Kesihatan

Jangan Menyamakan Sakit Kepala dan Sakit Kepala Migrain

Walaupun mempunyai simptom yang hampir serupa, sakit kepala akibat sinusitis dan migrain masih berbeza. Langkah pengendaliannya tidak sama. Oleh itu, anda perlu mengetahui perbezaan antara gejala sinusitis dan migrain supaya anda tidak mengambil langkah yang salah dalam merawatnya.

Sakit kepala adalah salah satu gejala sinusitis dan migrain yang biasa. Kadang-kadang, gejala sakit kepala akibat sinusitis dan migrain mungkin serupa, sehingga banyak orang tidak dapat mengenali perbezaan antara gejala kedua penyakit tersebut.

Walau bagaimanapun, sakit kepala akibat sinusitis dan migrain masih mempunyai ciri tersendiri. Oleh itu, adalah mustahak untuk mengenali simptom kedua penyakit ini agar keluhan yang timbul dapat diatasi dengan tepat.

Gejala Sakit Kepala Kerana Sinusitis

Aduan sakit kepala yang timbul akibat sinusitis atau migrain umumnya mempunyai ciri yang hampir sama, iaitu sakit di kepala dan biasanya muncul di dahi.

Selain itu, kedua-dua sinusitis dan migrain juga dapat menyebabkan keluhan dalam bentuk mata gatal dan berair, sakit kepala yang semakin teruk ketika bergerak, dan sakit di belakang mata atau pelipis.

Untuk dapat membezakannya, terdapat beberapa gejala sakit kepala yang disebabkan oleh sinusitis, iaitu:

1. Rasa sakit semakin teruk ketika membongkok

Sakit kepala akibat sinusitis biasanya bertambah teruk atau teruk apabila penghidapnya membongkok atau bangun dari katil. Kesakitan di kepala akibat sinusitis juga boleh bertambah teruk apabila muka dan dahi ditekan.

Kadang-kadang, rasa sakit boleh menjadi lebih teruk pada waktu pagi, kemudian bertambah baik pada waktu petang atau petang. Sementara itu, sakit kepala migrain biasanya muncul secara tiba-tiba.

2. Lebih sensitif terhadap cuaca

Orang yang menderita sinusitis biasanya akan mengalami gejala yang berulang ketika berada di tempat yang lembap dan sejuk. Keadaan persekitaran seperti itu juga boleh menjadikan gejala sakit kepala akibat sinusitis menjadi lebih teruk.

Di samping itu, sakit kepala yang timbul akibat sinusitis sering disertai dengan gejala hidung berair atau kesesakan hidung yang tidak hilang selama 7-10 hari.

3. Diiringi oleh demam

Sinusitis boleh disebabkan oleh jangkitan bakteria. Selain sakit kepala, sinusitis juga dapat menyebabkan gejala lain, seperti demam, lendir tebal dari hidung, gangguan penciuman, dan bau mulut. Gejala ini pada amnya tidak dialami oleh penderita sakit kepala migrain.

Untuk merawat sakit kepala yang disebabkan oleh sinusitis, doktor akan menetapkan beberapa jenis ubat, seperti penghilang rasa sakit dan dekongestan. Untuk merawat sinusitis yang disebabkan oleh jangkitan bakteria, doktor anda mungkin menetapkan antibiotik.

Di samping itu, doktor juga akan membilas rongga hidung dan sinus untuk melegakan gejala sinusitis. Sekiranya pelbagai langkah untuk merawat sinusitis tidak berfungsi untuk gejala anda, doktor anda mungkin mencadangkan pembedahan.

Ciri-ciri Sakit Kepala Kerana Migrain

Sakit kepala akibat migrain mempunyai ciri yang sedikit berbeza daripada sakit kepala akibat sinusitis. Berikut adalah beberapa ciri sakit kepala yang disebabkan oleh migrain:

1. Mual dan muntah

Sakit kepala yang disebabkan oleh migrain biasanya disertai dengan loya, muntah, dan mata menjadi lebih sensitif terhadap cahaya. Gejala ini boleh muncul beberapa ketika sebelum sakit kepala migrain muncul atau berulang.

2. Penglihatan terjejas

Sakit kepala akibat sinusitis dapat mereda dengan rehat, sementara sakit kepala migrain kadang-kadang tidak menjadi lebih baik dengan rehat yang cukup.

Sebilangan penghidap migrain juga sering mengalami sakit kepala yang semakin teruk dan disertai dengan keluhan lain, seperti gangguan penglihatan atau cahaya silau yang mudah. Apabila sakit kepala migrain berulang, penghidapnya sukar bergerak.

3. Sakit kepala satu sisi

Ini adalah salah satu ciri sakit kepala migrain. Berbeza dengan sakit kepala yang biasanya dirasakan di wajah, dahi, atau belakang kepala, sakit kepala migrain biasanya terasa berdenyut dan hanya muncul di satu sisi kepala.

Berbeza dengan sinusitis, rawatan sakit kepala migrain tidak hanya bertujuan untuk melegakan gejala, tetapi juga mencegah migrain berulang. Rawatan migrain juga penting untuk mengurangkan kekerapan, keparahan, dan jangka masa gejala.

Dalam keadaan migrain ringan, ubat penahan sakit seperti paracetamol atau ibuprofen, biasanya digunakan untuk mengurangkan sakit kepala yang muncul. Walau bagaimanapun, jika teruk, penghidap migrain biasanya perlu mendapatkan ubat penghilang gejala migrain yang diresepkan oleh doktor.

Sakit kepala dari sinusitis dan migrain boleh serupa dan sukar dibezakan. Sekiranya anda masih tidak dapat mengetahui perbezaannya atau kerap mengalami sakit kepala yang tidak mempunyai sebab yang jelas, lebih baik berjumpa doktor. Dengan cara itu, doktor dapat mengetahui penyebabnya dan memberikan rawatan yang sesuai.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found