Kehidupan yang sihat

6 Manfaat Berjalan Bersantai untuk Kesihatan Tubuh

Berjalan kaki adalah salah satu aktiviti fizikal yang paling digemari oleh orang ramai. Bukan hanya murah dan senang dilakukan, ada pelbagai manfaat berjalan santai untuk kesihatan yang juga anda dapat.

Walaupun tampak sederhana, kebiasaan berjalan atau berjalan santai menawarkan pelbagai manfaat kesihatan, mulai dari menurunkan berat badan, meningkatkan kekuatan tulang, mengurangi tekanan, hingga meningkatkan daya tahan.

Sekiranya anda terlalu sibuk dan jarang bersenam, mulailah dengan berjalan-jalan santai secara berkala untuk menjaga kesihatan badan anda.

Manfaat berjalan santai untuk kesihatan

Untuk memastikan tubuh anda cergas dan sihat, anda perlu melakukan senaman secara berkala sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari atau sekurang-kurangnya 3-4 kali seminggu. Jenis senaman yang anda pilih juga boleh berbeza-beza, termasuk berjalan santai.

Selain praktikal dan mudah dilakukan, ada banyak manfaat berjalan santai yang dapat anda dapatkan jika melakukannya dengan kerap, termasuk:

1. Menurunkan berat badan

Sekiranya anda adalah salah satu orang yang tidak terbiasa dengan senaman yang berat, tetapi ingin menurunkan berat badan, anda boleh mencuba berjalan santai. Berjalan pantas selama 30 minit dapat membakar sekitar 150 kalori dalam badan.

Dengan membakar kalori, tisu lemak yang berlebihan di dalam badan akan dikurangkan sehingga berat badan anda juga dapat dikurangkan. Supaya faedah berjalan santai ini dapat menjadi lebih optimum, anda juga disarankan untuk menjalani diet yang sihat.

2. Menjaga kesihatan jantung

Apa-apa jenis senaman, termasuk berjalan santai, sangat bermanfaat untuk menjaga kesihatan jantung. Apabila anda rajin bergerak atau kerap berjalan, peredaran darah di badan akan lebih lancar. Bersenam secara teratur juga baik untuk menurunkan tekanan darah dan kolesterol.

Dengan bergerak secara teratur dan berjalan santai, risiko penyakit jantung anda akan berkurang.

3. Mencegah diabetes

Tidak hanya menurunkan risiko penyakit jantung, berjalan santai juga dapat mengurangi risiko diabetes tipe 2. Dengan melakukan senaman dan berjalan santai secara teratur, tubuh akan lebih aktif memproses gula darah sehingga kadarnya dapat lebih terkawal.

Beberapa penyelidikan juga menunjukkan bahawa orang yang selalu melakukan aktiviti fizikal atau bersenam, termasuk berjalan santai, mempunyai risiko yang lebih rendah untuk mengalami ketahanan insulin dan diabetes jenis 2.

4. Meningkatkan kekuatan tulang dan otot

Berjalan dengan kerap juga bermanfaat untuk mengekalkan kekuatan tulang dan otot, terutama pada orang tua. Tabiat baik ini malah dapat mengurangkan risiko osteoporosis.

5. Kekalkan daya tahan

Kebiasaan jarang bergerak atau bersenam boleh membuat anda mudah sakit kerana sistem imun anda lemah. Sekiranya anda merasa tidak mempunyai cukup waktu untuk bersenam, anda boleh melakukan aktiviti berjalan pantas sebagai rutin harian.

Cobalah meluangkan masa untuk berjalan-jalan santai, misalnya pada waktu pagi sebelum memulakan aktiviti atau pada waktu petang setelah pulang dari tempat kerja, sekurang-kurangnya 30 minit.

6. Mengurangkan tekanan

Semasa anda bersenam dan berjalan santai, badan anda akan menghasilkan endorfin yang dapat mengatasi tekanan secara semula jadi. Bukan hanya menguruskan tekanan, berjalan santai juga dapat meningkatkan mood, mengurangkan kegelisahan dan kemurungan, dan membuat anda tidur lebih nyenyak.

Untuk menjadikannya lebih menyeronokkan, anda boleh berjalan santai sambil mendengar muzik atau lagu kegemaran anda.

Petua untuk Jalan Bersantai yang Selesa

Anda hanya boleh mendapatkan pelbagai faedah berjalan santai di atas jika anda melakukannya dengan kerap. sekarang, berikut adalah beberapa petua untuk berjalan santai yang selesa:

  • Gunakan kasut sukan yang sesuai dan selesa di kaki.
  • Pakai pakaian yang dapat menyerap peluh dengan baik.
  • Sentiasa bawa botol berisi air minuman dan minum air secukupnya untuk mengelakkan dehidrasi.
  • Panaskan badan sebelum berjalan santai dan akhiri dengan sejuk.
  • Pilih jalan santai yang selamat dan indah.

Semasa pandemi COVID-19, anda masih perlu melaksanakan protokol kesihatan dengan selalu menjaga jarak fizikal ketika bersenam. Seboleh mungkin, pilih laluan berjalan santai yang tidak terlalu sesak untuk menjaga jarak dan mengurangkan hubungan fizikal dengan orang lain.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai faedah berjalan atau mempunyai keadaan tertentu yang menghalang anda berjalan, cubalah berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan penyelesaian.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found