Keluarga

Singkirkan Panu di Muka Kanak-kanak dengan Syampu Anti Kelemumur

Panu adalah penyakit kulit yang tidak hanya timbul pada orang dewasa, tetapi juga pada kanak-kanak. PAnu boleh muncul di mana sahaja pada kulit, termasuk wajah. awak boleh sayalakukan kaedah berikut untuk menghilangkan tinea versicolor pada wajah anak.

Panu atau dalam dunia perubatan yang dikenali sebagai tinea versicolor atau pityriasis versicolor adalah penyakit kulit yang disebabkan oleh kulat. Walaupun boleh menjejaskan bahagian kulit mana pun, keadaan ini lebih biasa di bahagian belakang, dada, leher, dan lengan atas. Warna tinea versicolor yang muncul juga dapat berbeda untuk setiap orang, mulai dari putih, merah jambu, hingga coklat, bergantung pada warna kulit mereka.

Dipengaruhi oleh Udara Panas dan Lembap

Panu boleh disebabkan oleh kulat Malassezia pertumbuhan berlebihan di permukaan kulit. Setiap orang pada umumnya mempunyai kulat di permukaan kulit dan tidak menimbulkan masalah. Namun, jika kulat ini mula tumbuh dan berkembang secara berlebihan, ia akan mencetuskan kemunculan tinea versicolor.

Beberapa faktor dapat mendorong pertumbuhan kulat Malassezia pada kulit, iaitu persekitaran yang panas dan lembap, berpeluh berlebihan, dan kulit berminyak. Selain itu, pengambilan antibiotik yang berlebihan, sistem kekebalan tubuh yang lemah, dan perubahan hormon, juga dapat memicu jangkitan kulat yang menyebabkan tinea versicolor.

Untuk mengelakkan pertumbuhan tinea versicolor pada wajah anak, anak harus selalu berada di bilik yang sejuk dan kering. Bukan hanya itu, untuk mengelakkan pengeluaran peluh yang berlebihan, berikan anak anda pakaian yang longgar dan tidak terlalu tebal.

Perlu diingat, bahawa tinea versicolor tidak termasuk dalam jenis penyakit berjangkit. Agar anak anda bebas dari tinea versicolor di wajah, mulailah memperhatikan faktor-faktor yang memicu tinea versicolor, seperti yang disebutkan di atas.

Cara Menggunakan Syampu Anti Kelemumur untuk Mengatasi Panu

Panu tidak menimbulkan risiko kesihatan yang berbahaya kepada kanak-kanak. Namun, keadaan ini boleh menyebabkan kulit berasa gatal dan tidak mengganggu. Untuk merawat tinea versicolor pada wajah anak, anda boleh menggunakan syampu anti kelemumur yang mengandungi selenium sulfida atau ketokonazol. Namun, sebelum menggunakannya, disarankan berjumpa doktor terlebih dahulu. Inilah cara menggunakannya:

  • Keluarkan syampu dari bungkusan seperti yang diperlukan di tangan anda.
  • Kemudian, sapukan syampu secara merata di tempat di mana tinea versicolor muncul, di wajah dan bahagian badan yang lain. Sapukan syampu hingga beberapa sentimeter di luar sempadan tempat.
  • Biarkan selama lebih kurang 10-15 minit.
  • Selepas itu, bilas hingga bersih sepenuhnya.
  • Penggunaan syampu dilakukan setiap dua hingga tiga hari, selama 1 hingga 2 minggu. Tempoh penggunaan syampu anti kelemumur ini bergantung pada sejauh mana tinea versicolor pada kulit.

Semasa menggunakan kaedah ini, mungkin ada sensasi menyengat, terutama untuk sampo anti-kelemumur yang mengandung selenium sulfida. Oleh itu, anda harus menggunakan syampu yang cukup pada anak-anak.

Manfaat syampu anti kelemumur untuk merawat tinea versicolor, akan muncul dalam beberapa hari atau beberapa minggu. Namun, warna kulit wajah biasanya hanya akan kembali ke warna asalnya, setelah beberapa bulan.

Sekiranya tinea versicolor pada wajah anak tidak hilang, segera berjumpa doktor kulit. Untuk tinea versicolor pada wajah yang agak kecil, doktor boleh memberikan krim antijamur untuk digunakan sekali atau dua kali sehari. Namun, jika tinea versicolor besar, kemungkinan rawatan itu akan ditambah dengan ubat antijamur oral yang mesti dimakan selama satu hingga empat minggu.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found