Kesihatan

7 Cara Mengatasi Bibir Kering pada Bayi

Bibir kering pada bayi boleh membuatnya tidak selesa dan rewel, kerana bibir kering boleh mengganggu dia ketika makan atau tidur. YUK, ibu, Ketahui cara mengatasi bibir kering pada bayi.

Bibir kering pada bayi biasanya disebabkan oleh kebiasaan bayi menjilat bibir, cuaca panas, dan penyakit Kawasaki. Sekiranya bibir si kecil kelihatan kering, anda perlu berhati-hati, kerana ini boleh menjadi gejala dehidrasi.

Pelbagai Cara Mengatasi Bibir Kering hlmada bayi

Untuk mengatasi bibir kering pada bayi, ada 7 cara yang boleh anda lakukan, iaitu:

1. Bersihkan bibir bayi dengan kerap

Membersihkan bibir bayi dengan kerap dapat mencegah dan merawat bibir kering pada bayi. Ibu boleh membersihkan bibir si kecil Putik kapas dan air bersih.

2. Gunakan lip balm atau Jeli petroleum

Balsem bibir, seperti Jeli petroleum, berguna untuk menjaga kelembapan bibir bayi. Tetapi sebelum menggunakan pelembap atau Jeli petroleum di bibir si Kecil, Ibu harus berjumpa dengan pakar pediatrik terlebih dahulu, ya.

3. Sapukan Susu Ibu (ASI)

Susu ibu tidak diragukan lagi manfaatnya. Selain bermanfaat untuk mencegah bayi mengalami asma dan alahan, susu ibu juga berguna untuk mengatasi bibir kering pada bayi kamu tahu, Roti. Caranya, basuh tangan anda terlebih dahulu, kemudian sapukan susu ibu dengan jari ke bibir bayi anda.

4. Biarkan selebihnyasusu ibu di sekitar bibir

Setelah si kecil menyusu, biasanya ibu akan segera membersihkan sisa susu yang masih tersisa di bibirnya, betul? Ini tidak salah, tetapi lebih baik jika anda tidak membasuh susu yang tinggal sehingga kering sepenuhnya. Meninggalkan sebilangan kecil susu di bibir anda dapat mengelakkan bibir bayi anda kering dan melindunginya dari bakteria.

5. Pakai pelembap

Anda juga boleh menggunakan pelembap, yang merupakan alat yang berfungsi untuk menjaga kelembapan udara. Kaedah ini dapat mencegah dan merawat bibir kering pada bayi.

6. Grisbetul minyak kelapa

Anda boleh menggunakan minyak kelapa ke bibir si kecil dengan kerap. Ini kerana minyak kelapa mengandungi asid laurik atau asid laurik sama seperti dalam susu ibu. Kandungan asid laurik Inilah yang berguna untuk melembapkan bibir bayi.

7. Melindungi bibir bayi

Ibu juga dapat mengelakkan bibir kering pada bayi dengan menutup bibir bayi dengan kain lembut, ketika melakukan aktiviti luar, terutama ketika suhu udara panas.

Bibir kering pada bayi adalah keluhan yang biasa. Walaupun begitu, keadaan ini akan menjadikan si kecil anda tidak selesa dan cerewet. Untuk mengatasinya, anda boleh melakukan beberapa cara di atas. Walau bagaimanapun, jika bibir kering berlaku lebih dari 5 hari atau disertai oleh demam, kemerahan di sekitar bibir, dan bibir yang berdarah, anda harus segera memeriksa anak anda kepada pakar pediatrik.