Kehidupan yang sihat

Ini adalah kaedah praktikal untuk mendapatkan khasiat tomato untuk wajah

Khasiat tomato untuk wajah adalah salah satu dari pelbagai kegunaan yang boleh diperolehi. Nutrien yang terdapat dalam sayur ini, yang sering dianggap buah, sangat sesuai sebagai menu sihat untuk keluarga di rumah.

Tomato mengandungi vitamin A, C dan E, serta pelbagai jenis mineral, seperti kalium dan garam. Selain itu, tomato mengandungi flavonoid yang bertindak sebagai bahan anti-radang dan likopen, yang merangkumi antioksidan sebagai pelindung tubuh dari radikal bebas. Manfaat ini diambil untuk membantu menjaga dan menjaga kesihatan kulit wajah.

Makan Tomato dengan betul

Kelebihan tomato untuk wajah dapat diperoleh ketika anda memakan sayur ini. Ini sangat mungkin memandangkan likopen akan diserap dengan lebih baik semasa tomato dimasak atau diproses. Lycopene juga larut dalam lemak yang menunjukkan bahawa lebih mudah diserap ketika dikonsumsi dengan makanan yang mengandungi lemak sayuran. Makanan yang dimaksudkan dapat berupa telur, alpukat, dan minyak zaitun.

Khasiat tomato untuk wajah yang mengandungi antioksidan tinggi juga mampu melindungi kulit dari pelbagai gangguan. Contohnya, melindungi kulit dari kesan negatif pendedahan cahaya matahari yang berlebihan.

Memohon Topeng Tomato untuk Muka Yang Baik

Salah satu cara untuk mendapatkan kelebihan tomato untuk wajah adalah menjadikannya sebagai topeng tomato. Ramai orang menggunakannya kerana topeng tomat mengandungi asid salisilat yang terkenal sebagai ubat jerawat semula jadi. Kandungan asid dalam tomato juga dapat menyerap minyak kulit yang berlebihan dan menyembunyikan liang pori di wajah.

Bukan hanya itu, faedah lain dari topeng tomato termasuk mencegah jerawat, melambatkan penuaan kulit, dan menjadikan kulit anda lembut dan bercahaya.

Berikut adalah beberapa cara untuk membuat topeng tomato yang boleh anda lakukan di rumah:

  • Puree 1 tomato kemudian campurkan dengan 1 sudu teh gula.
  • Sapukan tomato tumbuk ke wajah.
  • Biarkan selama lebih kurang 5 minit.
  • Selepas itu bilas wajah anda dengan air suam, kemudian tepuk lembut wajah anda dengan tuala.

Dalam membuat topeng tomato, anda juga boleh mencampurkannya dengan pelbagai bahan lain, seperti yogurt dan madu. Kaedahnya juga hampir sama seperti di atas, kemudian tambahkan 1 sudu teh (sudu teh) yogurt dan satu sudu kecil madu.

Manfaat tomato untuk wajah dapat diperoleh dengan memakan atau menggunakannya secara langsung sebagai topeng tomato. Pengambilan tomato juga boleh diproses dengan jenis makanan lain untuk mengoptimumkan faedahnya. Berunding dengan pakar dermatologi untuk memastikan kebaikan kulit wajah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found