Kehidupan yang sihat

Tidak berbahaya, Ketahui Kelebihan Santan Kelapa

Susu kelapa sering dikaitkan dengan makanan yang tinggi lemak dan kolesterol. Sebenarnya, terdapat banyak manfaat santan yang sebenarnya baik untuk kesihatan, dari menguatkan sistem imun hingga menjaga jantung yang sihat.

Santan adalah salah satu bahan yang paling biasa digunakan dalam masakan Indonesia. Cecair putih susu ini dihasilkan dari daging kelapa tua parut yang telah dibasahi, sebelum diperah dan ditapis.

Selain murah dan senang didapati, santan juga mempunyai banyak manfaat untuk tubuh berkat pelbagai nutrien di dalamnya. Dalam 100 ml santan, terdapat kira-kira 75 kalori dan pelbagai nutrien, seperti:

  • 0,5 gram protein
  • 5 gram lemak
  • 7 gram karbohidrat
  • 450 miligram kalsium
  • 0.7 miligram besi
  • 45 miligram kalium dan natrium
  • 150 mikrogram vitamin A
  • 2.4 mikrogram vitamin D

Walaupun mengandungi lemak yang cukup tinggi, jenis lemak yang terdapat dalam santan adalah lemak sayuran yang sihat. Ini bermaksud, santan tidak mengandungi buruk (LDL). Santan juga mengandungi vitamin B dan antioksidan yang cukup tinggi.

Khasiat Santan Kelapa untuk Kesihatan

Berkat kandungan nutriennya yang banyak, manfaat santan untuk kesihatan tidak dapat dipertikaikan. Berikut adalah beberapa kelebihan santan yang tidak boleh anda lewatkan:

1. Mengekalkan tahap kolesterol yang baik

Sebilangan besar orang berpendapat santan boleh mencetuskan peningkatan kadar kolesterol jahat dalam badan. Sebenarnya, santan tidak mengandungi kolesterol jahat dan sebenarnya bermanfaat untuk mengekalkan kadar kolesterol baik (HDL) dalam darah. Ini berkat kandungan lemak sihat dan asid laurat yang terdapat dalam santan.

Berkat khasiat santan yang satu ini, tubuh dapat mengelakkan penyakit kardiovaskular, seperti strok dan serangan jantung. Untuk mendapatkan manfaat santan, elakkan memakan santan dengan gula atau makanan tinggi kolesterol, seperti daging jeroan atau berlemak.

2. Mengekalkan berat badan yang ideal

Susu kelapa mengandungi lemak sihat yang disebut trigliserida rantaian sederhana (MCT). Beberapa kajian menyatakan bahawa lemak jenis ini dapat mengurangkan selera makan dan meningkatkan pembakaran lemak di dalam badan. Oleh itu, santan dapat mengekalkan berat badan yang ideal.

Namun, anda perlu ingat, pastikan pengambilan santan dalam jumlah yang tidak berlebihan. Ini kerana anda masih boleh menambah berat badan jika anda makan santan dalam jumlah besar.

3. Menguatkan sistem ketahanan badan

Beberapa kajian menunjukkan bahawa asid laurik dalam santan tidak hanya dapat mengekalkan kadar kolesterol yang baik dalam tubuh, tetapi juga memperkuat sistem kekebalan tubuh.

Bersama dengan kandungan antioksidan dan nutrien lain, seperti protein, santan diyakini dapat memperkuat sistem imun sehingga tubuh lebih kuat melawan penyakit berjangkit, seperti influenza. Selain itu, santan juga terkenal berguna untuk menjaga kuman baik (probiotik) di saluran pencernaan.

4. Meningkatkan prestasi dan fungsi otak

Manfaat santan juga diketahui baik untuk menjaga kesihatan otak dan menjaga otak berfungsi dengan baik. Kandungan lemak MCT, antioksidan, dan protein yang sihat dalam santan bertindak sebagai sumber tenaga untuk otak.

Perkara Yang Perlu Diperhatikan Sebelum Mengonsumsi Santan Kelapa

Selain santan yang baru diperah, santan kini juga tersedia dalam bentuk bungkusan yang dianggap lebih praktikal dan mudah digunakan. Namun, tidak semua santan yang dibungkus baik untuk dimakan.

Untuk kekal selamat dan sihat semasa memakan santan bungkus, berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan:

Pastikan jangan gunakan bahan pengawet

Pilih produk santan bungkus yang diproses dengan kaedah pengawetan yang baik, seperti UHT (teknologi ultra tinggi) atau kaedah granulasi, sehingga dapat bertahan lebih lama tanpa penggunaan bahan pengawet.

Pastikan produk tersebut didaftarkan dengan BPOM

Sekiranya anda ingin membeli produk santan siap pakai, pastikan produk tersebut dilesenkan dan didaftarkan dengan Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM) dan disahkan halal. Ini untuk memastikan bahawa produk santan sesuai untuk diedarkan dan mengikuti standardisasi di Indonesia.

Periksa kandungan nutrien yang tertera pada bungkusan

Pastikan produk santan bungkus yang anda pilih mengandungi pelbagai nutrien, seperti serat, omega 3 dan omega 6, bebas kolesterol, dan rendah kalori sehingga baik untuk tubuh.

Santan kelapa selamat dimakan. Itulah pelbagai kebaikan santan untuk kesihatan yang tidak boleh anda lewatkan. Walaupun begitu, itu tidak bermaksud kesihatan tubuh dapat dijaga hanya dengan memakan atau menambahkan santan ke dalam makanan.

Diet yang sihat juga mesti disokong dengan makan makanan berkhasiat, bersenam secara teratur, cukup berehat, dan menguruskan tekanan adalah kunci utama untuk memiliki tubuh yang sihat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found