Keluarga

Inilah 5 Khasiat Coklat untuk Wanita Hamil

Sejumlah kajian menunjukkan pelbagai faedah coklat untuk wanita hamil, termasuk untuk mencegah preeklamsia. Coklat diketahui mengandungi antioksidan dan mineral yang bermanfaat untuk kesihatan, bukan hanya kesihatan ibu hamil sendiri, tetapi juga janin.

Manfaat coklat untuk wanita hamil dapat diperoleh dengan memakan coklat gelap (coklat gelap). Coklat jenis ini dicirikan oleh rasa yang lebih pahit, kerana kandungan gula yang rendah.

Sejumlah kebaikan coklat untuk wanita hamil

Coklat telah lama diketahui mempunyai faedah kesihatan. Sekiranya diminum dalam bahagian yang sederhana, coklat juga boleh memberi manfaat tambahan untuk wanita hamil dan janin. Berikut adalah pelbagai faedah coklat untuk wanita hamil:

1. Menurunkan risiko preeklamsia

Pengambilan coklat pada trimester pertama atau ketiga kehamilan dikaitkan dengan penurunan risiko terkena preeklampsia. Satu kajian mendedahkan bahawa wanita hamil yang kerap mengonsumsi 1-3 hidangan coklat setiap minggu pada trimester pertama mempunyai risiko 50% lebih rendah terkena preeklampsia.

Namun, ini masih perlu dikaji lebih jauh, untuk mengetahui dengan lebih jelas bagaimana keberkesanan coklat dalam mencegah preeklamsia.

2. Mencegah darah tinggi

Selain dapat mengurangkan risiko preeklamsia, makan coklat semasa hamil juga dapat mencegah hipertensi. Beberapa kajian bahkan menunjukkan bahawa memakan coklat coklat gelap mampu mengawal tekanan darah, walaupun kesannya tidak terlalu kuat.

3. Mencegah kontraksi pramatang dan membentuk hemoglobin

Coklat adalah sumber magnesium dan zat besi. Kedua-dua mineral ini diperlukan semasa kehamilan. Magnesium sangat diperlukan oleh wanita hamil untuk mengelakkan kontraksi pramatang.

Sementara zat besi diperlukan untuk membentuk hemoglobin, yang berfungsi mengikat oksigen dalam darah dan mengedarkannya ke seluruh tubuh, termasuk ke janin. Peningkatan jumlah darah dan permintaan oksigen semasa mengandung menjadikan keperluan ibu hamil untuk zat besi juga meningkat.

4. Mempercepat pertumbuhan dan perkembangan janin

Kajian lain juga mendapati bahawa pengambilan 30 gram coklat setiap hari selama kehamilan dapat menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin, serta mengekalkan plasenta atau plasenta yang sihat.

5. Betulkan mood

Semasa mengandung, banyak wanita hamil mengalami perubahan mood (perubahan emosi). Keadaan ini umumnya disebabkan oleh perubahan hormon semasa kehamilan. sekarang, pengambilan coklat dipercayai membuat mood wanita hamil menjadi lebih baik.

Berapa Banyak Coklat Boleh Dimakan oleh Wanita Hamil?

Walaupun coklat mempunyai banyak faedah, wanita hamil tidak digalakkan untuk memakannya secara berlebihan. Sebaik-baiknya, wanita hamil hanya dibenarkan mengambil coklat dalam bahagian kecil, iaitu 30 gram sehari atau setara dengan beberapa gigitan.

Mengonsumsi coklat secara berlebihan tidak baik untuk wanita hamil kerana dapat meningkatkan berat badan secara drastik. Coklat juga merangkumi makanan yang menyebabkan asid perut naik. Pada wanita hamil, terutama yang memasuki trimester ketiga, keadaan ini akan berlaku lebih kerap dan membuat wanita hamil merasa sangat tidak selesa.

Selain itu, terdapat banyak nutrien lain yang perlu dikonsumsi oleh ibu hamil, seperti asid folik, protein, dan kalsium, jadi jangan hanya bergantung pada coklat untuk pemakanan.

Wanita hamil disarankan untuk hanya mengambil coklat sekali-sekala dan tidak kerap. Ini kerana coklat mengandungi kafein yang perlu dibatasi semasa kehamilan. Tidak ketinggalan bahawa coklat juga mengandungi kalori dan lemak yang cukup tinggi.

Sekiranya anda mengalami gangguan kehamilan, seperti diabetes kehamilan, anda harus terlebih dahulu berunding dengan pakar obstetrik anda sebelum memakan coklat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found