Kesihatan

Pectus Excavatum - Gejala, penyebab dan rawatan

Pectus excavatum adalah gangguan di mana sternumtenggelam masuk ke dalam badan. Sekiranya berlaku paling teruk, bahagian tengah dada akan muncul sangat tenggelam. Oleh itu, keadaan ini juga dikenali sebagai dada yang tenggelam.

Pectus excavatum dapat dikesan sejak lahir. Seiring usia anda, tulang dada cenderung bergerak ke dalam. Dalam kes yang teruk, sternum dapat memberi tekanan pada jantung dan paru-paru. Akibatnya, prestasi kedua-dua organ ini terganggu.

Pectus excavatum lebih kerap berlaku pada kanak-kanak lelaki berbanding kanak-kanak perempuan. Walaupun begitu, secara amnya keadaan pectus excavatum jarang berlaku. Untuk mengatasinya, pembedahan dapat dilakukan.

Punca dan Faktor Risiko Pectus Excavatum

Sehingga kini, punca sebenar pectus excavatum tidak diketahui. Walau bagaimanapun, keadaan ini dianggap berkaitan dengan keturunan. Tuduhan ini timbul kerana hampir 50% pesakit dengan pectus excavatum mempunyai saudara dengan keadaan yang sama.

Kanak-kanak lelaki diketahui lebih berisiko terkena pectus excavatum daripada kanak-kanak perempuan. Keadaan ini juga lebih biasa pada orang dengan keadaan berikut:

  • Sindrom Marfan Sindrom
  • Sindrom Turner
  • Sindrom siang
  • Sindrom Ehlers-Danlos
  • Penyakit tulang kerana gangguan genetik osteogensadalah tidak sempurna)

Gejala Pectus Excavatum

Sebilangan besar kes pectus excavatum tidak begitu kelihatan, kerana dada hanya sedikit tenggelam. Bentuk dada yang tidak terlalu cekung tidak menimbulkan keluhan. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, dada akan semakin tenggelam seiring bertambahnya usia.

Bila hendak berjumpa doktor

Dalam kes yang teruk, sternum dapat memberi tekanan pada paru-paru dan jantung. Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami:

  • Jangkitan saluran pernafasan berulang
  • Degupan jantung
  • Rasa letih lebih cepat
  • Sakit dada
  • Susah bernafas

Diagnosis Pectus Excavatum

Doktor dapat mengesan pectus excavatum hanya dengan melakukan pemeriksaan fizikal dada pesakit. Walau bagaimanapun, doktor akan melakukan beberapa pemeriksaan susulan untuk melihat komplikasi yang timbul dari pectus excavatum:

X-ray dada atau Imbasan CT

X-ray dada dan imbasan CT bertujuan untuk memeriksa keparahan pectus excavatum, dan melihat apakah tulang menekan paru-paru dan jantung.

Elektrokardiogram (ECG)

EKG digunakan untuk memeriksa aktiviti elektrik jantung dan irama jantung.

Gema hati

Gema jantung dilakukan untuk memeriksa kerja injap jantung dan jantung, yang berkaitan dengan kemurungan di dada.

Ujian fungsi paru-paru

Ujian fungsi paru atau spirometri dilakukan dengan mengukur jumlah udara yang dapat ditahan paru-paru dan seberapa cepat udara dikeluarkan dari paru-paru.

Ujian senaman jantung

Ujian ini bertujuan untuk memantau kerja jantung dan paru-paru semasa bersenam, misalnya ketika berbasikal atau berlari.

Rawatan Pectus Excavatum

Pectus excavatum yang tidak menimbulkan aduan tidak memerlukan rawatan khas. Kadang-kadang pesakit disarankan menjalani fisioterapi, yang dapat membantu memperbaiki postur tubuh dan melebarkan dada pesakit.

Sekiranya pectus excavatum menyebabkan gangguan jantung atau paru-paru, tidak ada terapi selain pembedahan yang dapat mengatasi pectus excavatum. Jenis operasi yang boleh dilakukan adalah:

Operasi Nuss

Prosedur ini dilakukan oleh pakar bedah yang pakar di dada dan jantung, dengan membuat sayatan kecil di kedua sisi dada pesakit. Melalui sayatan, logam melengkung dimasukkan untuk mengangkat tulang dada ke kedudukan normalnya. Logam akan dikeluarkan setelah dua atau tiga tahun.

Operasi Ravitch

Dalam prosedur ini, doktor akan membuat sayatan mendatar di bahagian tengah dada, untuk melihat secara langsung tulang dada pesakit. Kemudian, doktor akan mengeluarkan beberapa bahagian tulang rawan di sekitar tulang dada, kemudian menyokongnya dengan logam untuk membetulkan kedudukan tulang. Logam akan dikeluarkan setelah 6-12 bulan.

Komplikasi Pectus Excavatum

Pectus excavatum boleh menyebabkan komplikasi seperti:

Gangguan jantung dan paru-paru

Sternum yang tenggelam dapat memampatkan paru-paru, sehingga ruang udara paru-paru berkurang. Tulang juga boleh memberi tekanan pada jantung. Kesannya, kerja jantung dalam mengepam darah berkurang.

Masalah keyakinan

Kanak-kanak dengan pectus excavatum cenderung mempunyai postur yang membungkuk. Keadaan ini dapat membuat kanak-kanak merasa tidak selamat dan menghindari aktiviti tertentu, seperti berenang.