Keluarga

Pengurusan Susu Susu untuk Ibu Bekerja

Kembali bekerja selepas cuti bersalin tidak bermaksud anda perlu berhenti menyusu Si Kecil. Terdapat pengurusan susu ibu yang dinyatakan (ASIP) yang boleh anda lakukan sehingga anda dapat terus memberikan susu ibu dengan lancar. Jadi, bagaimana menjaga kualiti susu ibu yang betul dan kekal sihat?

Susu ibu yang dinyatakan atau ASIP diperoleh dengan mengekspresikan susu dari payudara untuk diletakkan di dalam bekas steril, seperti botol, yang akan diberikan kepada bayi. Susu ibu yang diluahkan secara amnya diberikan ketika anda tidak bersama anak kecil anda untuk waktu yang lama, misalnya ketika anda bekerja di pejabat.

Anda juga boleh mengeluarkan susu ketika payudara anda terasa kenyang, tetapi anda tidak bersama anak kecil anda. Bukan hanya itu, susu ibu yang dinyatakan ini juga boleh dicampurkan dengan makanan bayi atau makanan pejal.

Beberapa Soalan Tentang Menyatakan Pengurusan Susu Payudara

Walaupun membawa banyak faedah, ASIP masih tidak digunakan secara meluas kerana banyak ibu menyusu keliru mengenai pengurusannya.

Berikut adalah beberapa soalan yang sering diajukan mengenai pengurusan susu ibu dan jawapannya:

1. Bbagaimana anda mengekspresikan susu ibu?

Pada dasarnya, penyusuan susu ibu boleh dilakukan dengan 2 cara, iaitu dengan menggunakan pam payudara atau dengan tangan. Terdapat 2 jenis pam payudara, iaitu pam payudara manual dan pam payudara elektrik.

Setiap jenis pam payudara mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri. Pam yang sesuai untuk satu orang tidak semestinya sesuai dengan yang lain.

Sekiranya anda ingin mengekspresikan susu ibu dengan tangan, berikut adalah langkah-langkahnya:

  • Basuh tangan anda dengan sabun dan air terlebih dahulu sehingga bersih.
  • Letakkan botol atau bekas yang disterilkan di bawah payudara untuk mengumpulkan susu yang keluar.
  • Urut payudara anda dengan perlahan
  • Letakkan jari anda dalam bentuk C di sekitar areola atau kawasan gelap di sekitar puting, kemudian tekan dengan lembut. Elakkan menekan puting terlalu keras kerana boleh menyebabkan kesakitan dan menyekat aliran susu.
  • Lepaskan tekanan semasa susu keluar, kemudian ulangi tekanan perlahan-lahan lagi.

Sekiranya aliran susu telah berhenti, urut bahagian lain sehingga seluruh permukaan payudara telah diurut. Anda juga boleh melakukan perkara yang sama pada payudara yang lain. Dan seterusnya sehingga susu berhenti sepenuhnya mengalir dan payudara tidak lagi terasa kenyang.

Pada mulanya hanya ada sedikit susu ibu yang keluar, tetapi lama-kelamaan aliran susu ibu dapat menjadi lebih lancar dan lebih banyak, jika anda mengepamnya secara teratur.

2. Bbagaimana cara menyimpan ASIP?

Penting untuk meletakkan susu ibu di dalam gelas atau botol plastik yang percuma Bisphenol-A (BPA) kerana bahan kimia ini tidak selamat untuk kesihatan bayi.

Pastikan botol telah disterilkan atau sekurang-kurangnya dicuci dengan air suam hingga bersih. Elakkan menyimpan susu ibu dalam botol sekali pakai yang tidak boleh digunakan berulang kali.

Selepas itu, letakkan label pada botol yang tertera waktu dan tarikh susu itu dinyatakan. Sekiranya susu ibu diletakkan bersama dengan botol susu anak lain di pusat jagaan kanak-kanak atau dengan rakan sekerja, letakkan juga nama bayi dan nama ibu di label.

Ibu juga disarankan meletakkan susu ibu di dalam beg atau beg khas lebih sejuk semasa dia membawanya pulang. Ini penting agar kualiti ASIP terjaga.

Apabila anda ingin diletakkan di dalam peti sejuk, letakkan botol susu ibu di bahagian paling sejuk atau peti sejuk beku. Mula mengambil bekalan ASIP bermula dari susu pertama.

3. Berapa lama ASIP boleh bertahan?

Ketahanan susu ibu bergantung kepada tempat penyimpanan susu yang dinyatakan. Terdapat beberapa garis panduan penyimpanan ASIP yang perlu anda ketahui, termasuk:

  • Susu ibu yang baru diekspresikan boleh bertahan sehingga 4 jam pada suhu bilik
  • Sekiranya disimpan di dalam bekas tertutup dengan beg ais, susu ibu boleh bertahan sehingga 24 jam
  • Susu ibu yang disimpan di dalam peti sejuk boleh bertahan hingga 3-4 hari
  • ASIP disimpan di peti sejuk beku boleh bertahan sehingga 6 bulan

Walaupun dapat diawetkan, beberapa nutrien, seperti protein dan vitamin, dapat hilang dalam susu ibu yang disimpan terlalu lama. Oleh itu, untuk memastikan kualitinya, buang susu ibu yang telah melepasi had masa penyimpanan dan lebih baik memberi susu ibu yang masih segar.

4. Bagaimana memanaskan ASIP?

Susu ibu dalam botol yang disimpan di dalam peti sejuk boleh dimasukkan ke dalam mangkuk air suam sebelum memberikannya kepada bayi. Namun, elakkan memasukkannya semula ke dalam peti sejuk setelah ia memanaskan badan, okey?

Di samping itu, elakkan daripada menggunakan ketuhar gelombang mikro atau rebus susu ibu untuk memanaskannya kerana boleh merosakkan kandungan nutrien di dalamnya. Susu ibu yang dipanaskan dengan cara ini juga akan terasa terlalu panas untuk mulut bayi.

5. Berapa banyak ASIP yang perlu disediakan?

Itu sangat bergantung pada keperluan bayi. Keperluan untuk susu ibu tentu meningkat mengikut usia dan berat badan bayi. Bilangan ini kemudian akan menurun secara beransur-ansur setelah bayi mula mengambil makanan pelengkap (MPASI) pada usia 6 bulan ke atas.

Pemberian susu ibu kepada bayi boleh dilakukan dengan botol bayi atau gelas khas (pengumpan cawan). Walau bagaimanapun, jika ibu sudah bersama bayi, anda masih harus memastikan bayi menyusu secara langsung dari payudara untuk merangsang pengeluaran susu dengan lancar.

Pengurusan susu ibu yang diuruskan dengan betul boleh menjadi penyelesaian bagi ibu yang bekerja yang ingin terus menyusui bayinya. Sama seperti memberi susu ibu secara langsung, ibu yang mengeluarkan susu ibu memerlukan pengambilan makanan yang sihat dan rehat yang mencukupi untuk mendapatkan susu yang mencukupi.

Sekiranya anda mengalami kesukaran dalam menguruskan susu ibu yang anda nyatakan atau menghadapi masalah menyusui anak kecil anda, jangan ragu untuk berjumpa dengan perunding laktasi, supaya aduan yang anda alami dapat ditangani dengan baik.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found