Keluarga

Manfaat Kaunseling Perkahwinan dalam Mengatasi Konflik Rumah Tangga

Kaunseling perkahwinan bukan sahaja merupakan persiapan sebelum perkahwinan, tetapi juga membantu pasangan untuk menyelesaikan konflik dalam rumah tangga. Dengan menjalani kaunseling ini, diharapkan konflik tidak berpanjangan atau menyebabkan perceraian.

Kaunseling perkahwinan atau terapi pasangan adalah satu bentuk psikoterapi untuk pasangan suami isteri atau calon suami dan isteri. Terapi ini bertujuan untuk mencari jalan keluar untuk setiap masalah rumah tangga yang dihadapi oleh pasangan.

Kaunseling perkahwinan biasanya dilakukan dalam jangka masa yang singkat dengan rata-rata 12 perjumpaan.

Peranan Sesi Kaunseling dan Kaunseling Perkahwinan

Kaunseling perkahwinan membantu pasangan mengenal pasti dan menyelesaikan konflik di rumah dan memperbaiki hubungan mereka. Melalui kaunseling perkahwinan, pasangan dapat mencari jalan keluar untuk menjalin hubungan yang harmoni atau bahkan memutuskan untuk berpisah.

Pasangan boleh mempertimbangkan kaunseling perkahwinan jika mereka mengalami masalah berikut:

 • Masalah komunikasi
 • Masalah seksual
 • Konflik dalam keibubapaan
 • Konflik keluarga campuran (duda atau balu menikah semula dan membawa anak-anak dari perkahwinan sebelumnya)
 • Penyalahgunaan dadah haram
 • Kawalan emosi
 • Tidak setia atau tidak percaya
 • Terdapat perubahan besar dalam kehidupan rumah tangga, seperti kematian ahli keluarga, rumah berpindah, kelahiran anak, atau keadaan ekonomi

Kaunseling perkahwinan secara amnya diberikan oleh kaunselor atau ahli terapi perkahwinan berlesen. Mereka adalah pihak ketiga yang dapat mengenal pasti dan menyelesaikan masalah rumah tangga secara objektif.

Kaunselor perkahwinan dapat menolong pasangan dalam pelbagai cara, seperti:

 • Menilai aspek positif dan negatif dalam hubungan pasangan
 • Bantu pasangan mencari dan memahami punca masalah
 • Menyumbang kepada usaha menyelesaikan masalah
 • Mencari sumber yang dapat mengeratkan perkahwinan
 • Membangun semula komunikasi antara pasangan
 • Buat pasangan mendapatkan kembali kepercayaan dan komitmen dalam perkahwinan

Pelbagai Manfaat Kaunseling Perkahwinan

Pada asasnya, kaunseling perkahwinan dilakukan untuk memberi penyelesaian kepada masalah yang ada dalam rumah tangga. Berikut adalah beberapa faedah melakukan kaunseling perkahwinan:

1. Meningkatkan hubungan dengan pasangan

Perselingkuhan, masalah komunikasi dan kewangan, kurangnya hubungan emosi, atau ketagihan alkohol atau ubat-ubatan boleh memberi tekanan pada hubungan suami isteri.

Dengan mengikuti kaunseling perkahwinan, kaunselor dapat mengenal pasti masalah, membina kembali komunikasi pasangan, dan mencari jalan keluar untuk masalah ini.

2. Mengatasi masalah seksual dalam perkahwinan

Kaunseling perkahwinan juga dapat membantu pasangan mengenal pasti dan menangani pelbagai masalah fizikal dan emosi yang boleh mengganggu hubungan seksual, seperti disfungsi ereksi, libido rendah, atau sejarah penyalahgunaan.

3. Membimbing pasangan yang mempunyai masalah mental

Kaunseling perkahwinan dapat menolong suami atau isteri memahami dan mengetahui apa yang harus dilakukan sekiranya pasangan mereka menderita gangguan jiwa. Terapi ini juga dapat mengelakkan seseorang menyalahkan segalanya pada pasangan yang mempunyai penyakit jiwa.

4. Memberi sokongan dalam kes keganasan rumah tangga

Kaunseling perkahwinan juga membantu dalam kes keganasan rumah tangga (KDRT). Namun, jika keganasan meningkat ke tahap di mana fizikal, mental, dan kehidupan mangsa terancam, kaunseling saja tidak mencukupi.

Hubungi polis atau pusat perkhidmatan bersepadu perlindungan wanita dan kanak-kanak (P2TP2A) untuk mendapatkan bantuan.

Memilih Kaunselor Perkahwinan yang Tepat

Berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan untuk menentukan kaunselor perkahwinan yang tepat:

Tanya rakan atau keluarga

Cara mudah untuk memilih kaunselor perkahwinan adalah dengan meminta cadangan daripada rakan atau keluarga yang telah melalui kaunseling dan mendapat manfaat daripadanya. Walau bagaimanapun, jika tidak ada yang mempunyai kaunseling perkahwinan, anda boleh meminta cadangan doktor anda.

Kumpulkan datadan maklumat

Setelah mendapat beberapa nama kaunselor, ketahui latar belakang pendidikan mereka, berlesen atau tidak, di mana praktiknya, berapa harganya, dan berapa lama sesi kaunseling.

Pemilihan kaunselor mesti dilakukan dengan teliti, kerana dapat menentukan hasil kaunseling perkahwinan yang dijalankan.

Sekiranya anda dan pasangan mempunyai masalah dalam kehidupan berkahwin anda, jangan ragu atau malu untuk menjalani kaunseling perkahwinan atau berjumpa dengan psikologi agar masalah yang anda hadapi dapat diselesaikan dengan segera.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found