Kehidupan yang sihat

Ini adalah cara membuang tatu dengan laser dan kesan sampingannya

Tanggalkan tatu dengan laser adalah kaedah yang paling berkesan dan hasilnya memuaskan. Walaupun begitu, kaedah ini kadangkala boleh menyebabkan kesan sampingan. Sebelum anda melakukannya, ketahui terlebih dahulu bagaimana prosesnya dan apakah kesan sampingannya.

Kaedah penyingkiran tatu laser telah lama wujud dan merupakan kaedah yang paling popular untuk membuang tatu. Untuk hasil yang sempurna, prosedur penyingkiran tatu laser mesti dilakukan oleh doktor yang cekap dalam prosedur ini.

Kaedah Pembuangan Tatu Laser

Untuk mengeluarkan tatu, sinar laser dengan panjang gelombang dan daya tertentu akan ditembakkan ke permukaan kulit tatu. Tujuannya adalah untuk memecahkan pigmen tinta tatu pada kulit, sehingga tatu itu akan pudar.

Biasanya tatu hitam dan biru gelap akan lebih senang dikeluarkan berbanding tatu dengan warna lain, seperti merah, coklat, atau hijau. Selain warna tinta, terdapat juga beberapa perkara yang mempengaruhi sama ada tatu sukar dikeluarkan atau tidak, seperti ketumpatan tinta tatu yang digunakan dan kedalaman tinta di bawah permukaan kulit.

Pembuangan tatu laser lebih selamat daripada kaedah lain, seperti pembedahan, penggunaan bahan kimia, dermabrasi, atau salabrasi, yang melibatkan penggunaan kain kasa yang direndam dalam larutan garam untuk menghilangkan lapisan kulit yang bertatu.

Walaupun begitu, kaedah laser tidak digalakkan untuk wanita hamil, ibu menyusu, dan orang yang mengalami gangguan sistem imun.

Proses Pembuangan Tatu Laser

Penyingkiran tatu laser biasanya memerlukan 2-4 kali, tetapi lebih banyak. Panjang proses penyingkiran tatu dan jumlah prosedur laser yang dilakukan bergantung pada ukuran dan kesukaran mengeluarkan tatu tersebut.

Pembuangan tatu laser mungkin sedikit menyakitkan dan tidak selesa. Oleh itu, pastikan badan anda dalam keadaan sihat sebelum menjalani prosedur penyingkiran tatu laser.

Berikut adalah langkah-langkah dalam proses penyingkiran tatu laser:

1. Memeriksa reaksi kulit terhadap sinar laser

Biasanya, ujian akan dilakukan terlebih dahulu pada kawasan kulit yang kecil untuk mengetahui kekuatan tenaga laser yang akan digunakan untuk menghilangkan tatu.

2. Menembak pancaran laser di kulit

Setelah diuji, sinar laser akan disalurkan ke kawasan kulit bertatu, memukul lapisan kulit atas. Anda akan merasa seperti disimbah dengan minyak panas ketika pancaran laser menyentuh kulit anda.

3. Melegakan sakit

Setelah prosedur penyingkiran tatu laser selesai, doktor boleh menggunakan pek ais untuk melegakan kesakitan pada kulit yang baru sahaja dipakai. Doktor juga akan menetapkan krim antibiotik dan pelembap untuk mencegah jangkitan dan mempercepat pemulihan.

4. Mencegah pendedahan Sinar UV

Biasanya, selama beberapa minggu hingga beberapa bulan selepas prosedur ini, disarankan agar anda menutup kulit yang baru dibalut dengan pembalut atau menggunakan pelindung matahari untuk menyekat sinar UV. Ini bertujuan untuk mencegah kerengsaan dan hiperpigmentasi pada kulit.

Kesan Sampingan Pembuangan Tatu Laser

Cara membuang tatu dengan kaedah laser tidak boleh menyebabkan terlalu banyak kesan sampingan, selagi ia dilakukan oleh doktor yang cekap dalam prosedur ini. Walaupun begitu, ini tidak bermaksud kaedah ini 100% selamat.

Berikut adalah beberapa kesan sampingan yang boleh berlaku selepas prosedur penyingkiran tatu laser:

  • Jangkitan pada kawasan kulit laser
  • Parut kekal kerana cahaya laser
  • Tisu parut pada kawasan kulit laser
  • Hipopigmentasi (kulit lebih putih daripada kulit di sekitarnya) atau hiperpigmentasi (kulit lebih gelap daripada kulit di sekitarnya)
  • Menggelapkan kulit apabila kaedah laser digunakan untuk menghilangkan tatu kosmetik, seperti tatu bibir, tatu alis, dan tatu pelindung mata

Seperti yang dijelaskan di atas, kesan sampingan ini dapat dikurangkan sekiranya prosedur penyingkiran tatu laser dilakukan oleh doktor yang mempunyai kompetensi untuk menjalankan prosedur ini dan jika anda menjalankan rawatan dengan betul sesuai dengan cadangan doktor.

Oleh itu, sebelum memutuskan untuk membuang tatu dengan laser, berjumpa doktor terlebih dahulu. Doktor akan menilai sama ada prosedur ini selamat dilakukan pada kulit anda dan adakah hasilnya dapat optimum untuk menghilangkan tatu anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found