Kesihatan

Pekak Tiba-tiba? Inilah Sebab yang Mungkin

Pengalaman pekak tiba-tiba (pembelaan secara tiba-tiba) Sudah tentu ia dapat membuat anda merasa risau. Keadaan ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, seperti mendengar suara yang terlalu kuat terhadap kesan sampingan ubat. Ketahui apa yang menyebabkan pekak tiba-tiba dan bagaimana mencegahnya.

Pekak tiba-tiba adalah keadaan yang menyebabkan penghidapnya mengalami pendengaran secara tiba-tiba. Keadaan ini lebih kerap berlaku pada satu telinga, walaupun ia berlaku di kedua telinga. Pekak secara tiba-tiba biasanya hanya berlangsung beberapa hari.

Pelbagai Punca Ttelinga Tuli tiba-tiba

Apabila mengalami pekak secara tiba-tiba, anda mungkin mengalami beberapa gejala seperti berdering di telinga anda, pening tiba-tiba, sukar mendengar suara di telefon, dan sering meminta orang lain mengulangi perbualan.

Pekak secara tiba-tiba biasanya disebabkan oleh perkara berikut:

1. Ssuara yang terlalu kuat

Mendengar bunyi yang terlalu kuat, seperti letupan atau letupan dari jarak dekat, boleh merosakkan sel rambut yang melakukan getaran suara di telinga anda. Ini dapat mengurangkan keupayaan pendengaran sehingga menyebabkan pekak tiba-tiba.

2. Penyumbatan lilin telinga

Kehadiran lilin telinga, yang menyumbat saluran telinga juga dapat menyebabkan anda mengalami pekak secara tiba-tiba. Ini boleh disebabkan oleh kebiasaan memilih telinga terlalu dalam, sehingga kotoran telinga sebenarnya terdorong lebih dalam dan menutup gendang telinga. Keadaan ini juga dikenali sebagai cerumen prop.

3. Kecederaan kepala

Kecederaan di kepala, misalnya dari kemalangan jalan raya atau sukan, juga merupakan salah satu perkara yang boleh menyebabkan anda mengalami pekak secara tiba-tiba. Sebabnya, kecederaan kepala boleh mengganggu fungsi otak yang mengatur pendengaran atau bahkan secara langsung mencederakan organ pendengaran.

4. Perubahan tekanan

Perubahan tekanan yang besar, seperti semasa menyelam atau angkat berat, boleh menyebabkan terkoyaknya membran yang memisahkan telinga tengah dan dalam (fistula ferrilymphatic).

Keadaan ini boleh menyebabkan cairan perilymphatic yang berada di telinga dalam mengalir ke telinga tengah, yang seterusnya dapat menyebabkan anda mengalami pekak secara tiba-tiba.

5. Penyakit berjangkit

Pekak secara tiba-tiba juga dapat disebabkan oleh jangkitan, seperti jangkitan virus atau bakteria. Beberapa penyakit berjangkit yang diketahui menyebabkan pekak tiba-tiba termasuk meningitis bakteria, penyakit Lyme, beguk, herpes, dan campak.

6. Kesan sampingan ubat

Mengambil ubat tertentu juga boleh menyebabkan kesan sampingan kehilangan pendengaran, seperti berdering di telinga dan pekak tiba-tiba. Ubat ini juga dikenali sebagai ubat ototoksik.

Beberapa contoh ubat yang boleh menyebabkan anda mengalami tuli tiba-tiba adalah ubat untuk merawat jangkitan teruk, ubat barah, dan ubat penyakit jantung.

Menjaga Kesihatan Telinga untuk Mencegah Pekak Tiba-tiba

sekarang, Untuk mengelakkan risiko pekak tiba-tiba, anda perlu menjaga kesihatan telinga anda. Berikut adalah beberapa cara:

  • Elakkan mendengar suara yang terlalu kuat.
  • Gunakan pelindung telinga, jika anda terpaksa berada di tempat atau keadaan dengan suara yang bising.
  • Elakkan membersihkan telinga dalam dengan Putik kapas.
  • Bersihkan telinga dengan menitiskan 2-3 tetes minyak zaitun atau minyak badam ke telinga, 2 kali sehari selama beberapa hari. Kemudian, cacing telinga akan hilang dengan sendirinya.
  • Periksa kesihatan telinga anda kepada doktor ENT sekurang-kurangnya sekali setahun.

Sekiranya anda mengalami pekak secara tiba-tiba, segera berjumpa doktor. Dengan cara itu, doktor dapat menentukan punca pekak tiba-tiba anda dan memberikan rawatan yang tepat.