Keluarga

Latih Kemahiran Motor Kanak-kanak dengan Permainan

Kemahiran motor adalah kebolehan penting yang dimiliki oleh setiap kanak-kanak. Dengan mempraktikkan kemahiran ini, kanak-kanak dapat belajar melakukan pelbagai perkara, seperti berdiri, duduk, dan bermain. Bukan hanya itu, kemahiran motorik yang terlatih juga dapat menyokong perkembangan anak.

Kemahiran motor adalah keupayaan untuk menggerakkan bahagian badan, seperti kepala, bibir, lidah, tangan, kaki, dan jari. Pergerakan ini tidak begitu ketara ketika bayi baru dilahirkan, tetapi perlahan-lahan akan mula terbentuk ketika mereka tumbuh dan berkembang.

Terdapat dua jenis kemahiran motor, iaitu kemahiran motor halus dan kemahiran motor kasar. Kemahiran motor halus adalah pergerakan yang melibatkan otot kecil, seperti jari.

Kemahiran motorik yang baik membolehkan kanak-kanak melakukan pelbagai aktiviti, seperti menulis, melukis, dan mengambil makanan atau minuman. Gangguan dalam kemampuan ini boleh menyebabkan kanak-kanak mengalami gangguan pembelajaran, seperti kesukaran menulis atau disgraphia.

Sementara itu, kemahiran motor kasar melibatkan pergerakan otot-otot besar seperti kaki, lengan, dan otot badan. Kemahiran motor kasar membolehkan kanak-kanak melakukan pelbagai aktiviti, seperti duduk, merangkak, berdiri, berjalan, dan memegang kedudukan kepala dan badan mereka.

Cara Mengembangkan Kemahiran Motor Kanak-kanak

Bayi pada amnya mula belajar kemahiran motor dari usia 5-6 bulan. Untuk mengoptimumkan kemahiran motorik anak kecil anda, Ibu dan Ayah dapat merangsang mereka dengan permainan berikut:

1. Susun blok

Salah satu permainan mudah yang dapat melatih kemahiran motor kanak-kanak adalah memasang blok. Semasa bermain permainan ini, kanak-kanak dapat melatih pergerakan otot-otot jari mereka sehingga mereka dapat mencengkam dan mencapai objek dengan baik.

Bukan hanya itu, permainan ini juga dapat merangsang kemampuan untuk menyelaraskan pergerakan badan. Bayi pada amnya boleh mula bermain dengan blok bangunan dari usia 6 atau 8 bulan.

2. Melukis atau melukis

Melalui aktiviti melukis atau melukis, kanak-kanak dapat mempraktikkan kemahiran jari mereka untuk mencengkam dan menggerakkan sikat. Bukan hanya itu, aktiviti ini juga dapat memupuk tahap imaginasi dan kreativiti kanak-kanak.

Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa kanak-kanak yang diajar melukis atau melukis sejak kecil mempunyai kemahiran belajar dan ingatan yang lebih baik. Ini menjadikan aktiviti melukis atau melukis dapat menjadikan kanak-kanak lebih pintar.

3. Main dengan doh

Ibu dan Ayah juga dapat melatih kemahiran motorik anak mereka melalui permainan berbentuk doh, seperti lilin atau tanah liat. Di samping itu, Ibu juga boleh mengajak Little One untuk bermain dengan doh kuki, jika dia sudah boleh makan makanan pejal.

Dengan menyentuh benda-benda ini, si kecil anda akan dilatih untuk menyentuh, mencubit, menekan, dan membentuk doh mengikut bentuk yang disukainya. Permainan ini dapat membantu si kecil mengenali tekstur objek di sekelilingnya.

4. Bermain bola

Kemahiran motor kasar kanak-kanak dapat dilatih dengan mengajak mereka bermain balingan dan menangkap bola. Pilih bola plastik bersaiz sederhana yang tidak terlalu berat, memudahkan anak melempar, menangkap, atau menendangnya.

Oleh itu, kanak-kanak berlatih menggerakkan tangan dan kaki mereka untuk mengikuti pergerakan bola yang diberikan.

5. Menarik dan menolak mainan

Apabila bayi anda mula belajar berjalan, beri dia mainan yang boleh didorong atau ditarik. Mainan yang dapat digunakan untuk melatihnya menarik dan mendorong, seperti kereta mainan dan trak besar. Selain itu, Ibu dan Ayah juga boleh mengajak anak kecil anda bermain dengan anak patung kegemaran mereka.

Selain beberapa permainan di atas, Ibu dan Ayah juga dapat merangsang kemahiran motorik anak kecil anda dengan mengajaknya bermain di luar rumah, misalnya di halaman rumah. Semasa bermain di luar rumah, Ibu dan Ayah boleh mengajak Little One untuk bermain bola, kereta mainan, atau bermain mengejar dengan Little One.

Ibu dan Bapa juga perlu selalu menemani dan menjaga Si Kecil ketika dia bermain kerana Si Kecil cenderung suka memasukkan benda asing ke dalam mulutnya. Ini berisiko mencekiknya.

Pembangunan Motor Terjejas

Pertumbuhan dan perkembangan satu anak dengan anak yang lain tidak semestinya sama. Ada anak-anak yang pertumbuhan dan perkembangannya normal, tetapi ada juga anak-anak yang sedikit lebih lambat daripada anak-anak seusianya.

Namun, Ibu dan Ayah tidak perlu bimbang tentang ini kerana keterampilan motor yang tertunda tidak selalu menunjukkan bahawa dia mempunyai masalah pertumbuhan dan perkembangan.

Ibu dan Ayah dapat terus menemani Si Kecil setiap kali dia mencuba perkara baru, termasuk ketika kemahiran motornya dilatih. Hargai aktiviti yang dilakukannya dengan memberi tepukan atau dorongan. Oleh itu, anak kecil anda akan terdorong untuk mencuba perkara baru.

Walau bagaimanapun, jika pertumbuhan dan perkembangan anak kecil anda kelihatan sangat membantutkan atau jika anda bimbangkan keadaannya, cubalah berjumpa doktor supaya doktor dapat menilai keadaan si kecil anda dan mengetahui penyebabnya.

Sekiranya dikesan bahawa anak anda mengalami kelambatan pertumbuhan, doktor boleh memberikan rawatan dan nasihat mengenai bagaimana melatih kemahiran motorik anak kecil anda dan merangsang pertumbuhan dan perkembangan mereka secara umum.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found