Kesihatan

Mengetahui Faedah Vaksin COVID-19 dan Kumpulan Penerima Keutamaannya

Vaksinasi adalah salah satu usaha yang paling berkesan untuk menangani wabak COVID-19 yang sedang berlaku. Mari kita ketahui apa faedah vaksin COVID-19 dan siapa yang perlu mendapatkannya terlebih dahulu.

Pada masa ini, vaksin COVID-19 telah tiba di Indonesia dan sedang dipersiapkan untuk diedarkan ke masyarakat luas. Vaksinasi dilakukan untuk melengkapkan usaha mencegah penyakit COVID-19, seperti memakai topeng, mencuci tangan, juga menjaga jarak dan menghindari orang ramai.

Kelebihan Vaksin COVID-19

Vaksinasi atau imunisasi adalah prosedur untuk memberikan antigen penyakit, biasanya dalam bentuk virus atau bakteria yang lemah atau mati, ia juga boleh menjadi sebahagian daripada virus atau bakteria. Tujuannya adalah untuk membuat sistem kekebalan tubuh mengenali dan dapat melawan ketika terkena penyakit.

Sebenarnya, sistem ketahanan badan terhadap penyakit dapat terbentuk secara semula jadi apabila seseorang dijangkiti virus atau bakteria yang menyebabkannya. Namun, jangkitan virus Corona mempunyai risiko kematian dan penularan yang tinggi. Oleh itu, cara lain diperlukan untuk membentuk sistem imun, iaitu vaksinasi.

Vaksin COVID-19 yang telah tiba di Indonesia mengandungi virus Corona (SARS-CoV-2) yang telah dimatikan. Dengan mendapatkan vaksin COVID-19, anda boleh mendapat kekebalan terhadap virus Corona tanpa harus dijangkiti terlebih dahulu.

Terdapat banyak faedah yang dapat diperoleh jika anda mendapat vaksin COVID-19, termasuk:

1. Mengurangkan morbiditi dan kematian akibat COVID-19

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, vaksin COVID-19 dapat memicu sistem ketahanan badan untuk melawan virus Corona. Dengan begitu, risiko anda dijangkiti virus ini akan jauh lebih kecil.

Walaupun seseorang yang telah divaksinasi menangkap COVID-19, vaksin dapat mencegah gejala dan komplikasi yang teruk. Dengan cara itu, jumlah orang yang jatuh sakit atau mati akibat COVID-19 akan berkurang.

2. Menggalakkan pembentukan imuniti kawanan

Seseorang yang mendapat vaksin COVID-19 juga dapat melindungi orang di sekelilingnya, terutama kumpulan yang sangat berisiko, seperti orang tua lebih dari 70 tahun. Ini kerana kemungkinan orang yang telah divaksinasi menyebarkan virus Corona sangat kecil.

Sekiranya diberikan secara pukal, vaksin COVID-19 juga dapat mendorong pembentukan imuniti kumpulan (imuniti kawanan) dalam masyarakat. Ini bermaksud bahawa orang yang tidak dapat mendapat vaksin, seperti bayi baru lahir, orang tua, atau orang dengan gangguan sistem kekebalan tubuh tertentu, dapat perlindungan dari orang-orang di sekitar mereka.

Walau bagaimanapun, untuk mencapai imuniti kawanan dalam sebuah masyarakat, penyelidikan menyatakan bahawa sekurang-kurangnya 70% populasi di negara ini mesti diberi vaksin.

3. Meminimumkan kesan ekonomi dan sosial

Manfaat vaksin COVID-19 bukan hanya untuk sektor kesihatan, tetapi juga untuk sektor ekonomi dan sosial. Sekiranya kebanyakan orang sudah mempunyai sistem imun yang baik untuk melawan COVID-19, aktiviti sosial dan ekonomi dapat kembali normal.

Kumpulan Keutamaan untuk Penerima Vaksin COVID-19

Saat ini, jumlah vaksin yang tersedia di Indonesia masih belum cukup untuk diberikan kepada semua orang Indonesia sekaligus. Oleh itu, terdapat beberapa kumpulan yang diutamakan untuk mendapatkan vaksin COVID-19 terlebih dahulu.

Berikut adalah beberapa kumpulan yang menjadi keutamaan vaksin COVID-19 termasuk:

  • Pekerja kesihatan yang mempunyai risiko tinggi dijangkiti dan menyebarkan COVID-19
  • Orang yang mempunyai pekerjaan yang berisiko tinggi untuk mengontrak dan mengirimkan COVID-19 kerana mereka tidak dapat menjaga jarak dengan berkesan, seperti anggota TNI / Polri, pegawai penegak undang-undang, dan pegawai perkhidmatan awam yang lain.
  • Orang yang mempunyai penyakit bersama dengan risiko kematian yang tinggi apabila terkena COVID-19, termasuk orang tua

Setelah semua kumpulan keutamaan di atas menerima vaksin COVID-19, vaksinasi akan diteruskan kepada kumpulan penerima vaksin COVID-19 yang lain, bermula dari penduduk di daerah dengan banyak kes COVID-19 ke seluruh pelosok Indonesia.

Dari fakta di atas, kita dapat melihat bahawa vaksin COVID-19 membawa banyak faedah, bukan sahaja untuk diri kita sendiri tetapi juga untuk banyak orang. Oleh itu, walaupun terdapat banyak khabar angin yang beredar mengenai vaksin yang belum jelas, anda tidak perlu ragu atau takut untuk menjalani vaksinasi COVID-19.

Sementara menunggu vaksin COVID-19 dilepaskan, anda mesti mematuhi protokol kesihatan dan seboleh mungkin elakkan pergi ke luar atau berkumpul di tempat ramai.

Sekiranya anda pernah bercuti atau berada dalam situasi berisiko tinggi, cubalah menjalani ujian PCR atau sekurang-kurangnya antigen ujian pantas, dan karantina sekurang-kurangnya 1 minggu walaupun keputusan ujiannya negatif. Untuk maklumat lebih terperinci, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor melalui berbual dalam aplikasi ALODOKTER.