Kehidupan yang sihat

Pelbagai Vitamin Rambut Kering Yang Perlu Anda Ketahui

Terdapat pelbagai jenis vitamin untuk rambut keringyang dapat membantu melembapkanhlmdan melembutkan rambut. Vitaminn ini bolehdiperoleh dari makanan, makanan tambahan, dan pelbagai produk penjagaan rambut terutamanya untuk rambut kering.

Vitamin rambut kering diperlukan ketika rambut dan kulit kepala kehilangan kelembapannya. Masalah ini boleh berlaku kerana usia, di mana pengeluaran minyak di kulit kepala secara semula jadi berkurang.

Selain itu, rambut kering juga dapat terjadi disebabkan oleh gaya yang sering dilakukan dengan alat pemanas, menggunakan produk perawatan rambut yang mengandung bahan kimia yang keras, atau kebiasaan mewarnai rambut.

Jenis-Jenis Vitamin Rambut Kering

Untuk mengatasi masalah rambut kering, terdapat beberapa jenis vitamin yang dapat digunakan untuk mengembalikan kelembapan rambut, yaitu:

1. Vitamin E

Vitamin E adalah nutrien yang baik untuk rambut yang sihat dan dapat mencegah rambut kering dan keguguran rambut. Vitamin ini berfungsi dengan mewujudkan lapisan pelindung pada kulit, termasuk kulit kepala. Lapisan pelindung inilah yang menjaga kelembapan di kulit kepala dan mengembalikan kilauan pada rambut anda.

Untuk mengatasi masalah rambut kering dan keguguran rambut, perlu mengambil vitamin E dari dalam dan luar badan. Selain mengambil sumber makanan vitamin E atau makanan tambahan, anda boleh menggunakan produk vitamin rambut yang mengandungi vitamin E.

Alpukat dan lidah buaya adalah dua bahan semula jadi yang dapat membantu melembapkan rambut dan kulit kepala anda. Anda boleh memprosesnya menjadi topeng rambut.

Selain itu, minyak vitamin E, minyak alpukat, minyak zaitun, minyak kelapa, dan minyak bunga matahari juga dapat menjadi pilihan. Cara menggunakannya adalah dengan menggunakan minyak pada kulit kepala dan rambut, urut dengan lembut, kemudian diamkan selama 15 minit. Selepas itu, basuh rambut anda dengan syampu.

2. Vitamin A

Selain vitamin E, vitamin A juga dapat menjadi pilihan pemakanan untuk merawat rambut kering. Vitamin A membantu kelenjar minyak di kulit menghasilkan minyak yang disebut sebum. Sebum berguna untuk melembapkan kulit kepala dan membantu mengekalkan rambut yang sihat.

Untuk memenuhi pengambilan vitamin A, anda boleh memakan sumber makanan vitamin A, seperti wortel, tomato, bayam, ubi jalar, labu, yogurt, dan telur. Sekiranya diperlukan, anda juga boleh mengambil makanan tambahan vitamin A.

Selain makanan atau makanan tambahan, losyen rambut atau serum rambut yang mengandungi vitamin A, juga boleh menjadi pilihan untuk penjagaan rambut kering.

3. Biotin (vitamin B7)

Biotin adalah sejenis vitamin B yang baik untuk menjaga kesuburan rambut. Biotin berfungsi dengan meningkatkan pengambilan oksigen dan nutrien ke kulit kepala dan folikel rambut, sehingga rambut akan menjadi sihat, tebal, dan terlihat berkilau.

Anda boleh mendapatkan vitamin rambut kering ini dari beberapa jenis makanan, seperti gandum, susu, keju, telur, kacang tanah, kacang soya, daging ayam, bayam, dan cendawan.

Pengambilan biotin yang disyorkan ialah 30 mikrogram sehari. Jika diambil sebagai vitamin rambut, dos yang disyorkan lebih tinggi, iaitu sekitar 2000-5000 mikrogram (2-5 mg) sehari.

Sebagai rawatan luaran, anda boleh menggunakan produk penjagaan rambut, seperti losyen rambut atau serum rambut, yang mengandungi biotin.

4. Vitamin C

Selain berfungsi sebagai antioksidan yang melindungi kerosakan sel rambut dari radikal bebas, vitamin C juga membantu menguatkan akar rambut. Vitamin C adalah nutrien penting yang diperlukan tubuh untuk menghasilkan kolagen, protein yang membentuk sel kulit dan rambut.

Penuhi keperluan vitamin C harian anda dengan memakan makanan yang kaya dengan vitamin ini, seperti jeruk, jambu batu, dan betik. Sekiranya perlu, ambil juga suplemen vitamin C. Untuk rawatan luaran, anda boleh menggunakan produk penjagaan rambut yang mengandungi vitamin C.

Selain vitamin, terdapat beberapa nutrien lain yang dapat membantu menjaga kelembapan dan rambut yang sihat, seperti protein, asid lemak omega-3, zat besi, selenium, dan zink. zink. Untuk mendapatkan hasil yang terbaik, lakukan juga pelbagai rawatan rambut kering secara berkala.

Sekiranya anda telah mencuba semua langkah di atas tetapi keadaan rambut anda tidak bertambah baik atau menjadi semakin kering, rosak, dan gugur, anda harus berjumpa doktor kulit. Doktor akan mengenal pasti punca dan memberikan rawatan mengikut keadaan anda.