Kesihatan

Pelbagai Penyakit Disifatkan oleh Nafas Berbau

Nafas berbau tidak hanya disebabkan oleh kebersihan mulut yang buruk, tetapi juga boleh berlaku kerana pelbagai penyakit. Nafas berbau yang disebabkan oleh penyakit pada amnya mempunyai bau yang khas, bergantung kepada penyebabnya dan organ mana yang terkena.

Penyelidikan menunjukkan bahawa 80% bau mulut disebabkan oleh masalah dengan kesihatan mulut. Namun, ada juga beberapa penyakit yang boleh menyebabkan bau mulut. Setiap penyakit ini menyebabkan bau nafas yang berlainan, mulai dari bau manis seperti buah, hingga bau busuk seperti najis.

Menyedari Pelbagai Penyakit Yang Menyebabkan Nafas Berbau

Beberapa penyakit yang boleh menyebabkan bau mulut adalah:

1. Rongga

Serpihan makanan dan bakteria dapat terperangkap dalam rongga gigi yang cukup lama untuk membusuk. Keadaan ini menyebabkan mulut berbau tidak sedap. Selain rongga, gingivitis dan mulut kering juga boleh menjadi penyebab bau mulut.

2. Sinusitis

Nafas berbau yang dialami oleh penghidap sinusitis boleh terjadi ketika lendir yang mengandungi bakteria dari hidung turun ke kerongkong. Nafas penghidap sinusitis cenderung berbau seperti najis. Selain bau mulut, penderita sinusitis juga dapat mengalami hidung berair yang berpanjangan, lendir hidung hijau atau kuning, demam, dan sakit kepala.

3. Penyakit asid perut

Sekiranya bau mulut kerana sinusitis berbau seperti najis, bau mulut yang disebabkan oleh penyakit refluks asid cenderung berbau masam. Ini boleh berlaku kerana asid perut naik ke kerongkongan, menyebabkan bau masam di mulut.

4. Diabetes

Nafas berbau yang timbul kerana diabetes berbau seperti buah. Nafas berbau pada penderita diabetes berlaku apabila insulin tidak mencukupi untuk mengambil gula dari darah sebagai sumber tenaga, jadi tubuh membakar lemak sebagai gantinya. Dari pembakaran lemak ini, asid keton terbentuk yang menyebabkan bau mulut menyerupai aroma buah.

5. Penyakit buah pinggang

Nafas berbau mungkin berkaitan dengan penyakit buah pinggang jika berbau seperti kencing atau berbau amis. Sekiranya ginjal tidak berfungsi dengan baik, toksin dan sisa produk dari metabolisme badan tidak dapat dikeluarkan melalui air kencing. Racun dan sisa ini kemudian terkumpul dan menyebar ke seluruh badan, menyebabkan bau air kencing atau amis yang dapat dicium dari mulut.

Cara Mengatasi Nafas Berbau

Nafas berbau yang disebabkan oleh penyakit atau masalah kesihatan dapat diatasi dengan rawatan dari doktor. Rawatan akan disesuaikan dengan penyakit yang diderita. Setelah penyakit itu diatasi, nafas berbau secara amnya juga akan hilang.

Tetapi untuk mengurangkan bau mulut, anda boleh mencuba cara berikut:

1. Gosok gigi secara berkala

Untuk mengatasi bau mulut, gosok gigi dengan kerap sekurang-kurangnya dua kali sehari, terutama selepas setiap kali makan. Menyikat gigi secara berkala dapat membantu membuang serpihan makanan dan bakteria dari gigi anda yang menyebabkan bau mulut.

2. Menggunakan benang gigi

Gosok gigi tidak cukup, kerana sisa makanan masih boleh menempel di antara gigi anda. Oleh itu, disarankan agar anda membersihkan antara gigi menggunakan benang gigi, selepas setiap memberus gigi atau sekurang-kurangnya sekali sehari.

3. Bersihkan lidah dengan kerap

Lidah juga merupakan tempat pembiakan bakteria yang menyebabkan bau mulut, jadi perlu dibersihkan secara berkala. Anda boleh menggunakan pembersih lidah khas untuk menghilangkan kotoran dan bakteria yang melekat di permukaan lidah.

4. Berkumur dengan ubat kumur

Untuk menghilangkan bau mulut, anda boleh menggunakan ubat kumur. Dengan berkumur, serpihan makanan dan bakteria yang menyebabkan bau mulut dapat dikeluarkan dan dikeluarkan.

Anda boleh menggunakan ubat kumur dari bahan semula jadi yang mengandungi daun saga, daun sirih, dan minuman keras (licorice). Bahan-bahan ini dianggap mampu menghalang pertumbuhan bakteria yang menyebabkan rongga dan bau mulut, dan meninggalkan aroma yang menyegarkan di mulut.

5. Meningkatkan penggunaan air

Selain menjaga gigi dan mulut, anda juga disarankan untuk minum lebih banyak air. Minum lebih banyak air dapat menjadikan mulut anda tidak kering, yang merupakan salah satu penyebab bau mulut.

Selain itu, minum lebih banyak air juga dapat membantu membilas serpihan makanan yang tersekat di rongga mulut dan di antara gigi, sehingga tidak ada kerosakan yang menyebabkan bau mulut.

Kenal pasti penyebab bau mulut yang anda alami, sehingga dapat diubati dengan cara yang betul. Sekiranya nafas berbau tidak hilang atau bertambah buruk, segera berjumpa doktor.