Kesihatan

Cara Mengambil Deworming dengan Betul

Ubat Deworming berguna untuk mencegah dan merawat cacing usus yang kadangkala tidak disedari oleh penghidapnya. Tetapi, adakah anda sudah tahu cara mengambil ubat cacing yang betul?

Penyakit cacing boleh disebabkan oleh pelbagai spesies cacing. Jenis cacing yang paling sering menjangkiti manusia termasuk cacing gelang (Ascaris lumbricoides), cacing cambuk (Trichuris trichiura), dan cacing tambang (Necator americanus dan Ancylostoma duodenale).

Dalam tubuh inang, dalam hal ini, manusia, cacing mengambil nutrien dari makanan yang masuk dan dari tisu badan tuan rumah, termasuk darah. Itulah sebabnya, cacing usus dapat menyebabkan kehilangan darah yang dari masa ke masa menjadi anemia.

Pengambilan pelbagai nutrien penting, seperti protein, karbohidrat, dan vitamin A, juga akan berkurang, sehingga penderita dapat mengalami kekurangan nutrisi (kekurangan zat makanan). Ini menyebabkan badan penghidap cacing menjadi kurus dan mudah letih. Sekiranya ia berlaku pada kanak-kanak, kekurangan zat makanan akibat cacing usus akan mengganggu proses pertumbuhan dan perkembangannya.

Selain menyebabkan anemia dan kekurangan zat makanan, jenis cacing tertentu juga boleh menyebabkan cirit-birit dan disentri.

Pelbagai Ubat Deworming dan Cara Pengambilannya

Salah satu cara untuk merawat dan mencegah cacing usus adalah dengan mengambil ubat cacing. Berikut adalah beberapa jenis ubat cacing yang terdapat di Indonesia dan cara mengkonsumsinya:

1. Piperazine

Piperazine berkesan dalam merawat jangkitan cacing kremi (Enterobius vermicularis) dan cacing cacing. Piperazine berfungsi dengan melumpuhkan cacing, sehingga cacing dapat dibawa keluar dengan tinja. Piperazine boleh diminum sebelum makan (semasa perut kosong), atau selepas makan.

Piperazine tidak disyorkan untuk diminum bersama pyrantel pamoate, chlorpromazine, tramadol, bupropion, dan julap yang mengandungi sodium bifosfat. Sebelum mengambil ubat pembasmi cacing ini, berjumpa dengan doktor terlebih dahulu jika anda mempunyai sejarah epilepsi atau penyakit hati.

2. Piramel Pamoat

Pyrantel pamoate berkesan terhadap jangkitan cacing gelang (ascariasis), cacing kremi, dan cacing cacing, tetapi tidak berkesan terhadap cacing cambuk. Pyroat Pyrantel melumpuhkan cacing sehingga boleh dibawa keluar bersama najis. Pyrantel pamoate boleh diambil semasa perut kosong atau selepas makan. Sekiranya dalam bentuk tablet kunyah, ubat mesti dikunyah sebelum ditelan. Pyrantel pamoate tidak boleh diambil bersamaan dengan piperazine.

3. Levamisole

Levamisole berkesan melawan jangkitan cacing gelang, tetapi tidak berkesan terhadap cacing cambuk dan cacing tambang. Seperti piperazine dan pyrantel pamoate, levamisole berfungsi dengan melumpuhkan cacing usus. Levamisole harus diminum bersama air semasa makan, untuk mengurangkan kesan sampingan dari mual dan sakit perut.

Elakkan mengambil ubat ini dengan minuman beralkohol. Rujuk doktor anda terlebih dahulu jika anda mengalami gangguan pendarahan, artritis reumatoid, atau kegagalan buah pinggang yang teruk.

Levamisole tidak boleh diminum bersamaan dengan fenitoin, albendazol, warfarin, dan clozapine, atau jika anda baru saja diimunisasi.

4. Mebendazole

Mebendazole berkesan terhadap cacing kremi, cacing cambuk, cacing gelang, dan cacing cacing, termasuk telurnya. Cara mebendazole berfungsi adalah dengan menghalang penyerapan nutrien dalam cacing, sehingga cacing akan mati kelaparan.

Mebendazole boleh diminum ketika perut kosong, tetapi harus diambil dengan makanan, terutama makanan yang tinggi lemak, seperti susu atau ais krim. Mebendazole juga boleh dihancurkan dan dicampur dengan makanan.

Mebendazole tidak boleh diambil bersamaan dengan metronidazole, phenytoin, carbamazepine, dan cimetidine.

5. Albendazole

Albendazole berkesan terhadap cacing pita pada babi (Taenia solium), cacing gelang, cacing tambang, cacing cambuk, dan cacing kremi, termasuk telur. Cara albendazole berfungsi sama dengan mebendazole, yang menghalang penyerapan nutrien dalam cacing, sehingga cacing mati kelaparan.

Ubat ini harus diambil bersama makanan, terutama ketika makan makanan tinggi lemak, untuk penyerapan ubat yang lebih baik.

Albendazole tidak boleh diminum bersama dexamethasone, praziquantel, cimetidine, clozapine, ubat penyitaan (phenobarbital, phenytoin, carbamazepine), diltiazem, ubat ARV, ubat malaria, ganciclovir, dan itraconazole.

6. Praziquantel

Praziquantel berkesan terhadap selesema hati (Fasciola hepatica) dan cacing schistosomal. Ubat ini berfungsi dengan melumpuhkan cacing dan melepaskan cacing penghisap. Ubat ini harus diminum bersama makanan dan ditelan utuh, tidak dikunyah atau dihancurkan, kerana rasanya pahit. Sekiranya anak tidak dapat menelan tablet, ubat itu boleh dihancurkan dan dicampurkan dengan makanan atau minuman ringan. Tetapi ingat, ubat itu mesti diminum dalam masa satu jam setelah dicampurkan.

Praziquantel tidak boleh diambil pada waktu yang sama dengan ubat TB rifampicin, dexamethasone, ubat penyitaan (phenobarbital, phenytoin, carbamazepine), cimetidine, eritromisin, ubat jamur (itraconazole, ketoconazole, griseofulvin), ARV obat, nevirapine ubat klorokuin.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengesyorkan ubat albendazole 400 mg atau mebendazole 500 mg, diambil sekali setiap 1 atau 2 tahun, untuk mencegah cacing usus.

Beberapa jenis penyahcacing untuk orang dewasa atau kanak-kanak, seperti piperazine, pyrantel pamoate, dan mebendazole, dijual di kaunter (label biru). Sekiranya anda membeli ubat sendiri tanpa preskripsi doktor, baca dengan teliti arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan. Dadah dalam bentuk sirap harus dikumuhkan sebelum diminum.

Penggunaan ubat cacing pada kanak-kanak berumur kurang dari 2 tahun, wanita hamil, dan ibu yang menyusui, harus terlebih dahulu berunding dengan doktor.

Selain mengambil ubat cacing, pencegahan cacing juga perlu dilakukan dengan menjaga kebersihan, seperti menggunakan sumber air bersih, memakai alas kaki ketika berada di luar rumah, dan selalu mencuci tangan sebelum makan dan setelah membuang air besar.

Ditulis oleh:

dr. Michael Kevin Robby Setyana

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found