Keluarga

Jangan Memberi Bantal dengan Bayar kepada Bayi, Mari Tahu Bahayanya

Bagi kanak-kanak dan orang dewasa, tidur menggunakan bantal adalah perkara biasa. Tetapi untuk bayi, bantal tidak selalu diperlukan lol, terutamanya untuk bayi baru lahir. Ayuh, lihat penjelasan lengkap.

Sudah tentu, banyak ibu bapa telah menyediakan bantal untuk bayi baru lahir mereka. Tetapi berhati-hatilah, jangan terburu-buru memberikan bantal kepada bayi, terutama jika penggunaannya bertujuan untuk menyempurnakan bentuk kepala.

Sebabnya, penggunaan bantal pada bayi di bawah usia satu tahun berisiko membahayakan nyawa mereka.

Bantal dan Sindrom Kematian Mendadak pada Bayi

Pada dasarnya, bayi yang baru lahir tidak memerlukan bantal untuk tidur. Penggunaan bantal pada bayi baru lahir atau di bawah usia satu tahun sebenarnya akan meningkatkan risiko sindrom kematian bayi secara tiba-tiba (SIDS).

Ini kerana penggunaan bantal dapat menutup mulut dan hidung bayi ketika dia tidur, jadi sukar bagi dia untuk bernafas.

Selain dikaitkan dengan SIDS, ada juga bahaya lain menggunakan bantal pada bayi, yaitu:

 • Bantal dapat mengunci kedudukan kepala bayi dalam jangka masa yang lama

  Oleh kerana bayinya masih lemah, dia tidak dapat mengubah kedudukan kepalanya. Ini menyebabkan kawasan kepala bayi yang dilindungi oleh bantal terdedah kepada kepanasan.

 • Sayabantal dapat membuat bayi tersedak

  Kandungan bantal yang keluar, walaupun hanya dalam jumlah kecil, berpotensi memasuki mulut atau hidung bayi dan membuatnya tersedak.

 • Bayi tersedak kerana muntahnya sendiri

  Sekiranya anda menggunakan bantal berbentuk U, bayi anda akan mengalami kesukaran untuk memusingkan atau memusingkan kepalanya ke satu sisi ketika dia meludah atau muntah. Keadaan ini berisiko membuat bayi tersedak kerana muntah sendiri.

Ini Tidak Terlalu Awal untuk Memberi Bantal untuk Bayi

Supaya anak kecil anda tidak mendapat SIDS, anda tidak boleh memberinya bantal ketika dia tidur. Bayi yang sangat muda tidak dapat melakukan apa-apa, jadi jika bantal menutupi wajahnya, dia tidak dapat menolong dirinya sendiri. Ibu dan Bapa dapat memberikan bantal kepada anak-anak mereka setelah mereka berumur lebih dari 1 tahun.

Selain tidak memberinya bantal, ada beberapa hal yang harus dipertimbangkan ketika meletakkan bayi tidur, yaitu:

 • Letakkan bayi di punggungnya dan letakkan di atas tilam yang mempunyai permukaan rata.
 • Elakkan memberi pakaian dan selimut bayi yang terlalu tebal.
 • Letakkan bayi tidur di buaian khas. Bayi tidak digalakkan tidur bersama orang lain, sama ada dengan adik beradik atau ibu bapa.
 • Jangan meletakkan pelbagai benda, seperti selimut, boneka, dan mainan, di dalam buaian.
 • Jangan letakkan bayi anda tidur di tempat tidur air, tilam udara, atau sofa.
 • Jangan memusingkan bayi dengan terlalu ketat. Beri dia sedikit ruang supaya dia masih dapat bergerak dan bernafas dengan bebas.
 • Jauhkan bayi dari terkena asap rokok.

Sebenarnya, bayi di bawah satu tahun tidak memerlukan bantal untuk menjadikannya selesa atau untuk membantu kepalanya menjadi bulat sempurna. Oleh itu, tidak perlu memaksa penggunaan bantal untuk bayi.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found