Kehidupan yang sihat

Ini adalah Pergerakan Gimnastik Warga Tua yang Membantu Tubuh Tetap Cergas

Senaman terbukti mempunyai banyak faedah untuk menjaga kesihatan orang tua. Tidak pernah terlambat untuk mula bersenam. Malah mereka yang sudah tua masih boleh melakukan senaman badan dengan gimnastik warga tua.

Gimnastik adalah jenis sukan yang memerlukan kekuatan, keseimbangan, kelenturan, ketangkasan, daya tahan, dan koordinasi badan. Sukan ini sangat digalakkan untuk semua peringkat umur, termasuk warga tua.

Gimnastik dapat membantu tubuh menjadi lebih kuat, mencegah kehilangan tulang, diabetes, strok, penyakit jantung dan barah mood (mood), ingatan, dan membantu mengekalkan keseimbangan dan koordinasi badan.

Pergerakan Gimnastik Warga Emas

Untuk anda atau saudara-mara tua anda, jangan ragu untuk berlatih gimnastik warga tua berikut mulai sekarang.

  • Lengan terangkat

Berdiri tegak dengan kaki anda selebar bahu. Pegang barbel ringan atau botol berisi air di kedua tangan. Tarik nafas perlahan-lahan, kemudian bengkokkan siku dan perlahan-lahan angkat berat ke arah dada sambil menghembus nafas, tahan selama satu saat. Tarik nafas lagi kerana lengan perlahan-lahan diturunkan lagi. Ulangi pergerakan ini 10-15 kali untuk menguatkan otot bisep, yang terletak di bahagian depan lengan atas.

  • Letakkan kaki anda ke belakang

Berdiri di belakang kerusi yang kukuh dan pegang bahagian atas kerusi ke belakang. Tarik nafas perlahan-lahan, kemudian hembuskan nafas sambil mengangkat satu kaki ke belakang tanpa membengkokkan lutut. Pegang kedudukan ini selama satu saat. Turunkan kaki sambil menyedut lagi. Jangan lupa untuk mengulangi pergerakan yang sama pada kaki yang lain. Ulangi pergerakan ini 10-15 kali untuk meregangkan dan menguatkan kaki dan kaki anda.

  • Berdiridengan sebelah kaki

Panjangkan kedua tangan ke hadapan. Angkat kaki kanan anda sehingga sesuai dengan pinggul anda, tahan selama tiga hingga lima saat. Turunkan kaki ke belakang dengan perlahan. Lakukan pergerakan ini tiga kali dan lakukan juga pada kaki kiri. Pergerakan ini melatih keseimbangan badan.

  • Berjalan dari tumit hingga hujung kaki

Berdiri dengan badan anda lurus. Posisikan tumit kaki kanan anda sehingga betul (dan menyentuh) hujung jari kaki kiri anda. Kemudian berjalan ke hadapan sehingga tumit kaki kiri anda menyentuh hujung jari kaki kanan anda. Lakukan sekurang-kurangnya hingga lima langkah. Ini juga merupakan latihan keseimbangan.

  • Meregangkan pergelangan kaki

Duduk di tepi kerusi dan hulurkan sebelah kaki ke hadapan tanpa menyentuh lantai. Arahkan jari kaki ke hadapan, jauh dari badan anda. Tahan selama 10-30 saat. Kemudian tarik hujung jari kaki ke arah anda dan tahan kedudukan ini selama 10-30 saat. Ulangi sekurang-kurangnya tiga hingga lima kali. Pergerakan ini dapat meningkatkan kelenturan pergelangan kaki dan meningkatkan aliran darah di bahagian bawah badan.

  • Regangkan leher

Pusing perlahan kepala anda ke kanan sehingga anda merasakan sedikit regangan di leher anda. Pegang kedudukan ini selama 10-30 saat. Kemudian putar kepala anda ke arah yang bertentangan dan tahan. Ulangi pergerakan ini tiga kali untuk menjadikan leher lebih lentur dan lebih mudah digerakkan.

Ayuh, rutin melakukan gimnastik warga tua sekarang agar badan tetap sihat dan cergas walaupun usianya tidak lagi muda. Selain latihan warga tua, pilihan latihan lain juga bagus untuk kesihatan orang tua, seperti berenang, berjalan santai, yoga, Tai Chi, atau kelas menari untuk orang tua.