Kesihatan

Ketahui Rawatan Bisul Yang Betul

Bisul, juga dikenali sebagai furuncles, terdapat lebam pada kulit yang dipenuhi nanah dan menyakitkan. Rawatan bisul biasanya boleh dilakukan secara bebas di rumah, tetapi ada juga beberapa keadaan bisul yang perlu dirawat oleh doktor.

Dalam kebanyakan kes, bisul terbentuk akibat jangkitan bakteria di tempat pertumbuhan rambut (folikel rambut). Bisul boleh terbentuk hampir di mana sahaja di badan, termasuk muka, belakang leher, ketiak, paha, dan punggung.

Bisul juga boleh muncul dalam jumlah yang banyak dan kemudian membentuk kawasan jangkitan yang terkena di bawah kulit. Keadaan ini disebut ulser sabut atau karbuncle. Sekiranya tidak dirawat, bisul atau carbuncles boleh menyebabkan komplikasi serius, seperti abses otak dan sepsis.

Rawatan bisul disesuaikan dengan keparahannya. Rawatannya boleh berupa rawatan diri di rumah, penggunaan antibiotik oral, atau pembedahan.

Bisul dirawat dengan Rawatan Sendiri

Bisul kecil, hanya satu dari jumlahnya, dan tidak disertai penyakit lain pada umumnya dapat dirawat hanya dengan rawatan diri di rumah. Berikut adalah beberapa rawatan diri yang boleh dilakukan untuk merawat bisul:

kompres suam

Beri kompres hangat pada mendidih atau rendam mendidih dalam air suam dengan suhu sekitar 38-40 darjah Celsius selama 15-20 minit. Ini akan mengurangkan kesakitan dan mempercepat wabak bisul.

Bersihkan bisul dengan sabun antibakteria

Setelah mendidih pecah dan mulai kering, bersihkan bisul dengan sabun antibakteria sehingga semua nanah hilang, kemudian bersihkan lagi dengan kain atau kapas yang dicelupkan ke dalam alkohol. Seterusnya, sapukan salap antibiotik (antibiotik topikal) dan tutup luka dengan pembalut.

Antibiotik topikal yang boleh diberikan termasuk asid fusidik, klindamisin, dan mupirocin. Sapukan antibiotik pada mendidih 2-3 kali sehari, dan pastikan luka dibersihkan sebelum setiap kali anda ingin memberi ubat.

Elakkan mendidih

Jangan masukkan bisul secara tidak sengaja dengan jarum atau objek apa pun. Ini kerana tindakan ini sebenarnya boleh memperburuk jangkitan, malah boleh menyebabkan jangkitan merebak ke bahagian tubuh yang lain.

Bisul dirawat dengan antibiotik oral

Doktor boleh menetapkan antibiotik oral untuk merawat bisul yang disertai demam, kelenjar getah bening, dan jangkitan kulit (selulitis).

Antibiotik oral yang biasanya diberikan adalah: penisilin . Ubat ini secara amnya diminum 2 kali sehari selama beberapa minggu.

Sekiranya antibiotik oral tidak berkesan, doktor akan melakukan pemeriksaan lebih lanjut untuk mengesan jenis bakteria yang menyebabkan jangkitan dan menentukan kaedah rawatan yang sesuai untuk mengatasinya.

Bisul yang memerlukan pembedahan

Segera berjumpa doktor sekiranya bisul yang anda alami sengit, lebih daripada satu bilangannya, atau besar dan tidak pecah. Dalam kes ini, rawatan bisul mungkin perlu dilakukan dengan antibiotik dan pembedahan.

Dalam merawat bisul dengan pembedahan, doktor akan membuat sayatan pada bisul dan membuat saluran untuk mengalirkan nanah (saliran). Untuk jangkitan yang mendalam dan tidak dapat dibersihkan sepenuhnya semasa pembedahan, doktor akan meletakkan kasa steril pada mendidih untuk menyerap dan mengalirkan nanah yang tersisa.

Sekiranya bekas luka ulser menyakitkan selepas pembedahan, berdarah, atau menyebabkan tanda-tanda jangkitan, segera kembalilah ke doktor agar rawatan dapat diberikan secepat mungkin.

Ditulis oleh:

dr. Sonny Seputra, M.Ked.Klin, Sp.B, FINACS

(Pakar Bedah)