Kesihatan

Inilah cara menjaga kebersihan organ intim wanita yang selamat

Kelalaian dalam menjaga kebersihan organ seks wanita boleh menyebabkan gatal-gatal, kerengsaan, atauwalaupun putih, yang tawakmiliknyaakan menyebabkan ketidakselesaan. Oleh itu, Penting untuk menjaga kebersihan organ seks wanita dengan selamat dan betul.

Pelbagai jenis wanita yang sibuk boleh mencetuskan peningkatan pengeluaran peluh. Contohnya, ketika bersenam untuk menjaga kesihatan, termasuk yoga, Zumba, atau pilihan latihan lain. Sedangkan ketika berpeluh, kawasan organ intim menjadi lebih lembab, jadi penting untuk menjaga kebersihan organ intim dengan betul.

Kawasan faraj mempunyai lebih banyak bakteria daripada bahagian badan yang lain. Namun, sebilangan besar bakteria ini adalah bakteria baik, yang berfungsi melindungi vagina dari jangkitan sambil menjaga keseimbangan pH vagina.

Menjaga Kebersihan Organ intim

Agar keseimbangan pH dan bakteria baik di dalam vagina dapat dijaga dengan baik, berikut adalah beberapa cara untuk membersihkan organ seks wanita yang mesti dipertimbangkan:

  • Bilas setelah membuang air besar dengan betul

Setiap kali anda membuang air kecil atau buang air besar, biasakan membersihkan vagina dengan betul, dengan mencucinya dengan air bersih dari depan ke belakang. Kaedah ini dapat mencegah kemasukan bakteria ke dalam vagina atau uretra dari dubur yang boleh menyebabkan jangkitan saluran kencing ke jangkitan buah pinggang, dan jangkitan bakteria pada vagina.

  • Elakkan menggunakan sabun yang mengandungi minyak wangi

Elakkan membersihkan faraj menggunakan sabun yang mengandungi minyak wangi. Penggunaan sabun yang mengandungi minyak wangi dapat mempengaruhi keseimbangan normal bakteria di vagina, pH vagina, dan juga dapat menyebabkan iritasi. Pilih sabun yang lembut, dan mempunyai pH yang seimbang. Penggunaan sabun, untuk kegunaan luaran sahaja.

  • Keringkan dengan tuala

Setelah membersihkan vagina, jangan lupa mengeringkannya dengan tuala bersih atau tisu lembut. Ini kerana bakteria dan kulat mudah membiak di kawasan lembap. Sekiranya menggunakan tisu, pastikan tidak ada serat tisu yang tersisa dan tersekat, kerana tisu lembap dapat menjadi tempat pembiakan bakteria.

  • Pilih seluar dalam yang selesa

Penggunaan dan penjagaan seluar dalam mesti dipertimbangkan. Lebih baik menggunakan seluar dalam yang diperbuat daripada kapas. Bahan ini dapat menyerap peluh dengan baik sehingga membantu mengurangkan kelembapan berlebihan pada organ wanita. Jangan lupa menukar seluar dalam anda, terutamanya selepas aktiviti.

Memilih produk untuk menjaga kebersihan organ wanita sering membingungkan, kerana terdapat banyak pilihan produk kebersihan wanita yang dijual di pasaran. Namun, tidak semua produk kebersihan wanita selamat digunakan setiap hari.

Petua Memilih Produk Pembersih Wanita

Selain menerapkan penjagaan kebersihan diri secara berkala, beberapa wanita memilih untuk juga menggunakan produk pembersih khusus untuk kawasan feminin. Walau bagaimanapun, jangan membuat pilihan yang salah. Sesungguhnya, membersihkan kawasan kewanitaan cukup dengan menggunakan air bersih. Walau bagaimanapun, jika anda adalah salah satu yang lebih suka menggunakan kebersihan wanita, berikut adalah perkara yang perlu anda perhatikan:

  • watak hypoallergenic

Banyak produk pembersih wanita mencetuskan reaksi alergi. Sebelum membeli produk pembersih wanita, anda harus memeriksa label pada produk tersebut. Dianjurkan untuk membeli produk pembersih wanita yang termasuk label hypoallergenic. Produk ini mempunyai risiko yang lebih rendah untuk menyebabkan reaksi alergi.

  • Mengandungi bakteria baik

Lactobacillus adalah sejenis bakteria baik yang terdapat di dalam vagina. Bakteria ini berperanan mencegah pertumbuhan bakteria jahat yang boleh menyebabkan jangkitan pada vagina. Beberapa produk untuk membersihkan organ seks wanita diketahui mengandungi ekstrak susu dengan Lactobacillus, sehingga dapat mencegah pertumbuhan bakteria jahat di dalam vagina dan juga menjaga keseimbangan pH vagina yang baik.

  • Mampu menjaga kelembapan kawasan faraj

Kekeringan faraj atau kelembapan tidak dijaga dengan baik, adalah salah satu penyebab kerengsaan dan jangkitan faraj. Keadaan ini agak biasa pada wanita pascamenopause. Untuk mengatasinya, disarankan untuk memilih produk pembersih kawasan wanita yang melembapkan. Salah satu bahan semula jadi yang diketahui dapat mengembalikan dan mengekalkan kelembapan kulit dengan betul adalah Lidah Buaya atau lidah buaya.

Menjaga kebersihan vagina adalah sebahagian daripada menjaga kebersihan badan, dan dapat mencegah anda daripada terkena jangkitan atau masalah kesihatan lain di sekitar organ intim. Gunakan produk pembersih wanita, mengikut keperluan harian anda. Dianjurkan untuk memilih produk feminin yang hypoallergenic untuk mengurangkan risiko alergi, mengandungi lidah buaya dan kolagen untuk melegakan keradangan dan memulihkan kelembapan, bakteria baik Lactobacillus untuk memulihkan dan mengekalkan keseimbangan pH kawasan wanita. Pastikan juga produk yang anda gunakan telah diuji secara klinikal agar selamat untuk kulit (diuji secara dermatologi). Rujuk doktor untuk memastikan penggunaan yang betul mengikut keadaan anda.