Kesihatan

Gejala Apendisitis dan Rawatan Kronik

Apendisitis kronik adalah radang usus buntu yang berlaku dalam jangka masa yang panjang, dari beberapa minggu hingga bertahun-tahun. Apendikskronikberlaku apabila Lampiran disekat oleh najis, badan asing, tumor, ataukerana bengkak kerana jangkitan.

Hingga kini, penyebab sebenar apendisitis atau radang usus buntu kronik masih diperdebatkan. Beberapa kajian telah menghubungkan keadaan ini dengan keradangan atau penyumbatan apendiks berulang kali, sebentar-sebentar, dan dalam jangka masa yang panjang. Walau bagaimanapun, ada juga yang mendakwa bahawa keadaan ini disebabkan oleh masalah dengan aktiviti saraf apendiks.

Apendisitis kronik biasanya mempunyai gejala ringan, sehingga sukar dikesan. Oleh itu, adalah penting bagi anda untuk mengenali pelbagai gejala apendisitis kronik, sehingga apendisitis kronik segera dirawat dan tidak menimbulkan masalah kesihatan yang serius.

Gejala Apendisitis Kronik

Gejala radang usus buntu kronik umumnya tidak spesifik dan dapat meniru gejala banyak penyakit lain, seperti jangkitan saluran kencing, sista ovari, sindrom iritasi usus, penyakit Crohn, dan penyakit radang panggul.

Namun, ada beberapa gejala yang biasanya dirasakan oleh penderita apendisitis kronik, yaitu:

  • Sakit perut di kanan bawah
  • badan lemas
  • Keletihan
  • Mual
  • Cirit-birit
  • Demam

Apendisitis kronik yang tidak dapat dikesan dengan segera boleh menyebabkan gejala yang lebih teruk, seperti:

  • Sakit perut yang teruk
  • Perut bengkak
  • Demam panas
  • Mual, dengan atau tanpa muntah

Apabila teruk, apendisitis kronik dapat menyebabkan pelbagai komplikasi, seperti apendisitis akut, apendiks pecah, peritonitis, dan sepsis.

PengendalianApendisitis Kronik

Sekiranya anda merasakan simptom radang usus buntu, segera berjumpa doktor. Doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan ujian sokongan lain untuk mengesan kemungkinan radang usus buntu.

Penyelidikan yang disyorkan termasuk ujian darah, ujian air kencing, ultrasound, sinar-X (dengan enema barium), imbasan CT, dan MRI.

Sekiranya keputusan pemeriksaan anda positif untuk radang usus buntu, doktor akan memberikan rawatan mengikut tahap keparahan apendisitis yang diderita.

Sekiranya tidak disertai komplikasi, doktor boleh memberi antibiotik. Walau bagaimanapun, pemberian antibiotik mempunyai risiko berulang dari apendisitis di masa depan, jadi apendektomi atau apendektomi pada umumnya dianjurkan.

Apendisitis bukanlah penyakit yang dapat dicegah. Walau bagaimanapun, risiko menderita penyakit ini dapat dikurangkan jika anda makan banyak makanan kaya serat, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan.

Sekiranya anda merasakan gejala apendisitis kronik seperti yang disebutkan di atas, anda harus segera berjumpa doktor. Ini penting agar anda dapat mendapatkan rawatan dengan cepat.