Kesihatan

Ketahui Apa itu Ujian Hormon AMH

Ujian hormon AMH adalah prosedur pemeriksaan dilakukan untuk mengukur tahap AMH (anti-mullerian hormone) dalam badan. Dalam mengukur tahap hormon yang dihasilkan oleh organ pembiakan ini, doktor akan mengambil sampel darah pesakit.

Pada lelaki, hormon AMH yang dihasilkan oleh testis dari bayi hingga baligh cukup tinggi, kemudian secara beransur-ansur menurun setelah baligh. Sementara pada wanita, hormon AMH yang dihasilkan oleh ovari sejak bayi hingga sebelum baligh, hanya sedikit. Tahap hormon hanya meningkat setelah seorang wanita memasuki akil baligh, dan akan menurun setelah memasuki menopaus.

Petunjuk Ujian Hormon AMH

Ujian hormon AMH sering dilakukan untuk tujuan persenyawaan secara in vitro (bayi tabung uji). Ujian hormon AMH secara amnya dilakukan dalam satu siri proses IVF untuk melihat cadangan ovari ibu kepada bakal. Cadangan ovari diuji untuk menentukan kemungkinan kejayaan program IVF dilakukan. Melalui ujian rizab ovari, kuantiti dan kualiti rizab telur yang dimiliki oleh bakal ibu dapat dianggarkan dengan tepat. Sekiranya seorang ibu mengandung mempunyai simpanan ovari yang tinggi dan berkualiti, kemungkinan ibu untuk menjalani program IVF dengan jayanya cukup besar.

Sebagai tambahan kepada keperluan IVF, Ujian hormon AMH juga boleh dilakukan untuk menganggar menopaus wanita atau untuk mendiagnosis PCOS (sindrom ovari polikistik). Semasa pada kanak-kanak, prosedur ini boleh digunakan untuk membantu diagnosis alat kelamin yang samar-samar.

Makluman Ujian Hormon AMH

Secara umum, tidak ada keadaan yang menghalang seseorang daripada menjalani ujian hormon AMH sama sekali. Pensampelan darah untuk ujian hormon AMH adalah prosedur yang sangat biasa dan tidak mempunyai sekatan mutlak. Namun, kerana prosedur ini melibatkan pengambilan sampel darah, disarankan bagi pasien yang mengalami gangguan pembekuan darah atau mengambil ubat penipisan darah, seperti warfarin, untuk memberitahu dokter mereka sebelum mengambil darah.

Penyediaan Ujian Hormon AMH

Tidak ada persediaan khas yang harus dilakukan oleh pesakit sebelum menjalani ujian hormon AMH. Namun, terutama bagi bakal ibu yang menjalani ujian hormon AMH untuk tujuan IVF, mereka akan menjalani ujian ini bersama dengan ujian lain, sebelum doktor melakukan prosedur pengambilan telur untuk disenyawakan. Antaranya ialah pemeriksaan penyakit berjangkit, pemeriksaan keadaan rahim, analisis air mani calon bapa, dan ujian hormon lain seperti FSH dan LH. Doktor akan menerangkan semua prosedur pemeriksaan sebelum mengambil telur, termasuk ujian hormon AMH.

Ujian hormon AMH adalah sebahagian daripada proses IVF. Walaupun ujian hormon AMH tidak mempunyai persediaan khas, ibu hamil yang akan menjalani ujian boleh menjalani persiapan tertentu bergantung kepada keperluan IVF. Persediaan yang boleh dilakukan oleh bakal ibu sebelum ujian hormon AMH seperti pemberian hormon.

Prosedur Ujian Hormon AMH

Ujian hormon AMH dilakukan dengan menganalisis sampel darah yang diambil dari pesakit atau ibu hamil. Persampelan darah boleh dilakukan di klinik atau hospital. Sampel darah akan diambil dari vena di lengan atas menggunakan jarum steril.

Sebelum mengambil darah, doktor terlebih dahulu akan mengikat lengan atas untuk melambatkan aliran darah di urat. Selepas itu, doktor akan membersihkan kawasan kulit di mana sampel diambil dengan antiseptik.

Doktor kemudian akan menebuk urat menggunakan jarum persampelan dan pasangkan tiub yang akan digunakan untuk menyimpan sampel darah. Tiub simpanan mengandungi bahan khas yang memelihara dan mencegah darah dari pembekuan. Darah akan mengalir dengan sendirinya dari urat ke dalam tabung simpanan. Sekiranya dirasakan bahawa darah yang terkumpul mencukupi untuk keperluan ujian hormon AMH, doktor akan mengeluarkan tabung simpanan sampel darah dan jarum. Untuk mengelakkan jangkitan dan pendarahan, doktor akan meletakkan pembalut steril di tempat pengambilan sampel.

Darah yang telah disimpan di dalam tabung kemudian dilabel, dan dihantar ke makmal untuk dianalisis kandungan hormon AMH di dalamnya.

Selepas Ujian Hormon AMH

Sampel darah yang telah diambil boleh mengambil masa beberapa hari untuk dianalisis sehingga hasilnya dapat disahkan. Sekiranya keputusan ujian hormon AMH tersedia, doktor akan memberitahu pesakit dan mengatur jadual perundingan.

Pada pesakit wanita yang menjalani ujian hormon AMH pada usia reproduktif mereka, kandungan hormon AMH yang rendah menunjukkan bahawa jumlah dan kualiti telur mereka cukup rendah. Khusus untuk bakal ibu yang akan menjalani IVF, Hormon AMH yang rendah dapat menunjukkan tahap kejayaan prosedur IVF yang rendah. Di samping itu, hormon AMH yang rendah pada usia produktif boleh menjadi tanda bahawa ovari pesakit tidak berfungsi dengan normal. Walaupun penurunan kadar hormon AMH pada usia tua, dapat menjadi tanda bahawa pesakit telah memasuki menopaus.

Sebaliknya, jika hasil ujian menunjukkan kadar hormon AMH yang tinggi, itu boleh menjadi tanda bahawa kemungkinan prosedur IVF berjaya cukup baik. Namun, peningkatan kadar hormon AMH boleh menjadi tanda pesakit menderita diabetes sindrom ovari polikistik (PCOS). Untuk mengesahkan ini, pesakit akan menjalani pemeriksaan lain.

Pesakit dengan barah ovari yang menjalani rawatan juga boleh menjalani ujian hormon AMH secara berkala. Ujian hormon AMH pada pesakit dengan barah ovari dapat menunjukkan keberkesanan rawatan barah yang sedang dilakukan. Sekiranya rawatan untuk kanser ovari cukup berkesan, akan ada penurunan kadar hormon AMH dalam darah pesakit.

Hasil ujian hormon AMH akan dipertimbangkan oleh doktor untuk merancang tindakan atau rawatan perubatan seterusnya. Terutama bagi bakal wanita hamil yang akan menjalani IVF, Doktor akan merancang peringkat persenyawaan atau persenyawaan mengikut keadaan organ pembiakan calon ibu yang dipertimbangkan dari ujian hormon AMH. Sekiranya diperlukan, ibu akan diberi terapi hormon kesuburan untuk meningkatkan kejayaan prosedur IVF.

Risiko Ujian Hormon AMH

Ujian hormon AMH adalah prosedur mudah dan sangat selamat untuk menjalani. Namun, kerana prosedur ini melibatkan pengambilan sampel darah, kemungkinan risiko adalah:

  • Sakit dan lebam di tempat persampelan
  • Berdarah
  • Jangkitan