Keluarga

Makanan untuk kanak-kanak berumur 1 tahun, ini adalah pelbagai pilihan

Pada usia 1 tahun, kanak-kanak pada umumnya akan menunjukkan kebolehan yang cepat, mulai dari kemampuan untuk bergerak ke pertuturan. Untuk pertumbuhan dan perkembangan yang optimum, penting bagi ibu bapa untuk memberiKanak-kanak berumur 1 tahun tepat.

Pada usia 1 tahun, sudah tiba masanya anak-anak diberi makan tiga kali sehari, diselingi dengan makanan ringan di antara waktu makan. Perkara penting yang perlu diberi perhatian di sini adalah memberi anak-anak pelbagai jenis makanan. Semakin banyak ragam, semakin banyak nutrien yang diperoleh.

Makanan yang disyorkan untuk berumur 1 tahun

Walaupun tidak ada peruntukan mengenai makanan untuk anak-anak berusia 1 tahun, anda masih harus memperhatikan kandungan nutrisi. Berikut adalah beberapa makanan yang boleh menjadi pilihan untuk kanak-kanak berumur 1 tahun:

1. Beras perang

Nasi perang atau nasi coklat boleh menjadi pilihan sumber makanan sumber tenaga yang baik untuk kanak-kanak 1 tahun. Ini kerana beras perang mengandungi lebih banyak nutrien daripada beras putih. mulai dari karbohidrat, serat, vitamin B, protein, hingga mineral yang termasuk zat besi, zink, mangan dan magnesium

2. Oatmeal

Oatmeal adalah salah satu sumber serat terbaik untuk kanak-kanak berumur 1 tahun. Selain mudah dikunyah dan ditelan, makanan ini mengandungi pelbagai nutrien penting untuk kesihatan tubuh anak, terutama dalam menjaga kesihatan pencernaan.

3. Daging ayam

Makanan pilihan anak berusia 1 tahun berikutnya adalah ayam. Kandungan protein dan vitamin B6 di dalamnya sangat membantu mempercepat pertumbuhan anak-anak.

Dalam menghidangkan ayam untuk anak kecil anda, anda perlu memotongnya menjadi kepingan kecil atau tumbuk dengan pengisar untuk memudahkan mengunyah dan mencegah tersedak.

4. Daging merah

Kebaikan daging merah terletak pada kandungan zat besi di dalamnya. Zat besi mudah diserap oleh badan dan berpotensi untuk membantu perkembangan otak kanak-kanak berumur 1 tahun.

Beri daging merah kepada si kecil hanya 2-3 kali seminggu. Persembahannya sama seperti ayam.

5. Ikan

Ikan termasuk makanan yang kaya dengan asid lemak penting yang baik untuk kanak-kanak berumur 1 tahun. Kandungan ini dapat membantu meningkatkan kesihatan dan perkembangan otak anak-anak.

Dari pelbagai jenis ikan, salmon adalah pilihan yang sangat baik kerana kaya dengan pelbagai jenis nutrien, seperti kalium, selenium, dan vitamin B12.

6. Lobak

Lobak sangat kaya dengan beta-karoten. Sebatian antioksidan yang memberi wortel warna oren mereka dapat diubah oleh tubuh si kecil menjadi vitamin A, sehingga berpotensi untuk menjaga kesehatan mata.

7. Tomato

Tomato sangat penting untuk dimasukkan dalam senarai makanan kanak-kanak berumur 1 tahun. Selain menjadi sumber vitamin C yang baik untuk meningkatkan imuniti, tomato juga kaya dengan sebatian likopen yang dapat mencegah barah dan penyakit jantung.

8. Alpukat

Sekiranya anda ingin memberi makanan ringan kepada si kecil, alpukat adalah pilihan yang tepat. Selain terkenal dengan protein, alpukat juga mengandungi asam lemak tak jenuh tunggal yang juga dapat membantu mencegah penyakit jantung.

9. Brokoli

Dari pelbagai jenis sayur-sayuran, brokoli adalah pilihan terbaik untuk diberikan kepada anak berusia 1 tahun. Ini kerana brokoli memiliki cukup banyak nutrien, mulai dari serat, vitamin C, beta-karoten, hingga mineral seperti zat besi dan kalium.

10. Susu

Walaupun terdapat banyak jenis makanan untuk anak-anak berusia 1 tahun, anda tetap digalakkan untuk memberi susu kepada si kecil anda. Ini kerana susu mengandungi kalsium dan vitamin D yang sangat baik untuk pertumbuhan tulang dan gigi.

Pemberian makanan kepada anak berusia 1 tahun boleh dikatakan senang dan sukar. Sangat mudah kerana terdapat banyak jenis makanan yang dapat diberikan, tetapi sukar jika anak itu sukar makan dan cenderung memilih makanan.

Untuk mengekalkan pengambilan nutrien yang seimbang, berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan:

  • Beri makanan si kecil pada masa yang sama dan elakkan makanan ringan yang berlebihan di antara waktu makan.
  • Variasikan bentuk makanan, sehingga dia lebih berminat untuk mencicipi makanan, terutama pada makanan baru.
  • Simpan televisyen, alat, atau perkara lain yang boleh mengalihkan perhatiannya semasa makan.
  • Libatkan anak kecil anda dalam menyediakan makanan, jadi ini boleh mencetuskan atau membangkitkan selera mereka

Untuk memastikan kecukupan pemakanan kanak-kanak berumur 1 tahun, disarankan untuk membuat senarai menu makanan setiap hari atau mingguan. Selain itu, jangan ragu untuk memperkenalkan pelbagai makanan baru kepada si kecil secara beransur-ansur.

Itulah pelbagai jenis makanan untuk anak-anak berusia 1 tahun yang dapat anda berikan kepada anak kecil anda pada usia itu sehingga pertumbuhan dan perkembangan mereka menjadi optimum. Walau bagaimanapun, jika anak anda masih sukar makan walaupun terdapat banyak usaha yang anda lakukan, berjumpa dengan pakar pediatrik untuk mendapatkan penyelesaian dan pilihan makanan yang perlu diberikan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found