Keluarga

Fakta mengenai Kesan Menelan Sperma

Tidak sedikit orang yang mempersoalkan kesan menelan sperma. Bermula dari pertanyaan mengenai kemungkinan menyebabkan kehamilan hingga penularan penyakit kelamin. Ayuh, kami meneroka pelbagai kesan menelan sperma.

Sperma terkandung dalam air mani yang dihasilkan oleh organ pembiakan lelaki dan dilepaskan semasa ejakulasi. Terdapat beberapa mitos yang beredar mengenai kesan menelan sperma semasa melakukan oral seks. Agar tidak tersasar, mari kita periksa fakta dari perspektif perubatan.

Kesan Menelan Sperma dan Kaitannya dengan Kehamilan

Menelan sperma boleh menyebabkan kehamilan? Jawapannya adalah tidak. Seks oral dalam bentuk apa pun tidak akan menyebabkan kehamilan, walaupun anda memakan sperma.

Kehamilan berlaku apabila telur disenyawakan oleh sel sperma di rahim. Sementara sperma yang tertelan tidak akan mengosongkan ke dalam rahim, tetapi ke dalam sistem pencernaan.

Kesan Menelan Sperma dan Risiko Penularan Penyakit kelamin

Sperma adalah sebahagian daripada air mani. Selain sperma, air mani juga mengandungi enzim, vitamin C, kalsium, protein, sodium, zink (zink), dan gula fruktosa. Jika dilihat dari kandungan nutrien air mani, tidak ada kesan berbahaya menelan sperma.

Walau bagaimanapun, menelan sperma atau air mani semasa seks oral juga tidak selamat sepenuhnya. Terdapat kemungkinan penularan jangkitan atau penyakit menular seksual, seperti herpes, gonorea, klamidia, sifilis, ketuat kelamin, hepatitis B, ke HIV. Risiko penularan penyakit juga akan lebih tinggi jika seks oral dilakukan ketika terdapat luka terbuka di mulut, radang gusi, atau gusi berdarah.

Anda dapat mengenali air mani yang dijangkiti mengikut warnanya. Air mani normal biasanya berwarna putih atau kelabu. Sedangkan dalam beberapa penyakit menular seksual, air mani akan berbau pedas dan berubah warna menjadi kuning, hijau, atau kuning. merah jambu, merah, coklat, atau oren.

Sekiranya anda tidak pasti sama ada pasangan anda bebas daripada penyakit kelamin atau tidak, anda harus mengelakkan menelan atau bersentuhan dengan sperma.

Kesan Menelan Sperma dan Reaksi Alergi

Selain risiko mendapat penyakit kelamin, beberapa orang juga berisiko mengalami reaksi alergi ketika menelan sperma. Ini berlaku kerana tubuh menganggap protein dalam sel sperma sebagai benda asing yang berbahaya.

Gejala boleh merangkumi gatal dan bengkak pada bibir dan mulut, ruam pada kulit, dan sakit perut. Walaupun sangat jarang berlaku, reaksi alergi yang teruk boleh berlaku, yang dikenali sebagai kejutan anaphylactic. Keadaan ini berpotensi mengancam nyawa.

Dari penjelasan di atas, dapat disimpulkan bahawa kesan menelan sperma tidak berbahaya, selagi anda tidak mempunyai alergi terhadap sperma dan pasangan anda tidak dijangkiti penyakit kelamin. Selain itu, menelan sperma juga tidak akan menyebabkan kehamilan.

Walau bagaimanapun, pastikan bahawa anda dan pasangan anda selalu melakukan seks yang selamat. Caranya adalah dengan menggunakan kondom, jangan menukar pasangan seksual, dan melakukan pemeriksaan kesihatan secara rutin untuk mengesan penyakit kelamin.

Segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat jika setelah melakukan seks oral dan menelan sperma, anda mengalami gejala yang disyaki sebagai penyakit kelamin atau alahan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found