Kehidupan yang sihat

Punca Penyembuhan Panjang

Luka yang sembuh panjang dicirikan oleh luka yang tidak sembuh setelah lebih dari 12 minggu. Keadaan ini disebut sebagai luka kronik, dan boleh disebabkan oleh pelbagai perkara.

Luka lama sembuh apabila proses penyembuhan luka terhambat. Beberapa perkara menyumbang kepada penyembuhan luka, mulai dari riwayat penyakit seperti diabetes, hingga penerapan gaya hidup yang tidak sihat seperti kurangnya pengambilan makanan berkhasiat dan tabiat merokok.

Perkara Yang Menyebabkan Luka Lama Sembuh

Berikut adalah beberapa faktor yang boleh menyebabkan luka memerlukan masa yang lama untuk sembuh:

 • Bekalan darah atau oksigen terganggu

  Luka yang memerlukan waktu yang lama untuk sembuh boleh disebabkan oleh peredaran darah yang lemah dan bekalan oksigen. Apabila peredaran darah dan bekalan oksigen tidak lancar, proses penyembuhan luka akan terganggu. Beberapa keadaan yang menyebabkan aliran darah lemah termasuk diabetes atau penyakit arteri periferal.

 • Jangkitan

  Jangkitan pada luka juga menyebabkan luka lebih lama sembuh. Jangkitan boleh berlaku apabila kuman memasuki luka terbuka. Apabila luka dijangkiti, tubuh melakukan lebih banyak untuk melawan jangkitan daripada menyembuhkan luka. Keadaan ini dapat menghalang penyembuhan luka.

 • Diabetes

  Tahap gula darah yang tinggi pada penderita diabetes dapat mengurangi fungsi kekebalan tubuh, sehingga luka lebih mudah dijangkiti, dan juga meningkatkan risiko keradangan di kawasan tubuh yang cedera. Selain itu, perkara lain yang juga membuat luka sukar disembuhkan pada pesakit diabetes termasuk gangguan peredaran darah dan kerosakan saraf atau neuropati.

 • Warga Emas

  Penyembuhan luka pada orang tua (> 60 tahun) cenderung berjalan lebih perlahan kerana penuaan. Beberapa faktor lain juga menyumbang kepada penyembuhan luka pada orang tua, seperti pengambilan nutrisi yang diterima, penyakit yang dialami, untuk kesihatan dan kebersihan kulit.

Jenis Luka Lama Sembuh

Beberapa jenis luka lebih sukar disembuhkan, biasanya dikaitkan dengan keadaan penyakit tertentu. Beberapa jenis luka yang kronik termasuk:

 • Ulser diabetes

  Salah satu jenis luka yang mempunyai tempoh penyembuhan yang lebih lama adalah bisul diabetes. Beberapa faktor seperti penyumbatan saluran darah periferal dan kerosakan pada saraf periferal yang sering dialami oleh pesakit diabetes adalah penyebab ulser diabetes yang sukar disembuhkan.

 • Ulser dekubitus

  Secara amnya kecederaan ini berlaku pada pesakit yang memerlukan rawatan di tepi katil yang berpanjangan, seperti pesakit dengan kelumpuhan atau koma. Kedua-dua keadaan tersebut menjadikan seseorang tidak dapat merasakan atau tidak dapat mengubah kedudukan badan untuk jangka masa yang lama, sehingga menimbulkan tekanan yang menyebabkan luka tidak sembuh.

Luka yang memerlukan masa yang lama untuk sembuh memerlukan perawatan khas. Untuk itu, perlu memantau doktor semasa proses penyembuhan. Doktor akan memberikan rawatan yang sesuai dan mengajar anda cara merawat luka dengan betul, sehingga komplikasi dapat dicegah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found