Kesihatan

Suntikan hormon testosteron, ada faedah dan risiko

Suntikan testosteron mempunyai beberapa kegunaan perubatan.Pada lelaki, prosedurnya Ini boleh digunakan untuk merawat masalah kesihatan, seperti tahap testosteron rendah dan disfungsi ereksi.

Di dalam badan lelaki, hormon testosteron dihasilkan oleh testis (testis). Hormon ini mempengaruhi kepadatan tulang, jisim dan kekuatan otot, pertumbuhan rambut, pengeluaran sel darah merah, pembahagian lemak, dorongan seks, dan pengeluaran sperma. Terdapat beberapa keadaan perubatan yang boleh menyebabkan kadar testosteron rendah, jadi terapi suntikan testosteron diperlukan untuk merawatnya.

Kebaikan Suntikan Hormon Testosteron

Penghasilan hormon ini secara semula jadi akan menurun setelah lelaki memasuki usia 30 tahun. Beberapa gejala tahap testosteron rendah termasuk penurunan nafsu seks dan pengeluaran sperma, kenaikan berat badan, dan kenaikan berat badan kepanasan panas (berasa panas, berpeluh, berdebar-debar jantung dan kulit kelihatan merah).

Terapi suntikan testosteron adalah salah satu usaha untuk mengatasi keadaan ini. Selain suntikan, hormon ini juga dapat diberikan dalam bentuk gel atau tambalan pelet atau implan yang dimasukkan secara langsung ke dalam badan oleh doktor. Pemberian testosteron dalam bentuk ubat oral jarang dilakukan, kerana dikhuatiri boleh mengganggu kesihatan hati.

Sebelum suntikan testosteron diberikan, pesakit mesti menjalani pemeriksaan perubatan lengkap dan tahap testosteron dalam darah. Ada kemungkinan doktor anda mengesyorkan jumlah darah lengkap untuk memastikan bahawa terapi testosteron tidak akan meningkatkan jumlah sel darah merah anda terlalu tinggi.

Secara amnya, suntikan testosteron dilakukan secara berkala setiap 7-14 hari, atau dengan rehat yang lebih lama, bergantung pada keadaan kesihatan pesakit. Kira-kira 2-3 hari selepas suntikan, pengeluaran testosteron akan sangat tinggi, yang kemudian akan menurun lagi sehingga suntikan berikutnya.

Pada kebanyakan lelaki, gejala testosteron rendah akan bertambah baik selepas terapi selama 6 minggu. Jisim otot yang meningkat juga dapat dirasakan setelah 3-6 bulan.

Risiko Suntikan Hormon Testosteron

Walaupun suntikan testosteron dapat digunakan untuk merawat masalah kesihatan, masih ada beberapa risiko dari prosedur ini. Contohnya, ruam, gatal-gatal, atau kerengsaan berlaku, terutamanya di tempat suntikan.

Terapi testosteron juga boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan, seperti jerawat, kemandulan, pembesaran ukuran payudara pada lelaki (ginekomastia), dan peningkatan jumlah sel darah merah.

Suntikan testosteron tidak digalakkan untuk lelaki yang menderita pembesaran prostat jinak, barah prostat, gangguan pembekuan darah, apnea tidur, dan kegagalan jantung, kerana rawatan ini dapat berisiko memperburuk penyakit ini. Selain itu, lelaki yang mempunyai kadar sel darah merah tinggi dan orang tua juga disarankan untuk menghindari suntikan testosteron, kerana dapat meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok.

Pada pesakit dengan kanser prostat, terapi hormon testosteron dapat meningkatkan risiko penyebaran barah (metastasize), jika dilakukan dalam jangka panjang. Pertimbangkan dengan teliti jika doktor mengesyorkan suntikan testosteron. Minta maklumat lengkap mengenai faedah dan risiko.