Keluarga

Ketahui Sebab dan Cara Mengatasi Late Walking Kanak-kanak

Langkah pertama si kecil adalah salah satu tahap perkembangan penting yang pasti dinantikan oleh Ibu dan Ayah. Sekiranya anak terlambat, ibu bapa tentu akan merasa risau. Ayuh, ketahui punca dan bagaimana menyelesaikannya.

Secara amnya, kanak-kanak sudah mula dapat berdiri dan mengambil langkah pertama antara usia 8-18 bulan. Pada usia itu, kanak-kanak akan berjalan dengan merayap di sekeliling mereka.

Kemungkinan Sebab Berjalan Lewat

Kelewatan berjalan pada kanak-kanak biasanya disebabkan oleh perkara berikut:

  • Ibu mengalami jangkitan semasa mengandung
  • Kelahiran pramatang
  • Dibawa terlalu kerap
  • Menghidap penyakit serius
  • Mengalami gangguan fizikal kongenital
  • Kekurangan nutrien
  • Kelewatan pematangan sistem motor
  • Tabiat menggunakan baby walker

Ibu bapa harus memeriksa keadaan anak mereka kepada doktor jika anak berusia lebih dari 18 bulan dan tidak dapat berjalan, anak hanya berjalan dengan berjinjit (jari kaki), pergerakan satu kaki berbeza dari yang lain (lemas), atau ada kelainan dalam bentuk kaki anak.

Pelbagai Cara Mengatasi Jalan Anak Lewat

Untuk mengatasi masalah anak berjalan lambat, ada beberapa cara yang boleh dilakukan oleh ibu bapa, iaitu:

1. Ajak anak berjalan dengan membimbingnya

Cara pertama yang boleh dilakukan oleh Ibu dan Ayah sekiranya anak anda terlambat berjalan adalah dengan memegang tangannya dan membimbingnya berjalan.

Posisikan anak berdiri menghadap ke depan, kemudian pegang tangannya dari belakang, dan bantu anak itu perlahan-lahan berjalan. Kaedah ini berguna untuk menguatkan otot dan melatih keseimbangan badan anak untuk mula berjalan.

2. Hadkan tempoh membawa anak

Membawa anak adalah saat yang sangat menggembirakan bagi ibu bapa. Tetapi untuk kebaikan Si Kecil, Ibu dan Bapa tidak boleh membawanya terlalu kerap atau terlalu lama.

Sebaliknya, biarkan si kecil bermain di lantai. Dengan begitu, dia akan terdorong untuk mulai berdiri, merayap, dan akhirnya berjalan.

3. Letakkan mainan di kedudukan yang jauh

Meletakkan mainan pada jarak jauh juga dapat mendorong anak-anak berjalan. Sementara itu, untuk membuat si kecil anda ingin berdiri, Ibu dan Ayah boleh mengajaknya bermain dalam keadaan berdiri.

4. Biarkan anak berjalan tanpa alas kaki di dalam bilik

Cuba biasakan anak kecil anda bergerak tanpa alas kaki di dalam rumah. Ini berguna untuk melatih keseimbangan badannya ketika berdiri. Sekiranya anda ingin memberikan kasut kanak-kanak, pilih yang sesuai. Ibu dan Ayah juga boleh membeli mainan yang dapat digalakkan oleh anak kecil anda untuk melatih mereka berjalan.

5. Elakkan menggunakan baby walker

Sebilangan ibu bapa mungkin mendengarnya baby walker dapat merangsang kanak-kanak berjalan. Namun, ini hanyalah mitos. Adakah anda tahu Ibu dan Ayah bahawa penggunaan baby walker sebenarnya tidak digalakkan melatih anak berjalan?

Ini adalah kerana baby walker ia boleh menyebabkan kanak-kanak mengalami kelewatan berjalan, selain juga meningkatkan risiko kecederaan pada anak-anak.

Cara-cara di atas dapat membantu Ibu dan Ayah untuk merangsang dan melatih anak-anak berjalan. Tetapi sebelum melakukannya, pastikan terlebih dahulu kawasan rumah selamat dan bebas dari barang yang boleh membahayakan anak kecil anda.

Perlu diingat, kelajuan perkembangan setiap anak adalah berbeza, termasuk dari segi berjalan kaki. Tetapi jika Ibu dan Ayah bimbang, tidak ada salahnya memeriksa anak kecil anda kepada pakar pediatrik.

Doktor akan memeriksa keadaan fizikal dan menilai kemampuan pergerakan (motor) anak, mengetahui punca kelewatan berjalan, dan memberikan cadangan tindakan yang sesuai untuk mengatasi masalah tersebut.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found