Kehidupan yang sihat

Jangan ketinggalan, ini adalah 4 kebaikan krim malam untuk kulit wajah

Krim malam secara amnya digunakan sebagai bahagian penjagaan kulit wajah. Selain menjaga kelembapan kulit, krim malam juga dikenali baik untuk menyamarkan bintik hitam untuk mengurangkan tanda-tanda penuaan.

Rawatan wajah tidak hanya dilakukan pada waktu pagi sebelum melakukan aktiviti, tetapi juga pada waktu malam sebelum tidur. Ini kerana malam adalah waktu untuk tubuh memperbaiki sel dan tisu yang rosak, termasuk kulit wajah.

Salah satu produk yang digunakan untuk merawat kulit pada waktu malam adalah krim malam. Krim jenis ini dipercayai dapat menyuburkan kulit dengan lebih mendalam, sehingga proses pertumbuhan semula sel kulit wajah dapat berjalan dengan lebih optimum.

Kandungan Krim Malam

Sebenarnya, krim malam mempunyai kandungan yang serupa dengan krim muka pada umumnya. Walau bagaimanapun, krim malam dirumus khas untuk menyerap ke dalam kulit dengan lebih mudah.

Berikut adalah beberapa bahan yang terdapat dalam krim malam:

  • Air
  • Humectants, seperti asid hidroksi alfa (AHA) dan asid hyaluronik
  • Emolien
  • Retinol
  • Niacinamide

Selain itu, krim malam juga mengandungi bahan-bahan lain, seperti asam laktat, minyak jojoba, minyak zaitun, mentega shea, serta pelbagai vitamin dan antioksidan.

Kelebihan Krim Malam

Terdapat beberapa faedah yang dapat diperoleh dengan menggunakan krim malam secara berkala, termasuk:

1. Mengekalkan kelembapan dan keanjalan kulit

Mencuci muka sebelum tidur adalah penting untuk mengelakkan masalah yang disebabkan oleh kulit muka yang kotor. Namun, mencuci muka tanpa menggunakan pelembap selepas itu sebenarnya boleh menjadikan kulit wajah anda kering dengan mudah, terutama bagi anda yang menggunakan penghawa dingin di bilik tidur.

Menggunakan krim malam secara berkala dapat mencegah dan merawat kulit kering di wajah. Humectants, seperti asid hyaluronik dan gliserin, dapat mengunci kelembapan kulit, sementara kandungan emolien dapat menghaluskan kulit.

Oleh itu, kulit wajah akan dilindungi dari kekeringan dan mengekalkan kelembapan dan keanjalan.

2. Membaiki lapisan kulit wajah yang rosak

Pendedahan terhadap pencemaran udara dan cahaya matahari yang berlebihan, penggunaan sabun muka yang keras, dan tekanan sebenarnya boleh merosakkan lapisan atas kulit. Ini kemudian akan mencetuskan penampilan pelbagai masalah kulit wajah, seperti gatal-gatal, hiperpigmentasi, kerengsaan kulit, dan munculnya jerawat.

Untuk mencegah dan mengatasi masalah ini, anda disarankan menggunakan krim malam dengan bahan-bahan yang dapat memperbaiki sel-sel kulit wajah. Kandungan ceramides Krim malam ini diketahui dapat memperbaiki lapisan kulit yang rosak dan mengatasi masalah kulit kering, gatal, dan berjerawat.

Sementara itu, minyak semula jadi dalam krim malam, seperti minyak jojoba, minyak biji bunga matahari, dan minyak chamomile, mempunyai sifat anti-radang dan antioksidan, sehingga dapat memperbaiki kerosakan pada lapisan atas kulit.

3. Menyamarkan kedutan di wajah

Seiring bertambahnya usia, penghasilan kolagen menurun dan kulit mula kendur. Akibatnya, tanda-tanda penuaan, seperti garis-garis halus dan kedutan mulai muncul.

Untuk mengatasi masalah ini, disarankan agar anda menggunakan krim malam yang mengandungi retinol atau asid hyaluronik. Kedua-dua bahan ini diketahui dapat merangsang pengeluaran kolagen dan meremajakan kulit, sehingga kedutan di wajah akan berkurang dan menyamar.

Walau bagaimanapun, krim malam yang mengandungi retinol harus digunakan secara beransur-ansur. Ini kerana retinol mempunyai risiko menyebabkan kerengsaan kulit jika digunakan secara berlebihan, terutama bagi anda yang memiliki kulit sensitif.

4. Mencerahkan kulit wajah

Sebilangan orang mungkin merasa tidak selesa dengan bintik-bintik gelap dan bekas jerawat gelap di wajah. Terutama jika disertai dengan keadaan kulit yang kelihatan kusam.

Untuk mencerahkan kulit wajah, anda boleh menggunakan krim malam yang mengandungi AHA. Bahan ini diketahui dapat membuang sel kulit mati dan menghalang penghasilan melanin, sehingga kulit kelihatan lebih cerah.

Di samping itu, anda juga dapat memilih krim malam yang mengandungi vitamin C dan vitamin E yang dapat mencerahkan kulit kusam dan mencegah munculnya tanda-tanda penuaan pramatang.

Memilih Krim Malam mengikut Jenis Kulit

Walaupun khasiat krim malam bagus untuk mengatasi pelbagai masalah pada kulit wajah, anda masih harus memperhatikan kandungan krim malam dan memilihnya mengikut jenis kulit anda.

Bagi anda yang mempunyai kulit kering, disarankan menggunakan krim malam yang mengandungi lebih banyak pelembap agar kulit dapat dihidrasi secara maksimum.

Sementara itu, bagi anda yang mempunyai kulit berminyak atau kulit sensitif, anda harus mengelakkan krim malam yang mengandungi minyak, kerana boleh mencetuskan penyumbatan liang yang menyebabkan jerawat. Untuk memudahkannya, anda boleh memilih krim malam yang berlabel bukan komedogenik.

Selain menggunakan krim malam, Anda juga perlu menjalani gaya hidup sehat, seperti minum air putih, berhenti merokok, dan menghindari tekanan, untuk menjaga kulit wajah yang sihat.

Sekiranya perlu, berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat yang tepat dalam menentukan jenis krim malam yang sesuai dengan keadaan kulit wajah anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found