Keluarga

6 Jenis Makanan untuk Ibu Hamil Melahirkan Bayi Yang Bijak

Bukan hanya baik untuk memenuhi keperluan tenaga wanita hamil, makanan untuk wanita hamil dengan kandungan nutrisi yang tinggi juga berguna untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan dan pembentukan organ janin, termasuk otak. Oleh itu, janin dapat berkembang menjadi anak yang sihat dan cerdas.

Setiap nutrien yang diperoleh oleh wanita hamil melalui makanan juga akan diterima oleh janin. Dengan memakan makanan berkhasiat tinggi, janin akan mendapat pelbagai nutrien yang berperanan penting dalam menyokong pertumbuhan dan perkembangannya di dalam rahim, termasuk perkembangan otak janin dan tahap kecerdasannya setelah dia dilahirkan.

Pilihan Makanan untuk Wanita Hamil dan Janin

Pemakanan lengkap dapat diperoleh sekiranya wanita hamil menjalani diet yang sihat dan seimbang. Terdapat beberapa pilihan makanan untuk wanita hamil yang juga berguna untuk menyokong perkembangan otak janin, termasuk:

1. Telur ayam

Selain murah, telur ayam adalah salah satu jenis makanan yang mudah diperoleh dan tentunya sangat berguna untuk wanita hamil dan janin. Telur ayam mengandungi banyak protein, kolin, asid lemak omega-3, asid folik, dan pelbagai vitamin dan mineral.

Pelbagai nutrien dalam telur ayam menjadikan makanan jenis ini baik untuk dimakan sebagai makanan untuk ibu hamil sehingga janin lebih pintar. Bukan hanya itu, kandungan omega-3, folat, dan kolin juga dapat mengurangkan risiko kecacatan tiub saraf atau spina bifida pada janin.

2. Ikan

Pelbagai jenis ikan laut, seperti salmon, tuna, sardin, dan makarel, mengandungi protein dan asid lemak omega-3 yang cukup tinggi. Kedua-dua nutrien ini mempunyai peranan utama dalam menyokong perkembangan otak otak pada janin. Oleh itu, kemungkinan wanita hamil melahirkan bayi pintar adalah lebih tinggi.

Walau bagaimanapun, pengambilan ikan laut harus dihadkan kepada sekurang-kurangnya 2 hidangan setiap minggu untuk mengurangkan pendedahan merkuri dan mencegah keracunan merkuri.

3. Daging tanpa lemak

Daging tanpa lemak adalah sumber protein, vitamin B, dan zat besi yang baik untuk wanita hamil dan janin. Sebilangan nutrien ini diperlukan oleh janin untuk membantu perkembangan otak, pembentukan tisu badan, dan pertumbuhan otot.

Dengan memenuhi keperluan pemakanan ini, janin juga dapat dicegah dari kelahiran pramatang dan berat lahir rendah.

4. Buah-buahan dan sayur-sayuran

Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber serat, antioksidan, dan vitamin dan mineral yang baik untuk kesihatan ibu hamil dan janin yang dikandungnya. Makanan jenis ini dapat meningkatkan pencernaan, mencegah dehidrasi, dan menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin sehingga dia dapat dilahirkan sebagai bayi yang cerdas.

Sayur-sayuran yang baik untuk wanita hamil termasuk bayam, brokoli, sawi, lada, dan wortel. Sementara itu, beberapa pilihan buah yang baik untuk dimakan selama kehamilan adalah betik, mangga, pisang, tembikai, epal, oren, dan tomat.

5. Kacang

Kacang-kacangan adalah sumber protein yang kaya, asid lemak omega-3, serta vitamin dan mineral, seperti folat dan magnesium. Nutrien jenis ini juga membantu perkembangan sistem saraf pada janin, serta mengurangkan risiko ibu hamil melahirkan sebelum waktunya. Wanita hamil boleh menjadikan kacang sebagai makanan ringan atau ditaburkan di atas hidangan kegemaran mereka sebagai makanan tambahan.

6. Kekacang

Selain daging tanpa lemak, kekacang adalah salah satu sumber makanan dengan zat besi yang tinggi. Selain mencegah risiko kelahiran pramatang, zat besi juga berperanan penting dalam menjaga pengambilan oksigen ke janin. Kekurangan oksigen boleh menghalang pertumbuhan otak dan fizikal janin.

Selain beberapa jenis makanan di atas, wanita hamil juga boleh makan makanan sihat lain, seperti gandum, oatmeal, serta susu dan produknya yang diproses, seperti keju dan yogurt.

Secara amnya, makanan berkhasiat seimbang yang terdiri daripada beberapa makanan di atas dapat memenuhi keperluan pemakanan wanita hamil dan janin. Namun, sekiranya wanita hamil sukar makan kerana sakit pagi atau merasakan kekurangan nutrisi yang penting untuk melahirkan bayi yang cerdas, penggunaan suplemen kehamilan boleh menjadi pilihan.

Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa wanita hamil perlu berjumpa doktor terlebih dahulu jika mereka ingin menggunakan makanan tambahan supaya dosnya selamat dan sesuai.

Melahirkan bayi yang sihat dan cerdas tidak hanya ditentukan oleh pilihan makanan yang anda makan, tetapi juga kebiasaan anda semasa hamil. Agar bayi yang cerdas dan sihat, setiap wanita hamil perlu menjauhi asap rokok, minuman beralkohol, bersenam secara teratur, dan mengurangkan tekanan.

Jangan lupa berkonsultasi dengan pakar kandungan anda secara berkala mengikut jadual agar keadaan wanita hamil dan janin dapat dipantau. Semasa berjumpa doktor, wanita hamil boleh bertanya tentang pilihan makanan yang baik semasa kehamilan sehingga keadaan ibu dan janin yang hamil sihat dan dia dapat dilahirkan menjadi bayi yang cerdas.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found