Kehidupan yang sihat

Mengetahui Pelbagai Khasiat Basil untuk Kesihatan

Basil sering digunakan sebagai bahan pelengkap dalam memasak kerana aroma harumnya. Bukan hanya itu, faedah kemangi untuk kesihatan tidaklah kecil. Tumbuhan ini dipercayai dapat melegakan, merawat, dan mencegah penyakit tertentu.

Sebilangan besar orang Indonesia lebih biasa dengan selasih sebagai daun selasih (Basilicum Ocimum). Ramuan ini tergolong dalam keluarga pudina dan telah lama dikenali sebagai tanaman perubatan tradisional. Ekstrak selasih diketahui mempunyai sifat antibakteria, antijamur, antioksidan, dan anti-radang.

Basil adalah tumbuhan yang kaya dengan vitamin dan mineral. Berikut adalah beberapa jenis vitamin dan mineral yang terdapat dalam kemangi:

  • Vitamin A, B, C dan K
  • Folat
  • Kalsium
  • Besi
  • Zink
  • Kalsium
  • Magnesium
  • Potasium
  • Mangan

Pelbagai Khasiat Basil untuk Kesihatan

Berbagai kandungan nutrisi dalam kemangi, menjadikan tanaman ini dipercayai dapat mencegah dan merawat penyakit tertentu. Di samping itu, terdapat beberapa faedah lain dari selasih yang juga anda dapat, termasuk:

1. Merawat jerawat

Ekstrak kemangi dalam bentuk gel, krim, atau minyak pati diketahui bermanfaat untuk merawat jerawat. Kesan ini diduga disebabkan oleh kandungan vitamin A, antibakteria, dan anti-radang yang dapat melegakan radang kulit dan jerawat.

2. Mengatasi keletihan

Basil juga kadang-kadang digunakan sebagai minyak aromaterapi untuk mengatasi keletihan dan memulihkan tenaga. Anda juga boleh menggabungkannya dengan minyak aromaterapi lain, seperti pudina, lavender, atau oren.

3. Mengurangkan tekanan

Bukan hanya mengatasi keletihan, menghirup minyak aromaterapi kemangi juga dapat menghilangkan tekanan dan membuat anda lebih santai. Semasa menghirup aromaterapi, hormon stres kortisol dalam badan akan menurun, sementara hormon relaksasi, iaitu endorfin, akan meningkat.

4. Menjaga kesihatan otak

Salah satu kelebihan selasih adalah menjaga kesihatan dan fungsi otak. Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan ekstrak basil atau kemangi dapat meningkatkan daya ingatan dan kepekatan.

Pengambilan selasih malah dianggap mampu meningkatkan daya ingatan dan kemampuan menggerakkan badan pada pesakit strok. Walau bagaimanapun, manfaat kemangi sebagai rawatan masih perlu dikaji lebih lanjut.

5. Menurunkan gula dalam darah

Dalam perubatan tradisional, kemangi dianggap bermanfaat untuk membantu mengawal kadar gula dalam darah. Manfaat bacillus ini juga disokong oleh hasil penyelidikan haiwan eksperimen di makmal.

Dalam kajian itu, ekstrak kemangi terbukti menurunkan kadar gula dalam darah dan menjadikannya stabil.

6. Mencegah barah

Penyelidikan di makmal menunjukkan bahawa kemangi mengandungi pelbagai antioksidan dan zat, seperti asid rosmarinic, asid kicorik, dan asid caftaric. Kandungannya diketahui menghalang pertumbuhan tumor atau sel barah.

7. Melegakan keradangan dan kesakitan

Menurut hasil penyelidikan, minyak pati atau ekstrak kemangi diketahui dapat mengurangkan keradangan sehingga mengurangkan risiko terkena penyakit radang kronik, seperti barah, diabetes jenis 2, dan rheumatoid arthritis.

Selain itu, kemangi juga diketahui dapat menghilangkan rasa sakit, seperti sakit akibat sakit gigi, sakit kepala, atau artritis.

Walaupun diketahui bermanfaat untuk kesihatan tubuh, pelbagai manfaat selasih di atas masih perlu dikaji lebih lanjut. Terutama jika anda ingin menggunakan kemangi sebagai rawatan untuk penyakit.

Basil baik untuk anda gunakan sebagai makanan pelengkap untuk keperluan pemakanan harian. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai penyakit tertentu dan ingin menggunakan basil sebagai ubat, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found