Keluarga

Ini adalah proses pembentukan susu ibu dan bagaimana menyokong pengeluaran susu

Sekiranya anda berfikir bahawa susu baru terbentuk setelah melahirkan, maka anggapan anda salah. susu ibu sebenarnya telah memulakan pengeluaran oleh badan Ibu sejak mengandung.

Kelenjar susu sebenarnya mula berkembang sejak baligh. Walau bagaimanapun, kelenjar ini hanya mula menghasilkan susu setelah anda hamil. Kelenjar susu semasa kehamilan menjadi "aktif" kerana terdapat pelbagai perubahan dalam tubuh yang merangsang pengeluaran susu, terutama perubahan hormon.

Proses pembentukan susu ibu

Perubahan tahap hormon semasa kehamilan, seperti hormon progesteron dan estrogen, menyebabkan saluran susu dan kelenjar susu tumbuh dan bertambah. Ini menjadikan payudara wanita hamil kelihatan lebih besar.

sekarangApabila anda memasuki trimester kehamilan kedua, payudara anda mula menghasilkan susu, jadi anda mungkin merasakan susu keluar dari puting anda semasa kehamilan.

Setelah bayi dilahirkan, tahap hormon progesteron dan estrogen dalam badan akan menurun, dan hormon prolaktin akan dilepaskan. Pembebasan hormon prolaktin inilah yang memberi isyarat kepada tubuh ibu untuk menghasilkan lebih banyak susu ibu untuk diberikan kepada si kecil.

Faktor yang Menyokong Pengeluaran Susu Ibu

Penghasilan susu ibu selepas melahirkan mungkin banyak atau tidak banyak. Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi pengeluaran susu ibu, iaitu:

1. Keamatan menyusukan bayi

Keamatan menyusui bayi mempengaruhi jumlah susu yang keluar. Semakin kerap anda menyusukan anak anda, semakin banyak susu yang akan anda hasilkan. Sebabnya, menghisap mulut bayi semasa menyusu dapat merangsang pengeluaran susu di dalam badan. Oleh itu, beri makan anak anda secara berkala dan cuba segera mengepam susu apabila payudara anda terasa kenyang!

2. Ikatan bayi semasa menyusu

Sekiranya anda merasakan susu yang keluar masih terlalu sedikit walaupun kekerapan penyusuan bayi kerap dilakukan, cubalah periksa lampiran bayi semasa menyusui. Pastikan mulut dan puting bayi anda terpasang dengan betul, sehingga dia dapat menyedut susu dengan lebih optimum.

Dengan ikatan penyusuan yang baik, bukan sahaja keperluan susu bayi anda dapat dipenuhi, badan anda juga akan terangsang untuk menghasilkan lebih banyak susu.

3. Rangsangan payudara

Agar pengeluaran susu Ibu tetap banyak, biasakan menyusukan anak anda dengan kedua-dua payudara secara bergantian. Rangsangan kedua-dua payudara dengan menghisap bayi dapat membantu meningkatkan pengeluaran susu.

4. Gaya hidup sihat

Agar pengeluaran susu ibu melimpah dan lancar, ibu mesti mengamalkan gaya hidup sihat semasa menyusu. Caranya mudah, iaitu anda harus mengelakkan minum minuman beralkohol dan berhenti merokok. Jangan lupa minum lebih banyak air dan makan makanan berkhasiat.

Walaupun proses pembentukan susu ibu telah dimulakan sejak anda hamil, itu tidak bermakna pengeluarannya tidak dapat meningkat setelah anda melahirkan. Lakukan cara di atas untuk menghasilkan lebih banyak susu ibu. Sekiranya perlu, berjumpa doktor atau perunding laktasi untuk mengetahui cara merangsang pengeluaran susu.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found