Keluarga

Mengenal Keperibadian ESTJ, Pengarah Asertif

Keperibadian ESTJ adalah salah satu daripada 16 jenis keperibadian yang dikelaskan oleh Myers-Briggs Type Indicator (MBTI). Orang dengan jenis keperibadian ESTJ sering digambarkan sebagai logik, tegas, dan bertanggungjawab.

ESTJ bermaksud ekstrovert, merasakan, berfikir, menilai. Orang yang mempunyai keperibadian ESTJ biasanya sangat yakin dengan pemikiran dan tindakan mereka. Dia juga terkenal dengan kemahiran organisasi dan kepemimpinannya yang hebat. Oleh itu, orang ESTJ digelar 'The Director'.

Ciri Keperibadian Utama ESTJ

Terdapat beberapa ciri utama yang umumnya dikongsi oleh individu dengan keperibadian ESTJ. Berikut adalah antara lain:

1. Disiplin

ESTJ umumnya adalah orang yang sangat berdisiplin dan tegas. Dia juga sangat menegakkan tradisi dan peraturan. Oleh itu, orang dengan jenis keperibadian ESTJ biasanya sangat pandai membuat keputusan dengan cepat.

Namun, ini kadangkala membuat orang ESTJ cenderung terburu-buru dalam membuat pertimbangan dan keputusan, walaupun dia mungkin tidak mempertimbangkan semua maklumat dengan teliti.

2. Semangat pemimpin

Dedikasi, komitmen, dan rasa tanggungjawab yang tinggi menjadikan orang ESTJ orang yang ideal untuk menjadi pemimpin. Orang dengan jenis keperibadian ini juga tidak teragak-agak untuk mengagihkan tugas dan tanggungjawab kepada orang lain dengan adil dan objektif.

3. Logik

Orang dengan jenis keperibadian ESTJ juga orang yang sangat logik. Individu ESTJ selalu bergantung pada maklumat dan logik untuk membuat keputusan yang objektif, rasional, dan tidak memihak. ESTJ juga sangat baik dalam mengesan potensi masalah yang mungkin dilewatkan oleh orang lain.

4. Suka bersosial

ESTJ adalah ekstrovert, yang bermaksud dia suka menghabiskan masa dengan orang lain dan juga sangat senang menjadi pusat perhatian. Walaupun mereka kelihatan tegas dan kaku, orang dengan keperibadian ESTJ boleh menjadi sangat lucu dan suka bermain dalam situasi sosial.

5. Seperti fakta yang konkrit

ESTJ sangat menyukai fakta yang konkrit dan suka mempelajari perkara-perkara yang dapat segera diaplikasikan dan diaplikasikan dalam kehidupan seharian mereka. Sebaliknya, orang dengan keperibadian ESTJ umumnya tidak menyukai perkara yang abstrak atau teoritis.

Kekuatan dan Kelemahan Personaliti ESTJ

Setiap jenis keperibadian mempunyai kelebihan dan kekurangan, begitu juga keperibadian ESTJ. Berikut adalah contoh kekuatan dan kelemahan keperibadian ESTJ:

Berlebihan:

 • Jujur
 • Setia
 • Realistik
 • Keyakinan diri
 • Pekerja keras
 • Boleh mengetuai
 • Sangat berdedikasi
 • Boleh dipercayai

Kekurangan:

 • Tegar
 • Tidak peka
 • Degil
 • berhujah
 • Suka memerintah
 • Tidak suka melampiaskan dan tidak pandai meluahkan perasaan

Kerjaya Sesuai untuk Keperibadian ESTJ

Orang yang mempunyai keperibadian ESTJ mempunyai beberapa ciri yang menjadikannya sesuai untuk kerjaya tertentu. ESTJ umumnya sesuai untuk kerjaya yang berkaitan dengan pengawasan dan pengurusan.

Sebabnya, jenis keperibadian ini pada umumnya adalah orang yang sangat teratur, patuh, teratur, dan teliti. Orang ESTJ juga selalu berusaha untuk mengikuti semua arahan dan peraturan yang ada di tempat kerjanya.

ESTJ lebih suka bekerja di persekitaran yang stabil dengan peranan dan tanggungjawab yang jelas. Kerjaya yang sesuai untuk jenis keperibadian ESTJ termasuk polis, tentera, hakim, ahli politik, peguam, guru, pengurus, akauntan, juruaudit, dan pegawai bank.

Semua jenis keperibadian, sama ada keperibadian ESTJ atau jenis keperibadian lain, mempunyai potensi dan keunikan tersendiri. Ujian MBTI membantu anda melihat potensi yang ada pada diri anda yang mungkin tidak anda sedari.

Sekiranya anda belum dapat melihat potensi yang ada pada diri anda, jangan ragu untuk berjumpa dengan ahli psikologi.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found