Kehidupan yang sihat

Memperbaiki Penampilan Melalui Pembedahan Hidung

Pembedahan hidung bertujuan untuk mengubah atau memperbaiki bentuk hidung. Pembedahan ini boleh dilakukan atas sebab estetik dan perubatan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang harus anda fahami, sebelum memutuskan untuk menjalani rhinoplasty.

Secara umum, rhinoplasty atau disebut juga rhinoplasty berguna untuk membetulkan kesukaran bernafas kerana bentuk hidung yang kurang ideal, membetulkan kecacatan kongenital hidung, atau membetulkan bentuk hidung yang tidak proporsional akibat kemalangan.

Bahagian atas hidung adalah tulang, sementara bahagian bawah adalah tulang rawan. Struktur tulang rawan, tulang, kulit, atau gabungan ketiganya dapat dibuat melalui prosedur rhinoplasty.

Teknik Pembedahan Hidung

Pembedahan hidung boleh dilakukan di bawah anestesia tempatan atau anestesia umum, mengikut nasihat dan pertimbangan doktor. Sekiranya mengalami anestesia umum, anda perlu tinggal di hospital selepas pembedahan.

Jangka masa yang diperlukan untuk melakukan rhinoplasty dianggarkan sekitar 1-2 jam. Berdasarkan teknik pembedahan yang digunakan, rhinoplasty dapat dibahagikan kepada dua jenis, iaitu:

 • Teknik terbuka, iaitu sayatan pembedahan yang dibuat di luar hidung
 • Teknik tertutup, di mana sayatan pembedahan dibuat di dalam hidung

Semasa merancang rhinoplasty, doktor akan menganalisis bentuk hidung dan kulit di sekitar hidung, serta apa yang ingin diubah anatomi hidung pesakit. Oleh itu, penting untuk berbincang dengan doktor anda terlebih dahulu, sebelum memutuskan untuk menjalani rhinoplasty.

Persediaan Sebelum Menjalani Pembedahan Hidung

Pembedahan hidung akan mengubah bentuk hidung secara kekal dan boleh menimbulkan pelbagai risiko. Oleh itu, anda perlu memberitahu tujuan operasi dan jenis bentuk hidung yang diharapkan.

Kemudian, doktor juga akan melakukan pemeriksaan untuk mengetahui teknik rhinoplasty yang tepat. Selain itu, terdapat beberapa perkara yang perlu anda perhatikan sebelum menjalani rhinoplasty, termasuk:

1. menjalani pemeriksaan

Proses ini dilakukan dengan memeriksa keadaan kulit, kekuatan tulang rawan, dan bentuk hidung. Di samping itu, anda juga akan menjalani pemeriksaan sokongan seperti ujian darah dan sinar-X hidung, serta tembakan hidung dari pelbagai sisi.

Hasil pukulan hidung akan disusun semula secara digital sebagai reka bentuk atau anggaran pembedahan, menggunakan aplikasi komputer khas. Kaedah ini dilakukan untuk melihat kemungkinan risiko dan perubahan apa yang akan dilakukan pada hidung.

2. Bincangkan sejarah perubatan

Terdapat beberapa keadaan yang tidak disyorkan untuk rhinoplasty, seperti hemofilia. Oleh itu, penting untuk berkongsi sejarah perubatan anda dengan doktor anda, terutamanya jika anda pernah menjalani pembedahan, mengambil ubat, dan mempunyai sejarah penyakit atau gangguan pada hidung.

Di samping itu, ada kemungkinan doktor akan mengesyorkan pembedahan lain, seperti menukar dagu agar kelihatan lebih besar, sehingga ukurannya lebih seimbang dengan hidung.

3. Berhenti merokok

Sekiranya anda seorang perokok aktif, ada baiknya menghentikan tabiat itu sebelum menjalani rhinoplasty. Ini kerana merokok boleh menghalang proses pemulihan selepas operasi dan meningkatkan risiko jangkitan.

4. Elakkan mengambil ubat tertentu

Elakkan mengambil ubat-ubatan tertentu, seperti aspirin atau ibuprofen, selama 2 minggu sebelum dan selepas pembedahan. Ini kerana jenis ubat ini dapat meningkatkan risiko pendarahan.

Beberapa Risiko Pembedahan Hidung yang Perlu Anda Ketahui

Selepas pembedahan, hidung biasanya akan berdarah selama beberapa hari sehingga anda memerlukan pelindung hidung. Di samping itu, anda juga akan merasa lemah dan mengantuk pada hari-hari berikutnya.

Sama seperti jenis pembedahan lain, rhinoplasty juga tidak bebas dari risiko. Berikut adalah beberapa risiko atau komplikasi rhinoplasty yang harus anda pertimbangkan:

 • Pendarahan berlebihan
 • Jangkitan
 • Kesan sampingan ubat
 • Sakit dan bengkak di hidung yang tidak hilang
 • Sukar bernafas
 • Bentuk hidung tidak sesuai dengan jangkaan awal
 • Parut sayatan jelas kelihatan
 • Lubang terbentuk di dinding antara lubang hidung
 • Rasa kebas pada hidung dan persekitarannya
 • Implan yang digunakan dijangkiti atau menonjol dari kulit, memerlukan pembedahan penggantian implan

Petua untuk Pemulihan Selepas Pembedahan Hidung untuk Mencegah Komplikasi

Untuk mengelakkan pendarahan dan pembengkakan selepas pembedahan, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan, iaitu:

 • Tidur dengan posisi bantal yang lebih tinggi.
 • Elakkan meniup hidung, ketegangan, dan ketawa berlebihan.
 • Lindungi hidung anda dari air, terutama ketika mandi.
 • Elakkan aktiviti yang melibatkan banyak pergerakan, seperti senamrobik dan berlari.
 • Pilih pakaian dengan butang atau ritsleting untuk mengelakkan memakai pakaian dari kepala.
 • Gosok gigi dengan lembut untuk mengurangkan geseran pada bibir atas, yang dekat dengan hidung.
 • Elakkan memakai cermin mata yang boleh memberi tekanan pada hidung sekurang-kurangnya 4 minggu selepas pembedahan.
 • Elakkan berada di luar terlalu lama dan terkena sinar matahari, kerana boleh menyebabkan warna kulit hidung menjadi tidak rata secara kekal.
 • Elakkan meletakkan ais di hidung anda.
 • Hadkan pengambilan garam supaya pembengkakan hidung selepas pembedahan tidak bertambah buruk.

Untuk mengelakkan komplikasi yang mungkin terjadi, prosedur rhinoplasty hanya boleh dilakukan oleh pakar bedah di hospital atau klinik dengan alat dan kemudahan yang mencukupi.

Pembedahan hidung juga harus dilakukan pada pesakit berusia 16 tahun ke atas jika tujuannya adalah untuk estetika atau memperbaiki penampilan hidung.

Di samping itu, anda juga perlu mempertimbangkan kos rhinoplasty, kerana umumnya rhinoplasty tidak dilindungi oleh insurans sekiranya tujuannya adalah untuk estetika.

Terdapat banyak perkara yang perlu dipertimbangkan dan difahami sebelum memutuskan untuk menjalani rhinoplasty. Oleh itu, berunding terlebih dahulu dengan doktor anda sebelum memutuskan untuk menjalani pembedahan ini.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found