Kehidupan yang sihat

Jangan Terlepas Kebaikan Tidur Semasa Kehamilan

Bagi sebilangan wanita hamil (kehamilan), tidur siang mungkin tidak mudah dilakukan, kerana pelbagai sebab. Contohnya, sibuk di tempat kerja atau tidak biasa tidur siang. Walaupun tidur siang semasa kehamilan adalah mustahak untuk dilakukan kamu tahu.

Pada dasarnya, tidur siang berguna untuk mendapatkan tidur yang cukup semasa kehamilan, iaitu 8-10 jam sehari. Tidur siang boleh dilakukan untuk membantu memenuhi keperluan tidur, terutama bagi wanita hamil yang mengalami kesukaran untuk tidur pada waktu malam.

Pelbagai Manfaat Tidur siang untuk Wanita Hamil

Keperluan tidur yang mencukupi melalui tidur siang, dapat memberikan pelbagai manfaat untuk kesihatan ibu hamil, termasuk:

1. Mengatasi keletihan

Keletihan adalah gejala kehamilan yang biasa, terutamanya pada trimester pertama dan ketiga. Tidur siang berguna untuk mengatasi keletihan yang dirasakan oleh wanita hamil.

2. Menajamkan ingatan

Selain mudah letih, lupa dengan mudah juga merupakan salah satu gejala yang mungkin dirasakan oleh ibu hamil. Tidur siang membantu wanita hamil untuk berehat secukupnya, sehingga mereka dapat berkonsentrasi dengan optimum. Oleh itu, ingatan wanita hamil juga akan menjadi lebih baik.

3. Melegakan sakit kepala

Sakit kepala sangat menjengkelkan. Tetapi jangan risau, ibu hamil, kerana sakit kepala dapat diatasi dengan tidur siang atau 'ayam tidur'.

4. Mengurangkan risiko kelahiran pramatang

Mengurangkan risiko kelahiran pramatang bukan sahaja dapat dilakukan dengan memenuhi keperluan pemakanan wanita hamil kamu tahu. Menurut penyelidikan, wanita hamil yang kerap tidur siang hari cenderung untuk melahirkan bayi pramatang.

5. Mengatasi insomnia

Tidur siang rutin juga berguna untuk mengatasi insomnia semasa kehamilan, terutama pada trimester pertama. Bagaimanapun, cubalah tidur siang tidak terlalu lama, ya, ibu hamil. Tidur terlalu lama sebenarnya akan menyukarkan wanita hamil untuk tidur pada waktu malam.

Tempoh Tidur Ideal Semasa Kehamilan

Agar manfaat tidur siang semasa kehamilan adalah optimum, jangan lupa memperhatikan durasinya. Tempoh tidur siang yang sesuai untuk wanita hamil ialah 30-60 minit. Wanita hamil disarankan untuk tidak tidur siang terlalu pendek atau terlalu lama, kerana boleh menyebabkan keletihan.

Juga, perhatikan masa. Sebaiknya, tidur siang dilakukan sebelum jam 15:00. Sekiranya boleh, wanita hamil boleh membahagi waktu tidur dua kali sehari.

Melihat banyak faedah tidur siang, mari cuba tidur siang setiap hari. Jangan teragak-agak untuk berjumpa pakar sakit puan, jika wanita hamil mempunyai aduan atau pertanyaan mengenai kehamilan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found