Keluarga

Mengapa tidak digalakkan memberi pisang sebelum bayi berumur 6 bulan?

Tidak sedikit ibu bapa yang percaya bahawa bayi yang selalu menangis adalah tanda dia kelaparan. Akibatnya, bayi diberi makanan, seperti pisang, walaupun mereka belum berumur 6 bulan. Walaupun, ia tidak selamat, kamu tahu! Apa sahaja, neraka, bahaya?

Pisang mengandungi nutrien yang diperlukan oleh tubuh, termasuk karbohidrat, serat, kalium, vitamin B6 dan C, dan antioksidan. Namun, pemberian pisang sebagai makanan pelengkap susu ibu (MPASI) pada bayi di bawah usia 6 bulan tidak digalakkan, walaupun buah ini mempunyai tekstur yang lembut dan mudah dikunyah.

Inilah Masa Yang Tepat untuk Memberikan MPASI, Terutama Pisang, kepada Bayi

Sejak lahir hingga usia 6 bulan, bayi hanya perlu diberi susu ibu atau susu formula, tanpa makanan dan minuman tambahan lain. Apabila bayi memasuki usia 6 bulan, keperluan pemakanannya meningkat sehingga susu ibu atau susu formula sahaja tidak mencukupi.

Sekarang, Pada usia inilah bayi biasanya memerlukan pemakanan tambahan dan siap diberi makanan pelengkap, salah satunya adalah pisang. Umumnya, bayi yang sudah bersedia untuk makan makanan pejal atau makanan pejal akan mempunyai tanda-tanda, seperti:

  • Boleh mencari makanan dan memasukkannya ke dalam mulutnya, dan mempunyai koordinasi yang baik antara mata, mulut dan tangannya
  • Boleh menelan dengan baik
  • Boleh duduk sendiri tanpa bantuan atau dengan sedikit bantuan
  • Selamat mengawal kepala
  • Berminat dengan makanan yang dimakan oleh Ibu dan orang lain

Bahaya Memberi MPASI Terlalu Dini, Termasuk Pisang

Pada bayi di bawah usia 6 bulan, tanda-tanda kesediaan untuk makan yang dijelaskan sebelumnya tidak muncul. Oleh itu, memberi makanan pejal pada usia ini masih terlalu awal dan tidak digalakkan kerana boleh memberi kesan berbahaya kepada kesihatannya dan bahkan mengancam nyawanya.

Berikut adalah beberapa bahaya yang perlu anda ketahui jika anda memberi makanan pejal kepada bayi anda terlalu awal:

1. Tercekik

Walaupun telah dilembutkan menjadi bubur, pisang dan makanan lain, makanan itu tetap padat yang teksturnya tidak dapat menyerupai susu ibu atau formula, Bun.

Pada amnya, bayi di bawah 6 bulan belum dapat menelan dan mengunyah dengan baik, jadi memberi makanan pelengkap pada usia ini sebenarnya boleh membahayakannya.

Mana-mana makanan pejal lembut berisiko tersedak dan menyumbat saluran pernafasan bayi. Sekiranya anda tidak mendapat pertolongan dengan segera, bayi anda mungkin sukar bernafas dan mengancam nyawanya.

Itulah sebabnya di Indonesia terdapat banyak kes pemberian pisang kepada bayi di bawah 6 bulan yang menyebabkan kematian.

2. Gangguan pencernaan

Bayi di bawah usia 6 bulan juga tidak mempunyai saluran pencernaan yang optimum, jadi memberi makanan pelengkap, terutama yang kaya dengan serat seperti pisang, dapat menyebabkan intussusception dan penyumbatan pada usus. Selain itu, memberi makanan pejal pada usia ini juga boleh menyebabkan cirit-birit.

3. Lebihan atau kekurangan nutrien dan kalori

Bagi bayi di bawah usia 6 bulan, susu ibu sudah mempunyai komposisi terbaik sebagai makanan bayi. Walaupun makanan itu kelihatan lebih kenyang, makanan pejal tidak dapat memberi nutrien yang betul untuk bayi.

Pemberian MPASI pada usia ini sebenarnya dapat membuat bayi mengalami kekurangan atau lebihan kalori dan nutrien. Contohnya, jika anda memberi pisang kepada si kecil pada waktu yang salah, dia akan berisiko mengalami kegemukan atau kegemukan, kerana buah ini mengandung banyak gula.

4. Kekurangan zat besi

Pengenalan makanan pelengkap yang terlalu awal cenderung menjadikan susu ibu dan susu formula, yang kaya dengan zat besi dan banyak nutrien lain, tidak optimum. Ini boleh menyebabkan bayi kekurangan zat besi.

Sebenarnya, zat besi mempunyai peranan penting dalam pembentukan hemoglobin, yang merupakan komponen sel darah merah yang berfungsi mengangkut oksigen ke seluruh tubuh.

Tanpa zat besi yang mencukupi, tubuh tidak dapat membentuk hemoglobin secara optimum. Akibatnya, tisu dan organ tubuh dapat mengalami kekurangan oksigen dan mengganggu pertumbuhan dan perkembangannya.

Bayi yang selalu menangis tidak semestinya lapar. Dia mungkin menangis kerana tidak selesa, letih, bosan, mengantuk, takut, sakit, atau lampinnya penuh. Jadi, anda tidak perlu segera memberinya susu setiap kali si kecil menangis, apalagi pisang atau makanan lain.

Ingat, ya, Ibu, memberi makanan pekat seperti pisang untuk menenangkan bayi di bawah 6 bulan tidak digalakkan kerana biasanya bayi tidak bersedia menerimanya.

Tanda-tanda bahawa bayi sudah bersedia untuk makan makanan pejal memang boleh muncul sebelum usia 6 bulan. Walaupun begitu, Ibu tetap disyorkan untuk berjumpa doktor terlebih dahulu sekiranya anda ingin memberi makanan atau pisang kepada si kecil sebelum berumur 6 bulan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found