Kesihatan

Pelbagai Pilihan Makanan untuk Pesakit Gout

Orang yang menghidap gout disarankan untuk lebih berhati-hati dalam memilih makanan. sekarangTerdapat beberapa pilihan makanan bagi penghidap gout yang dapat melegakan simptom gout dan mencegahnya kembali.

Gout adalah penyakit yang berlaku apabila tahap asid urik dalam darah meningkat melebihi had normal. Keadaan ini boleh menyebabkan sendi membengkak dan sakit atau panas.

Untuk mengurangkan kadar asid urik dalam badan sambil mencegah kambuh daripada kambuh, anda perlu menjalani gaya hidup sihat, terutama dengan mengelakkan pengambilan makanan yang mencetuskan gout atau makanan dengan kadar purin yang tinggi.

Punca Gout

Purin adalah bahan yang dihasilkan secara semula jadi oleh tubuh, tetapi juga terdapat dalam beberapa makanan. Untuk memecahkan purin, tubuh secara semula jadi akan menghasilkan asid urik. Bahan ini kemudiannya akan dikeluarkan melalui air kencing dan tinja.

Pada orang dengan gout, kadar asid urik dalam badan akan meningkat melebihi had normal. Keadaan ini boleh berlaku apabila badan menghasilkan asid urik terlalu banyak atau jika badan mengalami kesukaran untuk membuang asid urik yang berlebihan.

Asid urik yang berlebihan dari masa ke masa boleh menyebabkan radang pada sendi, menyebabkan sendi dan tulang terasa sakit, bengkak, dan panas. Asid urik yang terkumpul juga dapat mengendap dan membentuk batu saluran kencing atau batu ginjal.

Panduan Diet untuk Pesakit Gout

Sekiranya disahkan bahawa anda menghidap gout, anda harus mengelakkan jenis makanan tertentu yang dapat mencetuskan serangan gout, iaitu makanan yang mengandung banyak purin. Berikut adalah jenis makanan yang harus dielakkan dan dapat dimakan oleh penghidap gout:

Makanan yang harus dielakkan

Terdapat beberapa jenis makanan yang perlu dielakkan oleh penghidap gout, termasuk:

  • Daging merah, termasuk daging lembu, daging kambing, dan itik
  • Pelbagai jenis jeroan, seperti hati, otak, ginjal, dan jantung
  • Ikan, seperti sardin, tuna dan tuna
  • Makanan laut, seperti kerang, ketam, dan udang
  • Beberapa jenis sayur-sayuran, seperti bayam, cendawan, kembang kol, kacang polong, kacang hijau, dan kacang merah

Sebagai tambahan kepada pelbagai makanan yang disenaraikan di atas, makanan yang mengandungi karbohidrat atau gula sederhana, seperti roti putih, kek, dan biskut, juga perlu dielakkan. Ini kerana jenis makanan ini dapat meningkatkan kadar asid urik.

Anda juga disarankan untuk tidak mengambil minuman beralkohol untuk mengelakkan gout berulang atau menjadi lebih teruk.

Makanan yang boleh dimakan lebih banyak

Walaupun penghidap gout mesti mengehadkan pengambilan pelbagai jenis makanan, itu tidak bermakna keperluan pemakanan harian mereka tidak dipenuhi. Berikut adalah beberapa jenis makanan yang boleh dimakan untuk menghilangkan gejala gout dan mencegahnya berulang:

  • Buah segar, termasuk chayote, jeruk, tembikai, dan epal
  • Sayur-sayuran, seperti wortel dan tomato
  • Sumber makanan karbohidrat kompleks, seperti kentang dan beras perang
  • Susu, keju atau yogurt rendah lemak, tanpa gula

Untuk mengelakkan berulang gout, anda juga disyorkan untuk minum air secukupnya, sekurang-kurangnya 2 liter sehari. Di samping itu, anda juga perlu mengamalkan gaya hidup sihat dengan makan makanan berkhasiat dan bersenam secara teratur atau melakukan aktiviti fizikal.

Sekiranya asid urik masih berulang atau tidak membaik walaupun anda telah menggunakan pilihan makanan untuk penghidap gout, anda harus berjumpa doktor untuk menentukan jenis makanan dan rawatan yang sesuai dengan keadaan anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found