkan penggunaan krim vagina atau tablet yang mengandungi hormon estrogen, jika vulvitis disebabkan oleh tahap hormon estrogen yang rendah. Bagi penghidap vulvodynia, krim dan pembedahan anestetik tempatan juga boleh menjadi bentuk rawatan yang disyorkan oleh doktor.

Komplikasi Vulvitis

Vulvitis yang tidak dirawat dengan baik boleh menyebabkan komplikasi, seperti:

 • Gangguan tidur kerana gatal pada organ seks wanita pada waktu malam
 • Gangguan psikoseksual kerana kegelisahan dan gangguan psikologi yang lain

Pencegahan Vulvitis

Vulvitis dapat dicegah dengan menghindari faktor-faktor yang dapat meningkatkan risiko mengembangkan keadaan ini, seperti yang disebutkan di atas. Oleh itu, pencegahan vulvitis bergantung pada apakah faktor-faktor ini dapat dicegah atau tidak.

Walaupun begitu, ada beberapa langkah yang dapat diterapkan untuk membantu mencegah vulvitis, yaitu:

 • Menjaga vagina dan vulva kering, bersih, dan sejuk, terutamanya semasa haid dan selepas buang air besar
 • Bersihkan dan keringkan kawasan di sekitar faraj dan perianal (di sekitar dubur) dengan lembut, cukup dengan menepuk lembut dengan tuala bersih dan tidak menggosoknya dengan kasar
 • Gunakan seluar dalam kapas dan elakkan memakai pakaian yang mempunyai bahan asas yang kasar dan ketat
 • Jangan basuh organ intim dengan sabun atau larutan yang mengandungi minyak wangi
 • Gunakan sabun cuci atau pelembut kain yang bebas daripada minyak wangi dan pewarna
 • Jangan gunakan kondom yang dilumasi spermisida
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found