Kehidupan yang sihat

6 Faedah Tumbuhan di Rumah

Manfaat tanaman tidak hanya dapat dirasakan ketika diletakkan di luar rumah, tetapi juga di dalam rumah. Kehadiran tanaman di dalam rumah dapat menjadikan udara lebih segar dan lebih sihat untuk bernafas, sehingga anda dan keluarga anda dapat dijaga.

Tidak hanya di luar rumah, pencemaran udara juga dapat dijumpai di dalam rumah. Pencemaran itu boleh datang dari debu permaidani, penghawa dingin yang jarang dibersihkan, penyegar udara kimia, atau produk pembersih rumah tangga.

Salah satu cara untuk mengurangkan pencemaran udara di dalam rumah adalah dengan meletakkan tanaman di dalam rumah atau di rumah pertanian bandar. Selain mencantikkan bilik dan menyegarkan udara, khasiat tanaman di rumah juga baik untuk kesihatan.

Kebaikan Tumbuhan di Rumah

Selain memberi udara bersih dan segar untuk bernafas, terdapat pelbagai faedah lain dari tanaman ketika anda meletakkannya di rumah anda, termasuk:

1. Mengawal pencemaran udara

Selain memperindah ruangan, khasiat tanaman di rumah juga bertindak sebagai pembersih udara semula jadi. Semua bahagian tanaman, dari daun hingga akar, dapat menyerap bahan pencemar kimia di dalam bilik rumah.

Anda boleh meletakkan 2-3 tanaman di ruangan berukuran kira-kira 9 meter persegi untuk mendapatkan proses detoksifikasi udara yang ideal. Beberapa jenis tanaman yang boleh ditanam di rumah untuk mencegah pencemaran udara termasuk:

  • Peace lily (Spathiphyllum)
  • Teratai Paris (Chlorophytum comosum)
  • Suji
  • Bunga krisan
  • Telapak tangan kuning
  • Pothos emas atau gading sirih (Epipremum aureum)
  • Daun Ivy (Heliks Hedera)
  • Cina malar hijau atau sri untung (Aglaonema sp.)
  • tanaman getah atau kebo getah (Ficus Flexiblea)

2. Menurunkan risiko alergi dan selsema

Manfaat lain dari tanaman dalaman ialah mereka dapat mengurangkan risiko batuk, sakit tekak, selsema, selesema, dan alergi. Ini kerana bilik yang mempunyai tanaman di dalamnya akan menghasilkan debu dan cendawan yang kurang.

Di samping itu, daun dan bahagian tumbuhan lain juga dapat bertindak sebagai penapis semula jadi yang dapat menangkap alergen atau bahan pencetus alergi dan zarah-zarah udara lain yang berpotensi menyebabkan masalah kesihatan.

3. Mempunyai peranan sebagai aromaterapi semula jadi

Tumbuhan di rumah juga boleh bertindak sebagai aromaterapi semula jadi. Beberapa jenis tanaman yang sering diproses menjadi minyak aromaterapi boleh tumbuh dengan baik di dalam rumah, contohnya lavender.

Aromaterapi sahaja boleh membuat anda berasa lebih santai dan meningkatkan mood anda.

4. Menjaga kesihatan mental

Tumbuhan di rumah boleh memberi kesan positif kepada kesihatan mental, seperti mengurangkan tekanan, kegelisahan, dan kemurungan. Selain itu, kehadiran tanaman di rumah juga mampu memberikan kesan yang menenangkan dan dapat meningkatkan kesihatan mood dan menjadikan anda lebih tenang.

5. Meningkatkan produktiviti dan tumpuan

Selain kesan psikologi di atas, kehadiran tumbuh-tumbuhan di dalam rumah dapat membentuk interaksi antara alam dan manusia, sehingga dapat meningkatkan daya tumpuan dan fungsi ingatan. Ini juga boleh memberi kesan terhadap peningkatan produktiviti dan fokus.

Satu kajian menunjukkan bahawa faedah tanaman di rumah membolehkan pemiliknya berfikir dengan lebih jelas dan kreatif.

6. Mempercepat pemulihan selepas sakit

Penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang telah menjalani prosedur pembedahan pulih dengan cepat jika mereka mempunyai tanaman di bilik mereka atau pemandangan yang indah dari belakang tingkap mereka.

Di samping itu, kehadiran tanaman di ruang rawatan juga membuat pesakit merasa lebih tenang dan mempunyai jangka waktu rawat inap yang lebih pendek.

Melihat banyak faedah tanaman di rumah, anda boleh mula menghias bahagian dalam rumah dengan pelbagai jenis tanaman. Namun, anda juga perlu lebih berhati-hati dan berhati-hati dalam memilih tanaman. Ini kerana beberapa jenis tanaman boleh menyebabkan simptom alergi.

Sekiranya anda mengalami simptom alergi akibat tumbuh-tumbuhan tertentu di rumah, seperti gatal, bersin, atau sesak nafas, berjumpa doktor supaya rawatan yang sesuai dapat dijalankan. Anda juga boleh bertanya lebih lanjut mengenai faedah tanaman di rumah untuk kesihatan.