Kesihatan

Cara memilih sabun mengikut jenis kulit

Memilih sabun mandi mestilah sesuai dengan jenis kulit. Penting untuk dilakukan agar kulit sentiasa bersih dan sihat. Bukan hanya itu, memilih sabun mandi yang betul juga dapat mencegah masalah kulit, seperti kulit kering dan jengkel.

Sabun mandi adalah produk penjagaan kulit yang paling sering digunakan untuk membersihkan kotoran dan kuman yang melekat pada kulit. Namun, memilih sabun mandi tidak boleh dilakukan secara sembarangan.

Sekiranya sabun yang anda gunakan tidak sesuai untuk jenis kulit anda, anda mungkin terdedah kepada masalah kulit tertentu, seperti kulit kering, gatal, atau jengkel. Oleh itu, pemilihan sabun mandi perlu disesuaikan dengan jenis kulit yang anda miliki.

Cara memilih sabun mengikut jenis kulit

Pemilihan sabun mandi sering dilakukan hanya berdasarkan kata-kata promosi yang kelihatan menarik atau pengaruh iklan. Sebenarnya, setiap orang mempunyai jenis dan keadaan kulit yang berbeza, jadi rawatannya akan berbeza.

Inilah cara memilih jenis dan kandungan sabun berdasarkan jenis kulit:

1. Kulit kering

Sabun digunakan untuk membersihkan kotoran yang melekat pada kulit. Tetapi, sayangnya, kebanyakan sabun juga menghilangkan minyak semula jadi (sebum) yang dihasilkan oleh kulit sehingga kulit mudah kering.

Sekiranya anda mempunyai kulit kering, anda harus mengelakkan sabun yang mengandungi detergen, antibakteria, wangian, dan alkohol kerana bahan-bahan ini boleh menyebabkan dermatitis kontak yang merengsakan kulit dan menjadikannya kering.

Sebaliknya, pilih sabun yang mengandungi pelembap semula jadi, seperti minyak zaitun, lidah buaya, atau mentega koko.

Untuk menambahkan kelembapan, anda juga disarankan untuk menggunakan pelembap dengan petrolatum, lanolin, atau dimethicone bebas wangian sekurang-kurangnya 3 minit selepas mandi, dan elakkan mandi di air panas terlalu kerap.

2. Kulit berminyak

Kulit lembut dan lembap adalah kelebihan bagi anda yang mempunyai kulit berminyak. Namun, sebaliknya, kulit yang terlalu berminyak dapat memudahkan pembiakan bakteria. Pemilik kulit berminyak juga lebih mudah terkena bintik hitam dan jerawat.

Untuk merawat dan mencegah masalah pada kulit berminyak, anda boleh menggunakan sabun atau sabun berasaskan bahan kimia yang ringan dan bebas bahan pencuci yang mengandungi bahan khas, seperti gliserin, madu, atau sabun. oatmeal. Sabun jenis ini bagus untuk membersihkan kulit berminyak tanpa menjengkelkannya.

3. Kulit sensitif

Kulit sensitif adalah sejenis kulit yang mudah teriritasi dan alergi terhadap bahan-bahan tertentu. Oleh itu, untuk mengekalkan keadaan kulit sensitif, anda disarankan menggunakan sabun tanpa wangi dengan kandungan pH yang seimbang.

Elakkan juga menggunakan sabun dan deodoran antibakteria, kerana ramuan ini mengandungi bahan yang menjengkelkan yang dapat merengsakan kulit. Sebagai gantinya, anda boleh mencuba sabun bayi atau sabun bebas pencuci yang dibuat khas untuk kulit sensitif.

Walau bagaimanapun, tidak semua bahan dalam sabun khas untuk kulit sensitif sesuai untuk anda. Oleh itu, anda boleh terlebih dahulu berunding dengan pakar dermatologi sebelum memilih sabun yang akan digunakan.

4. Kulit gabungan

Sekiranya kulit anda terasa kering dan jengkel di kawasan tertentu tetapi terasa berminyak di kawasan lain, anda mempunyai kulit kombinasi. Kerana kulitnya kering dan berminyak, kulit kombinasi perlu dibersihkan secara khusus menggunakan produk yang berbeza.

Di kawasan kering, anda disarankan menggunakan sabun dengan kandungan pelembap. Semasa berada di kawasan berminyak, anda memerlukan sabun yang berisi Benzoyl peroksida untuk mengelakkan keradangan atau munculnya jerawat.

Pastikan juga sabun yang anda gunakan lembut dan mengandungi sedikit bahan kimia.

Gunakan Sabun Yang Sesuai untuk Jenis Kulit

Setelah mengetahui kandungan sabun yang sesuai dengan jenis dan keadaan kulit anda, anda boleh memilih bentuk sabun yang paling sesuai dengan keperluan anda. Berikut adalah tiga jenis sabun mandi berdasarkan bentuknya:

Sabun bar

Sabun bar mengandungi natrium hidroksida yang berguna untuk membersihkan kulit dari kotoran. Namun, ternyata kandungan ini juga dapat menjadikan kulit kering.

Sekiranya anda masih mahu menggunakan sebatang sabun, pastikan sabun yang anda pilih tidak mengandungi zat alkali (alkali) yang tinggi, kerana bahan ini boleh menyebabkan kulit kering dan jengkel.

Sebaliknya, anda dinasihatkan untuk memilih sabun bar yang mengandungi banyak emolien atau pelembap untuk menjaga kelembapan kulit.

Sabun cecair

Tidak hanya membersihkan kotoran, sabun cair juga biasanya mengandungi banyak pelembap yang dapat menjaga kulit lembut.

Sekiranya anda mempunyai kulit kering, anda boleh memilih sabun cair yang berlabel pelembap untuk menambahkan kelembapan pada kulit. Sementara itu, jika anda mempunyai kulit sensitif, pilih sabun cair yang lembut, tidak mengandung wangian, dan mempunyai tahap pH normal untuk mencegah kerengsaan dan alergi.

Anda juga boleh memilih sabun dengan label hypoallergenic yang baik untuk kulit.

Gel Mandian

Walaupun kedua-duanya dalam bentuk cair, Gel Mandian biasanya lebih tebal dan mengandungi lebih banyak wangian daripada sabun cair. Sabun jenis ini lebih sesuai digunakan oleh pemilik kulit berminyak.

Namun, jika kulit anda sensitif terhadap wangian atau ramuan tertentu, Gel Mandian, anda harus menggunakan jenis sabun lain yang lebih sesuai untuk kulit sensitif anda.

Apa sahaja jenis sabun yang anda pilih, sebelum menggunakannya, selalu menjadi kebiasaan untuk membaca dengan teliti bahan-bahan yang tertera pada bungkusan produk. Oleh itu, anda boleh memilih sabun mengikut jenis kulit anda.

Sekiranya anda masih keliru tentang cara memilih sabun yang sesuai dengan jenis kulit anda, jangan ragu untuk berjumpa doktor. Doktor akan mencadangkan produk sabun yang sesuai dengan keadaan dan keperluan kulit anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found