Kesihatan

Inilah Bahaya Kelebihan Vitamin atau Hipervitaminosis

Vitamin sangat diperlukan badan. Walaupun begitu, memakan terlalu banyak juga boleh menyebabkan kelebihan vitamin atau hipervitaminosis. Bahaya kelebihan vitamin untuk kesihatan berbeza-beza, bergantung pada jenis vitamin.

Vitamin adalah zat yang diperlukan oleh tubuh untuk menyokong fungsi sel dan menjaga kesihatan. Contohnya ialah manfaat vitamin A untuk kesihatan mata, manfaat vitamin C untuk daya tahan, manfaat vitamin D untuk kesihatan tulang, dan manfaat vitamin E untuk kesihatan kulit. Selain diperoleh dari bahan makanan semula jadi, pengambilan vitamin juga dalam bentuk makanan tambahan.

Bahaya Kelebihan Vitamin dan Gejalanya

Vitamin boleh dibahagikan kepada vitamin larut air dan larut lemak. Contoh vitamin larut air adalah B dan C, sementara contoh vitamin larut lemak adalah A, D, E, dan K.

Setiap vitamin boleh menyebabkan masalah kesihatan jika dikonsumsi secara berlebihan. Walau bagaimanapun, vitamin larut lemak mempunyai risiko yang lebih tinggi kerana ia boleh berkumpul di dalam badan.

1. Vitamin A

Vitamin A mempunyai banyak faedah, dan salah satunya adalah menjaga kesihatan mata dan kulit. Walau bagaimanapun, pengambilan vitamin A yang berlebihan dapat meningkatkan risiko kehilangan tulang (osteoporosis). Di samping itu, penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan lebih dari 1.5 miligram vitamin A setiap hari dapat meningkatkan risiko patah tulang.

Sekiranya anda telah memakan makanan yang mengandung banyak vitamin A, seperti minyak ikan, susu, telur, dan hati, maka anda harus mengurangkan atau tidak lagi mengambil suplemen vitamin A untuk mengelakkan hipervitaminosis.

2. Vitamin B

Vitamin B dibahagikan kepada B1, B2, B3, B5, B6, B9, dan B12. Fungsi vitamin ini juga berbeza-beza, dari menjaga sistem saraf yang sihat hingga membantu pembentukan sel darah merah. Sumber vitamin B semulajadi adalah sayur-sayuran, buah-buahan, kacang-kacangan, telur, dan hati. Sekiranya vitamin ini dikonsumsi secara berlebihan, ia boleh menyebabkan mual, gangguan hati, kemerahan kulit, dan sakit.

3. Vitamin C

Vitamin C terdapat dalam jeruk, brokoli, dan kentang. Fungsi utamanya adalah untuk menjaga sistem imun dan membantu proses penyembuhan luka. Walau bagaimanapun, kelebihan vitamin C boleh menyebabkan rasa mual, muntah, cirit-birit, dan sakit perut.

4. Vitamin D

Vitamin D secara semula jadi dapat dihasilkan oleh kulit dengan bantuan cahaya matahari. Namun, kita juga dapat memperoleh vitamin ini dari makanan, seperti minyak ikan, daging merah, hati, dan telur.

Fungsi utama vitamin D adalah untuk meningkatkan penyerapan kalsium untuk menjaga kesihatan tulang, gigi dan otot. Namun, pengambilan berlebihan boleh menyebabkan penumpukan kalsium dalam darah, arteri, dan tisu lembut. Di samping itu, sebilangan orang telah melaporkan mengalami batu karang kerana kelebihan vitamin D.

5. Vitamin E

Selain terdapat dalam makanan, seperti minyak sayuran, buah-buahan, daging ayam, bijirin, dan telur, vitamin E juga tersedia dalam bentuk suplemen.

Vitamin E berguna untuk mengekalkan kulit dan tisu badan yang sihat. Walau bagaimanapun, kesan sampingan yang mungkin berlaku jika kita mengambil vitamin ini secara berlebihan adalah penampilan lebam, ruam, sakit kepala, dan merasa letih. Di samping itu, penyelidikan menunjukkan bahawa kelebihan vitamin ini dapat meningkatkan risiko strok.

Sekiranya makanan yang anda makan setiap hari berbeza-beza, mulai dari buah-buahan, sayur-sayuran, daging, telur, dan ikan, maka keperluan vitamin harian anda benar-benar terpenuhi. Terutama jika anda menggunakan makanan berkhasiat seimbang.

Tetapi jika anda masih mahu mengambil makanan tambahan, pastikan dosnya tidak melebihi dos yang disyorkan agar tidak mengalami kelebihan vitamin atau hipervitaminosis. Dan ingat, jika anda menderita penyakit tertentu, anda harus berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum mengambil makanan tambahan vitamin.

Ditulis oleh:

dr. Irene Cindy Sunur