Kehidupan yang sihat

Memahami Masker Tidur dan Kebaikannya untuk Kecantikan Kulit Muka

Istilah topeng tidur atau topeng semalaman mula dikenali sejak kosmetik Korea semakin terkenal. Menurut istilah, topeng tidur adalah rawatan wajah yang digunakan sebelum tidur. Lalu apa bezanya topeng tidur dengan krim malam? Apa faedahnya?

Rawatan kecantikan ala Korea dikenali sebagai rangkaian rawatan wajah yang terdiri daripada beberapa tahap. Bermula dari membersihkan kulit wajah dengan menggunakan penghilang solekan atau pembersih minyak, cuci muka dengan sabun pembersih, gunakan gosok, topeng, toner, intipati, serum, krim mata, dan akhirnya terpakai topeng tidur.

Faham Topeng Tidur

topeng tidur direka sebagai langkah terakhir rawatan sebelum tidur. Walaupun maksudnya adalah topeng, produk ini tidak sama dengan topeng biasa, kerana penggunaannya lebih praktikal. Secara amnya, topeng digunakan dengan menyapukannya ke wajah dan kemudian menunggu ia kering. Terdapat juga topeng yang terbuat dari tisu yang cukup untuk dilekatkan pada wajah. Tetapi kedua-duanya masih memerlukan anda untuk tetap diam, hampir tidak bergerak, sehingga topeng kering sepenuhnya atau diserap.

Sama seperti namanya, topeng tidur boleh digunakan semalaman. Cukup sapukan pada wajah anda sebelum tidur, seperti menggunakan krim malam, maka anda bebas untuk tidur tanpa perlu risau produknya akan jatuh. topeng tidur juga dikenali sebagai pek tidur dan topeng cuti.

Beza Topeng Tidur dan Krim Malam

Kandungan pemakanan topeng tidur umumnya lebih kaya dengan krim malam. Walau bagaimanapun, teksturnya tidak jauh berbeza, iaitu krim atau gel. Setelah disapu pada kulit wajah yang dibersihkan, tunggu 30 minit sebelum tidur sehingga topeng tidur menyerap ke dalam kulit dan tidak melekat pada bantal atau cadar.

Sekiranya penggunaan krim malam cukup digunakan untuk menyerap, topeng tidur mesti dibersihkan (dibasuh dengan air) keesokan harinya. Selain itu, tidak seperti krim malam yang boleh digunakan setiap malam, topeng tidur Sebaiknya gunakan sekali atau dua kali seminggu. Namun, ini bergantung pada cadangan penggunaan yang tertera pada produk.

Kelebihan Sleeping Mask

Malam adalah waktu terbaik untuk merawat kulit. Pada waktu malam, anda cenderung bebas dari perkara yang boleh merosakkan kulit

Malam adalah masa untuk sel-sel kulit memperbaiki diri, terutama pada pukul 10 malam hingga 2 pagi. Apabila badan tidur nyenyak, terdapat peningkatan metabolisme dan pembaharuan kulit. Oleh itu, sangat penting untuk mendapatkan tidur berkualiti pada waktu-waktu ini.

Faedah menggunakan topeng tidur iaitu membantu memperbaiki kulit, bagaimana:

  • Mengekalkan kelembapan kulit

    topeng tidur mampu mengunci kelembapan pada permukaan kulit berbanding krim malam yang lebih mudah meruap. lain daripada itu topeng tidur Ia juga dianggap mampu diserap lebih dalam ke lapisan kulit.

  • Melindungi kulit

    Walaupun dapat menembusi kulit lebih dalam, ada bahagiannya topeng tidur yang tidak diserap dan kekal di permukaan kulit. Fungsinya melindungi kulit dari debu dan kotoran yang dapat menyumbat liang, sambil mengunci bahan aktif agar berfungsi dengan optimum.

Penghidratan atau mengekalkan kelembapan kulit adalah faktor penting bagi anda yang menginginkan kulit awet muda. Seiring bertambahnya usia, penghasilan kolagen menurun, kelembapan semula jadi kulit hilang, menyebabkan kerutan muncul. Oleh itu, anda memerlukan bantuan produk seperti topeng tidur untuk menjaga kelembapan kulit, terutamanya semasa tidur.

Pilih topeng tidur yang mengandungi ceramide, asid hyaluronik (asid hyalyronic), dan peptida. Bahan-bahan ini membantu pengeluaran kolagen dan mengunci kelembapan selama 8 jam, sehingga memperlambat penampilan kedutan.

Terlepas dari faedahnya topeng tidur yang sangat menjanjikan, anda masih dinasihatkan untuk berjumpa dengan pakar dermatologi, terutamanya jika anda mempunyai kulit sensitif, memandangkan topeng tidur menempel pada kulit wajah untuk waktu yang cukup lama.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found