Kesihatan

Kenali Punca Pendarahan Otak

Pendarahan otak adalah pendarahan yang berlaku pada tisu otak. Keadaan ini disebabkan oleh pecah kapal arteri di otak sehingga menyebabkan pendarahan tempatan di tisu sekitarnya dan kematian sel otak.

Ramai orang yang mengalami pendarahan otak mempunyai gejala seperti strok, seperti kelemahan pada satu sisi badan, kesukaran bercakap, atau mati rasa. Pendarahan otak adalah keadaan perubatan yang serius yang memerlukan pemeriksaan dan rawatan segera oleh doktor di hospital.

Jenis Pendarahan Otak

Secara amnya, sebarang pendarahan yang berlaku di dalam otak disebut pendarahan serebrum. Walau bagaimanapun, berdasarkan lokasi kejadian, pendarahan otak dibahagikan kepada beberapa jenis, termasuk:

 • Pendarahan subarachnoid

  Pendarahan yang berlaku di tisu otak di bawah pelindung otak. Pendarahan serebrum jenis ini sering disebabkan oleh pecahnya saluran darah di otak akibat aneurisma, gangguan pembekuan darah, atau kecederaan kepala yang teruk.

 • Hematoma epidural dan subdural

  Gumpalan darah yang berlaku di antara otak dan tengkorak, boleh berada di atas atau di bawah selaput yang melindungi otak.

 • Pendarahan intraserebral

  Pendarahan yang berlaku di tisu otak itu sendiri. Pendarahan serebrum jenis ini boleh merebak ke ruang ventrikel otak dan menyebabkan pembengkakan otak.

Inilah Punca Pendarahan Otak

Terdapat beberapa faktor risiko dan penyebab pendarahan serebrum. Berikut adalah penyebab pendarahan serebrum yang paling biasa, iaitu:

 • Tekanan darah ttinggi

  Tekanan darah tinggi atau darah tinggi adalah penyakit kronik (jangka panjang) yang dapat melemahkan dinding saluran darah, termasuk saluran darah otak. Sekiranya tekanan darah tidak terkawal, lama-kelamaan penyakit ini berpotensi menyebabkan stroke hemoragik (stroke hemoragik).

 • Kecederaan kepala

  Kebanyakan berlaku pada orang di bawah umur 50 tahun. Keadaan ini kemungkinan besar disebabkan oleh kemalangan atau jatuh. Kemalangan lalu lintas, jatuh dari ketinggian, dan kecederaan kepala yang berkaitan dengan sukan juga merupakan penyebab biasa pendarahan otak.

 • Keabnormalan hlmbuluh darah

  Keadaan ini, yang boleh berlaku semasa kelahiran, dapat melemahkan dinding saluran darah di sekitar dan di dalam otak. Keabnormalan ini disebut malformasi arteriovenous. Pesakit dengan gangguan ini tidak selalu mengadu gejala, tetapi saluran darah dapat pecah dan menyebabkan keadaan berbahaya.

 • Gangguan pembekuandarah

  Platelet yang menurun juga boleh menyebabkan pendarahan otak. Anemia sel sickle (keadaan di mana sel darah merah berbentuk tidak normal), hemofilia (tubuh kekurangan protein untuk pembekuan darah), dan mengambil ubat penipisan darah semuanya boleh menyumbang kepada ini.

 • Bengkak hlmbuluh darah (aneurisma)

  Aneurisme menyebabkan kelemahan saluran darah, yang kemudian dapat pecah dan menyebabkan pendarahan di dalam otak. Keadaan ini boleh menyebabkan strok.

 • Angiopati amyloid

  Amyloid angiopathy adalah keadaan di mana kelainan dinding saluran darah berlaku kerana usia atau hipertensi. Keadaan ini boleh menyebabkan pendarahan kecil yang menyebabkan pendarahan yang lebih besar.

Perkara lain yang menyebabkan pendarahan otak termasuk tumor otak dan penyakit hati. Beberapa penyebab pendarahan serebrum dapat dirawat lebih awal. Contohnya, dengan menjaga diet yang sihat dan menjalani kehidupan untuk mengelakkan tekanan darah tinggi. Anda juga boleh mula mengetahui tentang pencegahan dan rawatan hipertensi dengan berjumpa doktor.

Gejala Pendarahan Otak

Umumnya, seseorang yang mengalami pendarahan otak akan mengalami sakit kepala yang teruk, muntah, kekeliruan (delirium), dan pingsan. Walau bagaimanapun, ini tidak selalu berlaku untuk semua orang. Gejala yang muncul bergantung pada tempat pendarahan berlaku. Sebagai contoh, jika bahagian otak yang berkaitan dengan penglihatan berdarah, maka gejala yang mungkin muncul adalah pesakit mengalami gangguan penglihatan.

Gejala lain yang mungkin berlaku pada pesakit dengan pendarahan serebrum adalah mengalami sawan secara tiba-tiba, gangguan koordinasi dan keseimbangan, dan kesukaran menelan. Sekiranya pendarahan serebrum berlaku di bahagian bawah atau batang otak, pesakit boleh mengalami koma, sehingga kegagalan pernafasan. Walaupun pendarahan otak yang berlaku di pusat pertuturan, pesakit mungkin mengalami gangguan pertuturan.

Untuk menilai kerosakan otak, doktor akan menentukan bahagian otak mana yang berdarah berdasarkan gejala yang timbul, serta melalui pemeriksaan fizikal, dan ujian imbasan CT atau imbasan otak MRI. Dan sekiranya lokasi pendarahan dapat dipastikan, doktor akan mengambil langkah rawatan yang sesuai.

Pendarahan otak adalah kecemasan perubatan yang perlu segera dirawat di jabatan kecemasan hospital terdekat. Sekiranya pendarahan serebrum mengakibatkan koma atau kesukaran bernafas, intubasi mungkin diperlukan untuk menjalankan pernafasan buatan. Infusi untuk pentadbiran cecair dan ubat juga diperlukan. Sekiranya keadaan bertambah buruk, pendarahan otak perlu dipantau dengan teliti di bilik rawatan intensif di hospital.