Kehidupan yang sihat

10 Cara Menghilangkan Parut di Muka

Tidak menyenangkan jika mengalami parut, terutamanya jika dijumpai di muka. Anda perlu tahu caranya Menghilangkan parut pada wajah yang tepat dan berkesan, jadi itu tidak lagi mengganggu penampilan.

Terdapat pelbagai pilihan mengenai cara menghilangkan parut di wajah. Anda boleh menggunakan krim penghilang parut, pembedahan plastik, atau menggunakan solekan untuk meringankan parut. Pilihan bagaimana menghilangkan parut di wajah dapat disesuaikan dengan keperluan dan seberapa besar parut itu.

Pilihan Cara Menghilangkan Parut di Muka

Parut di wajah boleh disebabkan oleh jerawat, jangkitan, keradangan, luka bakar, kemalangan, atau kesan selepas operasi. Parut dalam bentuk tisu parut adalah hasil proses semula jadi tubuh penyembuhan luka.

Walaupun biasanya parut akan pudar dengan sendirinya dari masa ke masa, tetapi ada juga yang sangat mengganggu penampilannya. Tidak hairanlah sebilangan orang menjalani prosedur perubatan untuk menghilangkan atau menyamarkannya.

Terdapat pelbagai cara untuk menghilangkan parut pada wajah yang boleh diambil. Berikut adalah beberapa daripadanya:

 • Menggunakan krim atau gel

  Untuk merawat parut yang disebabkan oleh benda tajam, krim, salap atau gel penghilang parut boleh menjadi pilihan. Biasanya krim over-the-counter mengandungi campuran steroid, vitamin E, dan silikon. Selain kandungan steroid, doktor juga boleh menetapkan ubat yang mengandungi antihistamin pada parut gatal. Sekiranya parut disebabkan oleh jerawat, disarankan untuk berjumpa dengan pakar dermatologi sebelum menggunakan krim penyingkiran luka ini.

 • Memakai plaster gel silikon

  Parut yang menonjol, seperti keloid dan parut hipertrofik, juga dapat dibantu dengan plaster gel silikon. Plaster gel silikon mampu meringankan dan mengurangkan saiz parut. Anda disarankan memakai plaster gel silikon selama 4 jam setiap hari selama 3 bulan untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

 • Suntikan kolagen

  Untuk menghilangkan parut pada wajah, ia juga dapat dilakukan dengan menyuntikkan kolagen atau pengisi (pengisi) lain. Prosedur ini biasanya bersifat sementara, jadi perlu dilakukan berulang kali untuk mengekalkan kesannya.

 • Suntikan kortikosteroid

  Cara menghilangkan parut pada wajah akibat keloid atau hipertrofi boleh dilakukan dengan suntikan kortikosteroid. Beberapa suntikan kecil diberikan pada luka untuk meratakan parut dan mengurangkan keradangan. Walaupun prosedur ini biasanya tidak menghilangkan parut sepenuhnya, ia dapat mengurangkan ukurannya dengan ketara.

 • pembedahan plastik

  Sekiranya luka di muka disebabkan oleh keloid, maka pembedahan biasanya akan digabungkan dengan suntikan steroid. Bagi tisu parut hipertrofik, pembedahan ini dapat dilakukan tanpa prosedur lain digabungkan. Pembedahan plastik berkesan untuk menghilangkan bekas luka lama, tetapi kadang-kadang juga boleh menyebabkan bekas luka baru.

 • Menggunakan teknologi laser

  Cara mengurangkan parut pada wajah yang kini biasa dilakukan adalah dengan menggunakan teknologi laser. Prosedur ini dapat menghilangkan atau mengurangkan parut pada wajah dengan ketara. Kemungkinan hilang sepenuhnya akan bergantung pada betapa parahnya parut.

 • Radioterapi

  Untuk mengurangkan kambuhan parut keloid dan hipertrofi pasca operasi, dos radioterapi kecil mungkin bermanfaat. Walau bagaimanapun, penggunaan radioterapi hanya dikhaskan untuk kes-kes yang serius memandangkan kesan jangka panjang yang tidak baik untuk kesihatan.

 • Teknik jarum kulit

  Teknik ini dilakukan dengan menggunakan alat yang mempunyai ratusan jarum kecil. Cuma ini mesti dilakukan berulang kali agar berkesan, dan hasilnya berbeza bergantung pada setiap individu.

 • Membalut luka

  Cara menghilangkan parut di wajah juga dapat dilakukan dengan cara memakaikan parut dengan bahan elastik. Tujuan prosedur ini adalah untuk meratakan dan melembutkan parut. Biasanya, prosedur ini dilakukan pada bekas luka bakar yang besar atau setelah seseorang mengalami cangkok kulit. Prosedur ini boleh memakan masa setengah hingga setahun dan pembalut luka tidak boleh dikeluarkan.

Terdapat pelbagai cara untuk menghilangkan parut di wajah yang boleh menjadi pilihan. Anda boleh memilih jenis rawatan dengan bijak dan sesuai dengan keperluan anda. Pastikan juga bahawa semua tindakan yang anda lakukan, berada di bawah pengawasan pakar dermatologi untuk mendapatkan hasil yang maksimum dan tetap selamat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found